Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Mihai Constantin Ranin: Teatrul este un loc unde se creează atitudini și se schimbă mentalități

Teatrul Tony Bulandra Târgoviște își reia seria de spectacole de la Sala Mare, spațiu care a fost reabilitat și modernizat cu sprijinul Primăriei Târgoviște. Investițiile în clădirea teatrului vin după 20 de ani și erau mai mult decât necesare. Redeschiderea oficială va fi marcată de premiera reprezentației ”Impărăteasa Chinei” de Ruth Wolff, în regia lui Alexander Hausvater, care va avea loc sâmbătă, 11 februarie 2023, de la ora 19:00. Spectacolul este deja SOLD OUT.

Detaliile despre cum s-au derulat lucrările au fost prezentate de primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan (citește mai multe aici), alături de managerul Teatrului Tony Bulandra, domnul Mihai Constantin Ranin.

Citește și:  Cele mai importante lucrări de reabilitare a Teatrului Tony Bulandra din ultimii 20 de ani

Ranin – omul pe care trebuie să-l întâlnești cel puțin o dată-n viață

Nu poti vorbi despre teatru decât într-o stare de emoție, de trăire a unui sentiment de bucurie și privilegiu pe care îl ai atunci când pășești într-un spațiu sacru. La fel spunem și despre oamenii pe care i-am întâlnit aici, acei truditori, puțini dar foarte dedicați, pentru care teatrul înseamnă ”acasă”. Printre ei se află și managerul Mc Ranin, așa cum îi spun cei apropiați, omul care și-a transformat teatrul în a doua casă. Pentru că poate, pentru că simte, pentru că are de unde să ofere și pentru că lasă în urmă o activitate greu de egalat ca valoare artistică și ca recunoaștere națională și internațională. Unul din oamenii pe care trebuie să-i întâlnești măcar o dată în viață. Iar comunitatea de aici este marele beneficiar al efortului neobosit de a duce actul artistic spre excelență.

Redăm declarațiile din conferința de presă, Mihai Constantin Ranin:

 ”Teatrul este o biserică a poporului”

”Întotdeauna am spus că noi nu suntem un teatru de provincie și am dovedit în cei 20 de ani acest lucru, pentru că una este să ai atitudine provincială și alta să trăiești în provincie și să ai o atitudine de om de cultură, de respirație mult mai largă. Se spune că teatrul este pentru elite. Vă amintesc că Nicolae Iorga spunea că teatrul este o biserică a poporului. Teatrul se adresează unei comunități, teatrul are obligația de a educa și atunci când intri într-un teatru trebuie să fie curat, să miroase frumos și trebuie să fie exemplar. Asta îmi doresc și mi-am dorit tot timpul de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște.

Mihai Constantin Ranin: ”Teatrul este un loc unde se creează atitudini și se schimbă mentalități”

Aici nu este numai un loc unde se fac spectacole, unde este divertisment, este un loc un se creează atitudini, unde se schimbă mentalități și oamenii când intră în teatru simt nevoia să respire altfel, sunt mult mai atenți cu ei, cu corpul lor, cu felul de a simți. Dacă vezi că nu este o hârtie aruncată pe jos, sigur nu vei arunca nici tu una. Cred că de aici trebuie să începem și deja se schimbă lucrurile și în oraș, care arată foarte bine. Nu trebuie mereu să așteptăm schimbarea de la oameni, trebuie să facem noi schimbarea întâi și apoi să așteptăm și în jur, cu foarte multă răbdare. Teatrul se adresează comunității, căreia trebuie să-i oferi spectacole de divertisment, dar trebuie să-i oferi și spectacole foarte dificile care să oblige la gândire. Mai ales într-o zonă media foarte deschisă către facil, pentru că e mult mai ușor să discuți cu oamenii în facilitate.

Au trecut 20 de ani de când sunt în acest teatru. Este pentru ultima oară când probabil eu mai particip la refacerea acestui spațiu, care pe vremuri se numea ”Club Petrol”. Îmi aduc aminte când am atins o perdea, acum 20 de ani, ea s-a transformat în praf și tanti Steluța de la contabiliatte ne spunea ”ne-ați distrus cultura”.

”Trebuie din când în când să știi să mulțumești”

Vreau să fac un gest de mulțumire, nu este obișnuit lucrul acesta, nu prea îl fac, dar trebuie din când în când să știi să mulțumești. Multumesc domnului primar, viceprimarilor, city manager-ului, dar și angajaților teatrului care au stat până la 3 dimineața în ultimele două săptămâni și dacă ei nu s-ar fi mobilizat, alături de cei care puneau mocheta, să vopsim pereții, să vopsim tavanele, să ajutăm la montarea scaunelor, cei care au făcut curățenie, cei care au protestat în tăcere, au stat pentru că au înțeles că aici este locul lor. Oamenii uită că la serviciu stai mai mult decât acasă, pentru că acasă mai mult dormi și te odihnești. Și atunci, acest loc trebuie să fie plăcut, trebuie să-ți aparțină și să simți că șeful tău te prețuiește, dacă nu te iubește. Atunci când știi să dăruiești, să te dăruiești. O să vă pară că au lucrat foarte mulți oameni aici, dar să știți că sunt foarte puțini dar sunt dedicați, deși condițiile sunt dificile, dar ei rămân aici pentru că le-a intrat un virus în corp care se numește ”teatru! Mulțumesc doamnei director economic Macarie! Teatrul nu este o clădire pe care o vedem când trecem pe bulevard, teatrul este un loc de înaltă spiritualitate și de bucurie.

 ”Nu uitați să fiți fericiți”

Lao Tzu spunea că în viață nu suntem toți egali. În viață unul este mai sus, altul este mai jos, dar în moarte toți suntem egali, toți putrezim la fel și dispariția este egală. Din când în când trebuie să ne mai spunem lucrul ăsta ca să ne bucurăm de tot ce avem. Eu mă bucur că există acest teatru, cât mă mai pot bucura și în momentul în care doi tineri îndrăgostiți își dau întâlnire la teatru sau la cinema, pentru mine bătălia este câștigată. Înainte nu-și dădeau întâlnire la Club Petrol. Cu fiecare stradă asfaltată, cu ficare parc creat, noi câștigăm un spațiu care rivalizează cu celelalte spații urbane unde merită să trăiești. Vă mulțumesc pentru aceste lucruri, domnule primar.

Mihai Constantin Ranin: ”Alexander Hausvater este o mare personalitate a culturii mondiale”

Pentru această deschidere nu puteam decât să am un invitat important. Alexander Hausvater este o mare personalitate a culturii mondiale, vine pentru a treia oară la Târgoviște, spectacolele lui întotdeauna au fost percutante, propunerea a venit exact înainte de pandemie când s-a zvonit că acest virus a plecat de la un laborator din China și s-a potrivit exact pe istorie. Ceea ce înseamnă că artistul are un soi de premoniție asupra evenimentelor și le interpretează în formă artistică. Rolul nostru nu este de a reda lucruri din realitate, ci de a interpreta realitatea. A nu se confunda realitatea cu arta sau cu teatrul. Teatrul este o impresie. Și aceste impresii produse de Alexander Hausvater sunt puternice, el vorbește despre dragoste, despre ură, despre boală, despre război. Iar forma în care le așează îi este specifică și numim asta stilul Hausvater. Poate să-iți placă, sau nu, poți să-l înjuri sau să-l iubești. În orice caz, nu poți să nu-i recunoști acest merit de a provoca o explozie vizuală, muzicală. Muzica este făcută de Nicu Alifantis. Am încercat să aducem actori și invitați valoroși la Târgoviște, Tache Florescu, Ada Navrot și să oferim tinerilor noștri angajați posibilitatea de a lucra alături de actori importanți.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share