Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

România nu este „groapa de gunoi” a Europei

Vicepreședinta Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, europarlamentarul umanist Maria Grapini, a votat propunerea de regulament, în plenul Parlamentului European, care prevede stabilirea unor norme la nivelul Uniunii pentru a proteja mediul și sănătatea umană împotriva efectelor negative care pot fi cauzate de expedierile de deșeuri.
Acest regulament este foarte important pentru țara noastră, deoarece s-a descoperit că ”deșeuri periculoase au fost aduse în România sub pretextul de produse second hand. România nu este „groapa de gunoi” a Europei”
Umanista Maria Grapini cere sancțiuni drastice pentru cei ce comit astfel de infracțiuni,  care reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.
Importul şi transferul deşeurilor în România şi la nivel european şi internaţional se face în conformitate cu prevederile Convenţiei Basel privind controlul transportului peste frontiere al deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora şi a  Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deşeuri, denumit în continuare Regulament.  Trendul crescător al transferurilor ilegale de deșeuri identificate în punctele de trecere a frontierei de stat române și presiunea crescută asupra granițelor noastre, se întâmplă mai ales din cauza costurilor semnificativ mai scăzute pentru tratarea și valorificarea deșeurilor în România, ceea ce evidențiază și faptul că țara noastră  rămâne o destinație favorită, constituind un stimulent economic important pentru operațiuni cu deșeuri, inclusiv pentru expedierile ilegale de deșeuri extrem de diverse atât periculoase cât și nepericuloase, inclusiv cele disimulate. Standardele și capacitățile de reciclare/valorificare din România nu sunt în totalitate  adecvate din punct de vedere al capacităților tehnologice cu norme de mediu eficiente, iar riscurile potențiale pentru sănătate și mediu au implicații foarte grave pe termen lung în primul rând pentru lucrătorii din industria deșeurilor,  dar și pentru cetățenii care locuiesc în arealele vizate de operațiunile cu deșeuri,  (de tranzit, de tratare, valorificare inclusiv eliminare mascată). România are la dispoziţie 1,2 miliarde de euro pentru a rezolva problema gunoaielor, a deşeurilor, până în 2026. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, autorităţile şi-au asumat numai puţin de 58 de reforme care ar putea transforma România într-o ţară curată.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share