Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Taxa pe gunoi a firmelor din Dâmbovița va fi reanalizată. ”Nu e o hotărâre perfectă”, spune Corneliu Ștefan, PSD

Liderii PSD Dâmbovița au susținut astăzi o conferință de presă, în urma ultimelor declarații din spațiul public, venite din partea PNL Dâmbovița, cu privire la modul de funcționare al coaliției, al distribuției banilor alocați de Guvern prin Consiliul Județean către primării, precum și noua taxă de salubritate impusă firmelor din acest an.

Se spune că ”Plătești cât produci” este principiul de bază al unei taxe pe gunoi sau poluatorul plătește. În situația de față, fără o măsură exactă (mai ales în cazurile unde efectiv nu se produce gunoi, de exemplu un sediu social, unde nu desfășori activitatea, sau alti operatori care nu se compară cu un supermarket, o fabrică sau o companie cu mulți angajați), cu siguranță cineva va fi dezavantajat și nimeni nu va simți că plătește cât gunoi produce ci mai degrabă va simți că plătește o taxă în funcție de ”cât profit produce”, iar asta în mod cert va stârni nemulțumirea persoanelor juridice.

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, consideră că taxa pe gunoiul produs de firme este una justificată, în condițiile în care din cele 66.000 de firme, înregistrate la Registrul Comerțului, doar 2860 au contracte cu un operator de salubritate.

”Dacă dâmbovițenii cred că este normal ca firmele care fac profit, sau poate sunt pe pierdere, să nu plătească, nu cred că este normal. Fac un apel către toți cei care folosesc politic această decizie. Dacă este normal să se ducă gunoaiele după domeniul public în pubelele de la blocuri și să nu plătească gunoi, nu este normal. Să avem 4 firme de jocuri de noroc cu 1100 de puncte de lucru și să fie doar 4 contracte, nu este normal. Așa cum noi toți plătim acasă, este normal să plătească și firmele. Cei care urlă cel mai tare sunt ăia care nu au plătit niciodată, asta am constatat. Sunt șocat să văd oameni cu firme cu cifre de afaceri de milioane de euro, sau cu profit, și să fie supărăți că plătesc gunoi 4000 de lei. Nu este o hotărâre perfectă. Domnul Cotinescu nu a plătit niciodată gunoiul. Plătești cât produci este principiul de bază al ADI pentru această taxă. Toată lumea trebuie să plătească. 6 luni am stat și am studiat acest aspect și ne-am inspirat și noi de ce există deja în țară. Avem cel mai mic preț pe tonă, 700 lei. În Maramureș este 800 de lei”, a explicat Corneliu Ștefan.

La rândul său, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a precizat că pubelele de gunoi din spatele blocurilor sunt destinate exclusiv persoanelor fizice, iar gunoiul aruncat de o firmă în acele pubele este practic unul plătit de locatari.

”Pentru că ei plătesc acea sumă și toată cantitatea de gunoi este luată, dusă la groapă, cântărită, în funcție de care s-a stabilit această taxă. Ori de câte ori vine cineva care nu plătește taxa de habitat la blocul respectiv, mărește cantitatea care este neplătită. De aceea am ajuns în timp la o situație în care trebuia făcut ceva. Este perfectibilă decizia și vom discuta și interveni acolo unde este cazul, înainte de a se aplica. Sunt lucruri care pot fi corelate, ameliorate. E o temă politică, o vom lămuri. Gunoiul acela a fost plătit ani de zile de persoanele fizice de la blocuri. Vom găsi cele mai bune soluții, pentru prestarea unui serviciu esențial și principiul plătește cât arunci. Discuția a fost exagerată de unii care vor capital politic. Dacă au o soluție să o spună și o aplicăm”, a precizat Daniel Cristian Stan.

Despre alianța locală dintre PSD și PNL, senatorul Titus Corlățean a precizat că ea nu prea a existat decât în Consiliul Județean și le-a transmis liberalilor că mai degrabă simte ”compasiune” pentru modul în care funcționează.

”Se vorbește de ruperi de alianțe care nu au existat. Să se rupă alianța cu ministrul Finanțelor care este al PNL, pentru că acea cotă de 6% este gestionată de Ministerul finanțelor. Sau să se rupă alianța cu ministrul Educației, pentru toate lucrurile care se întâmplă și pentru transportul gratuit. Aici la Dâmbovița nu am avut coaliție, doar în Consiliul Județean. Alianțele trebuie reconfigurate în interiorul PNL, acolo este o problemă. PSD rămâne prin reprezentanții săi concentrați pe agenda cetățeanului care este cu adevărat importantă. Dacă avem parteneri sunt bineveniți. Altfel, scâncetele de acest gen nu ajută la nimic, dimpotrivă generează o uriasă imagine de impotență politică, noi avem nevoie de stabilitate și de parteneri, dar trebuie să fie serioși, altfel pierdem timpul”, a spus Titus Corlățean.

Citește și discuțiile din cadrul PNL:

Virgil Guran: Unii se cred în continuare stăpâni de moșie în Dâmbovița. Nu suntem stăpâni de sclavi

Taxa pentru gunoiul produs de firme este imorală și ilegală – Aurelian Cotinescu, PNL Dâmbovița

Liderii PNL Dâmbovița sunt deciși să spună adevărul despre ”jocurile politice” din coaliția cu PSD

Distribuie acest articol Oficial Media
Share