Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Termocentrala Mintia în atenția Consiliului Județean Hunedoara

Demersuri pentru preluarea Termocentralei Mintia
Marți, 9 februarie 2021, la sediul Consiliului Județean (CJ) Hunedoara a avut loc o întâlnire de lucru care a avut ca temă principală identificarea soluțiilor optime pentru trecerea Termocentralei Mintia în proprietatea administrației județene.
La întâlnirea convocată de președintele Laurențiu Nistor a participat conducerea executivă a CJ Hunedoara, conducerea Termocentralei Mintia, reprezentanții sindicatelor din energie și specialiști în acest domeniu.
După reorganizarea CEH, aceasta va rămâne de sine stătătoare.
Președintele CJ Hunedoara a reafirmat intenția de a prelua în proprietate și administrare Termocentrala de la Mintia, în condițiile aplicării Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 60/2019 privind reglementarea unor măsuri pentru stingerea unor obligații fiscale și bugetare, precum și unele măsuri referitoare la obligațiile de plată aferente împrumuturilor din venituri din privatizare și împrumuturilor contractate de statul român de la instituții de credit și subîmprumutate operatorilor economici.
„Termocentrala Mintia are un rol extrem de important pentru că echilibrează balanţa de energie electrică din centrul și vestul ţării. Ne menținem intenția de a prelua termocentrala, însă cu anumite condiții. Unele dintre acestea au fost deja identificate, altele urmează să fie stabilite de grupul de lucru creat. Punem condiții pentru că vrem ca această termocentrală să funcționeze în continuare pentru acest județ, pentru oamenii care beneficiază de serviciile oferite și pentru angajați. Vom solicita o întrevedere domnului ministru al energiei pentru a discuta concret acest subiect”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
De altfel, miercuri, la ședința Comisiei de Dialog Social convocată de prefectul județului Hunedoara, atât conducerea CJ Hunedoara, cât și reprezentanții Termocentralei Mintia vor prezenta principalele puncte asupra cărora s-a căzut de acord în contextul preluării în administrare de către administrația județeană.
Reamintim că administrația județeană și-a manifestat disponibilitatea de a prelua în proprietate și administrare Termocentrala Mintia încă de la începutul anului 2019.
Toate demersurile Consiliului Județean Hunedoara au avut la bază următoarele considerente: necesitatea asigurării continuității serviciului de termoficare pentru cele 4.500 de apartamente, precum și pentru instituțiile publice din municipiul Deva, racordate la energia termică produsă la Termocentrala Mintia; evitarea disponibilizării în masă a salariaţilor care asigură funcţionarea centralei şi trimiterii lor în somaj, cu consecințe grave asupra acestora şi familiilor lor, respectiv asupra comunității; oprirea termocentralei Mintia ar influența negativ întreaga economie a județului Hunedoara şi așa afectată de oprirea capacităților industriale existente.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share