Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ziua Internationala a Iei, sarbatorita la Targoviste

Ia este un simbol al feminitatii universale si a insotit femeia romanca pe tot parcursul existentei sale. Ca orice vesmant traditional-ceremonial, ia constituie o secventa a memoriei colective, iar purtarea ei, o manifestare spirituala ce strabate timpul si prin care se poate redescoperi istoria mitica a unui neam.
Ea reprezinta poate cea mai importanta piesa a portului popular romanesc. Exista chiar si o zi internationala dedicata iei, sarbatorita in fiecare an in data de 24 iunie. 
Targovistenii au marcat aceasta zi, pentru prima data in anul 2013, imbracand bluze caracteristice portului popular, cu motive geometrice si florale si defiland pe strazile municipiului, atragand atentia asupra pastrarii traditiei populare. Evenimentul s-a repetat si in acest an, insa de aceasta data, iubitorii portului national s-au strans in parcul Chindia. Aici au format un fel de sezatoare, unde cei prezenti au vorbit despre complexitatea traditiilor populare si despre frumusetea iilor romanesti. 
Din pacate numarul celor prezenti la “hanul” din Parcul Chindia nu a fost foarte mare, insa cei care au vrut sa marcheze aceasta sarbatoare pretuiesc traditiile populare si respecta portul national.
“Intotdeauna omul se intoarce la radacini. Nu este numai apanajul romanilor intoarcerea la radacini, ci toti europeni reinvie costumul popular. Este vorba despre dorinta de a redescoperi si de a reveni la valorile trecute. 

Este o marca definitorie pentru romani acest costum popular, cu multitudinea lui de caracteristici si modele care au cuprins tot mapamondul. Ne defineste ca romani din Epoca Paleolitica, pana la Columna lui Traian, unde sunt tiparite in piatra costume populare romanesti si pana in 2014, cand mergem la mall si ne cumparam o ie.

Incercam sa imbinam doua lumi: un trecut indepartat si un prezent mult prea zgomotos si zbuciumat. Speram ca in anii urmatori, macar intr-o zi, cu totii vom imbraca  si pe strada si la birou aceasta ie” a declarat Adriana Cuciureanu, prezenta la eveniment.
Desi moda s-a schimbat, chiar si in prezent, inca mai sunt doamne si domnisoare care poarta ia cu mare placere, facandu-le sa se simta frumoase, feminine. 
De exemplu, pentru Oana, ia reprezinta “puritate, lumina, autenticitate, stramosi, legatura cu trecutul si cu viitorul. Imi face mare placere sa port ia. O port cu mare drag si cu mandrie si chiar ma simt frumoasa intr-o ie. Cred ca toate doamnele si domnisoarele ar trebui sa poarte acest obiect vestimentar pentru ca le infrumuseteaza.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share