Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ziua Mondiala a Cartii si a Fortelor Terestre la Targoviste

Astazi la sediul Bibliotecii Judeţene „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa s-a organizat  Ziua Bibliotecarului din România, Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor şi Ziua Forţelor Terestre.
Manifestarea, realizată în parteneriat cu Garnizoana Târgovişte, Biblioteca Universităţii „Valahia” din Târgovişte şi Centrul Europe Direct Târgovişte, a inclus comunicări ştiinţifice pe specificul instituţiilor organizatoare.

Ziua Forţelor Terestre, aduce în memoria noastră – prin semnificaţia sa istorică – faptele de arme ale ostaşilor romani, amintirea eroilor cazuti la datorie de-a lungul timpului pentru apararea fiintei nationale si a gliei stramosesti, pentru libertatea si siguranta noastra, a tuturor. Este, totodata, inca un prilej pentru a aduce un sincer omagiu veteranilor de razboi, cei care au inteles sa-si dea viata ca ofranda suprema pentru tara.

Astfel au avut loc comunicari din partea:
Biblioteca publica-istoric, conf.univ. dr. Agnes Erich-director Biblioteca Judeteana
Biblioteca universitara-istoric, Ramona Stanciu, dir. Biblioteca Universitatii “Valahia” Targoviste
Repere cronologice ale Bibliotecii Militare, Carmen Calimanescu, bibliotecar Biblioteca Garnizoanei Targoviste
Rolul fortelor terestre in operatiuni militare moderne, Locotenent colonel Valentin Torcica- Garnizoana Targoviste

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor- scurt istoric
Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, iar în România, printr-o Hotărâre de Guvern din 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului .
Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată pe  23 aprilie 1996, iniţiativa aparţinând Spaniei, unde anual, la această dată, are loc Festivalul Trandafirilor, dedicat Sfântului Gheorghe (Sfântul Jordi), dar şi comemorării scriitorilor Miguel de Cervantes şi William Shakespeare. La Diada de Sant Jordi coincide cu comemorarea Sfântului George, care este ocrotitorul oraşului Barcelona.

O tradiţie catalană, datând din Evul Mediu, spune că în ziua de Sant Jordi, bărbaţilor li se dăruiesc cărţi, iar femeilor, trandafiri roşii.
Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.

În România, printr-o Hotărâre de Guvern din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an. La fel se procedează şi în Republica Moldova, începând din anul 2010.

Astfel, în ziua de 23 aprilie, toţi bibliotecarii din România îşi sărbătoresc ziua profesiei, prin manifestări specifice meseriei, prin sesiuni şi comunicări, bilanţuri ale activităţii, premieri, cât şi alte activităţi care conduc la perfecţionarea relaţionării acestora cu utilizatorii. Cu această ocazie, bibliotecarii au ocazia să prezinte în fața colegilor de breaslă realizările profesionale, dar şi să dezbată teme de interes legate de promovarea profesiei de bibliotecar

Distribuie acest articol Oficial Media
Share