Din moment ce carbohidratii complecsi sunt prelucrati incet, energia pe care o ofera este eliberata constant, permitandu-ti sa-ti mentii ritmul pe tot parcursul zilei. Exista 2 tipuri principale de carbohidrati: complecsi (amidon si fibre) si simpli. In timp ce consumul de alimente bogate in carbohidrati simpli pot creste nivelul de glicemie, deci si pofta de mancare si depunerea grasimii in surplus, cele cu un continut mare de carboihidrati complecsi regleaza pofta de mancare si determina stocarea a mai putine glucide sub forma de grasime, oferindu-ne in acelasi timp o doza mare de energie.
Orezul brun: contine complexul vitaminic B (mai ales B6), vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacina, fosfor, potasiu, seleniu, zinc,triptofan, fibre si acizi grasi esentiali nesaturati. Prin continutul ridicat de fibre, orezul brun impiedica absorbtia colesterolului in tractul digestiv, avand un efect de reglare a colesterolului si crestere a colesterolului bun. Orizanolul este substanta cu proprietati hipocolesterolemiante care se regaseste in orezul brun, avand capacitatea de a reduce absorbtia grasimilor in organism.
Fulgii de ovaz integrali: se remarcă însă ca fiind cei mai hrănitori. În plus, ei dau foarte rapid senzaţia de saţietate, iar prin conţinutul ridicat de vitamine şi minerale, fulgii de ovăz sunt un bun tonic al sistemului nervos. Fulgii de ovăz integrali se remarcă prin proteinele şi grăsimile de bună calitate. În 100 g fulgi integrali se găseşte o cantitate apreciabilă de 3,5% fibre alimentare si carbohidraţi – 66 g/100g. Acesti carbohidraţi se asimilează lent şi previn creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei. Persoanele care mănâncă zilnic fulgi de ovăz la micul dejun au mult mai multă energie în timpul zilei decât cele care exclud cerealele de la masa de dimineaţă. Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai hrănitori dintre toate cerealele, deoarece dau senzaţia de saţietate foarte rapid.
Cartofii copti: au atat fibre solubile cat si insolubile, ceea ce este extraordinar. Fibrele solubile controleaza colesterolul iar cele insolubile usureaza tranzitul intestinal. Cartofii copti sunt mai bogati in vitamina B si C decat cei fierti, intrucat in timpul fierberii o buna parte din cantitatea de vitamine se elimina in apa; pentru un plus de micronutrienti ar trebui sa consumi cartoful cu coaja deoarece aceasta este bogata in fier, dar nu fierbinde, ci la temperatura camerei.
Cartofii dulci: conțin glutation, un compus care întărește sistemul imunitar și intervine în diferite etape ale metabolismului. Pe lângă amidonul pe care îl conțin, cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați complecsi, fibră dietetică, betacaroten (un nutrient echivalent vitaminei A), vitamina C și vitamina B6. Vitamina A (sub forma de betacaroten) este vedeta incontestabilă a cartofului dulce – 100 de grame asigură de trei ori necesarul zilnic al organismului pentru această vitamină.
Fasolea: este plina de fibre atat solubile, cat si insolubile.Fasolea contribuie si la mentinerea cantitatii de zahar sau glucoza, niveluri esentiale pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet si pentru combaterea acestei afectiuni; contine o varietate de vitamine si minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu si fier. Calciul si fosforul joaca un rol vital in sanatatea oaselor. Potasiul actioneaza impreuna cu sodiul pentru a mentine o tensiune arteriala sanatoasa. Acidul folic este o vitamina B, adesea asociata cu sanatatea sarcinii.
Pastele integrale: conțin carbohidrați complecși, seleniu, potasiu, magneziu și sunt o bună sursă de fier, proteine vegetale, vitamina A, E, F și B. De asemenea, conținutul ridicat de fibre oferă organismului sațietate, iar faptul că rămânem la o singură porție (și nu două, ca în cazul pastelor albe) este din nou un avantaj – sistemul digestiv nu este agasat și va funcționa în parametri normali.
Radacinoasele: sint bogate in glucide lente: amidon, fibre alimentare solubile si insolubile. Glucidele pe care le contin morcovii, sfecla rosie, telina au avantajul ca elibereaza treptat glucoza sau energia. De aceea, salatele cu radacinoase previn socurile insulinice, cresterea sau scaderea brusca a glicemiei.
Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.
Adrian Udrea- nutritionist sportiv- Timisoara
plantevindecatoare@gmail.com
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Regele Felipe și Regina Letizia au fost insultați de mulțimea furioasă din Valencia: ”Pleacă, ucigașule!”
6 angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul Covid-19 au primit despăgubiri de 7,8 milioane de dolari
Peste 158 de morți în inundațiile devastatoare din Spania. 6 din cei 22 de români dispăruți sunt în siguranță
Rapperul Puff Daddy, acuzat în peste 20 de procese de viol, persoane drogate, agresiuni asupra minorilor, trafic și șantaj sexual
Spania, inundații dezastruoase în Valencia, ploi de un an în opt ore. Peste 70 de victime și zeci de dispăruți – Video
Fiica lui Ioan Crișan ar fi plănuit asasinatul, iar un frizer pasionat de electronică ar fi realizat părți din bombă
LIFE STYLE
Cum să Alegi Ghetele de Damă și Bărbați Potrivite?
Leon Dănăila, cel mai bun neurochirurg din Europa, a realizat prima operație pe creier cu laserul
Prezentare de carte: ”Gândurile unei femei” și “Un bărbat pe tocuri “, autor Lidia Alexandrescu
„Cum pot să învăț să mă iubesc pe mine însumi?”- întrebarea cea mai căutată pe Google
Nu fi niciodată gelos pe succesul altuia. Dacă nu poți câștiga o cursă, ajută persoana din fața ta să doboare recordul
DESTINATII
”Hop on board to România”!
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Rețetă budistă, veche de 5000 de ani, tratament pentru mai multe boli
Timusul luptă împotriva cancerului. Cum ne putem tonifia timusul pe cale naturală
Împreună învățăm, ne protejăm și diseminăm informații
”Vocea pacienților trebuie să fie auzită”
Intoxicații acute cu ciuperci! Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște trag un semnal de alarmă
Cele mai eficiente legume si plante care pot trata cancerul în mod natural
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Alertele automate, aliatul afacerii tale: selectezi, urmaresti si eviti riscurile juridice si financiare
Obține mai multe interviuri cu un CV perfect! Vezi cum te ajută CV-Online.ro să reușești
Potir din sticlă descoperit prin cercetare arheologică la Mânăstirea Stelea din Târgoviște