Valoare și non-valoare în societatea românească

Trăim într-o lume ciudată în care valorile s-au schimbat radical, de fapt valorile au fost înlocuite de non-valori. Modelele promovate de diferite medii sociale nu sunt deloc cele de care are nevoie o societate.

Ce sunt valorile?

Sunt acele principii morale, sau etice, pe care le considerăm utile şi importante. Iertarea, cinstea, libertatea, iubirea, respectul faţă de viaţă şi stăpânirea de sine sunt doar câteva valori. Aşadar, comportamentul nostru, priorităţile şi relaţiile cu alţii, dar şi îndrumarea morală pe care le-o acordăm copiilor noştri sunt influenţate de valorile pe care le avem. Totuşi, deşi sunt foarte importante, valorile morale se află în declin. Pentru că și noi ca adulți, ne-am pierdut valorile sau le-am ascuns de teama de a nu părea anacronici.

Pierderea valorilor și efectul asupra oamenilor

Vorbim despre valorile morale general valabile dar acestea nu pot exista fără valorile personale ale fiecăruia dintre noi. Valorile personale sunt reperele în funcție de care definim cine suntem și ce ne dorim.  Ele sunt fundamentul visurilor și deciziilor noastre, al comportamentelor și alegerilor pe care le facem în fiecare zi.

Atunci când nu cunoaștem sau nu respectăm aceste valori, ne confruntăm cu stări de confuzie, indecizie, conflict interior, senzație de stres, oboseala, reacții emoționale puternice și surprinzătoare.

Cu alte cuvinte, aceste valori sunt un fel de busolă interioară care funcționează uneori complet haotic. Un prim pas în descoperirea propriului sistem de valori ar fi să căutăm răspunsul la întrebarea „Ce este cu adevărat important pentru mine în viață?”.

Atunci când îți adresezi întrebările potrivite, ajungi în final la răspunsuri cum ar fi: onestitate, corectitudine, responsabilitate, echilibru, iubire, libertate.

Simpla rostire a cuvintelor ce reprezintă valorile pot da un sentiment de verticalitate și putere interioară. Fiecare dintre acestea poate face parte din sistemul propriu de valori și reprezintă fundamentul pe care sunt construite principiile sau regulile proprii de viață.

Mass-media și valorile morale

Mass-media, mai precis o mare parte a ei este principalul vinovat pentru degradarea morală în care se află societatea românească. Din dorința de a acapara cât mai mult public și pe fondul foamei de senzațional a românilor (ținuți zeci de ani cu programe, așa cum erau la televizor) au fost promovate personaje de o inteligență și moralitate îndoielnică în defavoarea celor demne de a fi modele pentru cei din jurul lor. Aceeași goană după senzațional duce la repetarea la nesfârșit a unor comportamente negative (violențe de tot felul, vulgaritate) în timp ce știri despre oameni adevărați sunt trecute cu vederea.
Nu este însă  numai vina mass-media. Este vina noastră, a tuturor, cei care nu închidem televizorul sau nu schimbăm canalul atunci când vedem ceva nepotrivit, a celor care cumpărăm reviste și ziare de o calitate îndoielnică.

Valoarea și modele

Asistăm la o invazie de nulități umane popularizate la maxim de mijloacele media și care au devenit modele.

Trăim într-o lume în care accentul se pune mai mult pe aspectul fizic şi nu pe valorile morale sau pe cunoştinţele fiecăruia. Se promovează din ce în ce mai mult non-valorile, ambalajul, materialul şi aparenţele. O persoană atractivă fizic şi cu bani va fi percepută ca fiind cu mai multe calităţi decât una mai puţin înstărită şi mai puţin atractivă fizic. Ai bani ești cineva, nu ai bani, nu ești valoros.

Nu ești valoros nici dacă nu ești prost sau vulgar. Câte emisiuni au fost dedicate unor profesori sau cercetători  merituoși în comparație cu Vulpița și Viorel? Câte eleve geniale se bucură de promovarea fetei de la pagina 5? Câți studenți excepționali sunt răsplătiți cu vacanțe pe insule exotice, fie ele și ale iubirii? Câți copii talentați stau în străinătate la pregătire precum iubăreții prin Turcia?

Ceea ce vrea mass-media este să „educe” după propriile norme, cultivând de fapt niște dorințe și nevoi străine de ființa umană, care aparțin doar publicității, de a cumpăra sau a arăta ca și personajele vehiculate pe ecran. Nici adulții, nici copiii nu sunt puși la adăpost de aceste „atacuri” ale mass-media.

Mass media îi transmite omului că ea îl informează, că ea are grijă de el să fie cel mai informat. In realitate, s-a dovedit ca oamenii care se uită cel mai mult la TV de fapt sunt cei mai dezinformați oameni.

Ce este de făcut?

Poate sună a comunism, dar cred că este nevoie de lege. O lege care să reglementeze clar responsabilitățile pentru difuzarea de emisiuni care încalcă reguli generale de conviețuire socială sau care constituie un pericol pentru copii și tineri. La fel și în ceea ce privește presa scrisă  și rețelele sociale. Este cenzură? Nu! Este doar grijă pentru o generație care trebuie să facă față provocărilor unei vieți pline de neprevăzut. Această generație  trebuie să facă față unor provocări din ce in ce mai mari.

Criza Covid-ului ne-a arătat că fără un control al informației, al surselor lor de proveniență, pe piață ajung informații care provoacă panică, confuzie, neliniște. Și știm că prin natura umană, informația negativă este mai ușor asimilată decât cea pozitivă.

Până când mass-media va fi ea însăși responsabilă pentru informațiile pe care le aruncă pe piață, trebuie să existe un cadru legislativ care să o responsabilizeze.

Și mai este nevoie de educație. La școală sau în familie copiii și tinerii trebuie învățați să diferențieze informația de calitate de cea falsă. Dar pentru asta trebuie să aibă acel set de valori de care au nevoie pentru o viață normală. Sunt valori general valabile și personale, care să le asigure șansa la o viață demnă.

Altfel vom fi cu toții vinovați că ne lăsăm copiii și ne lăsăm pe noi înșine „educați” de televiziune, că nu aplicăm controlul parental la internet  și nici autocontrolul.

Până când nu vom face aceste lucruri, vom auzi în continuare de violență, abuzuri, lipsă de educație…deci trebuie să ne schimbăm.

Și schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

Povestea incredibilă a unei femei internată forțat. ”Astronauții” au ridicat-o la 2 noaptea


Pandemia ne-a schimbat obiceiurile în 40 de zile


Alexandru Rafila: Măștile NU se poartă pe stradă!


Viorel Cataramă demontează mascarada c0vid. Dacă e să fac pușcărie, atunci…


Demascare: Coronazeus sau planul ”fricii”. S-au scurs informații de la Cancelarul Sebastian Kurz


Masca ne face mai mult rău decât bine!


Cât de prost să fii ca să vorbești despre măști!? Atât cât trebuie


Declarații șocante! Teste CORONA pozitive la o capră și un fruct – video


Viorel Cataramă negativ la testul pentru coronavirus. Ce urmează!?


Profetiile stiintifice despre societatea post-coronavirus. Adevaratul scenariu in cinci etape

Planul unor minți bolnave:

Medic american afirmă pe un post TV că totul este o escrocherie


Exclusiv- ULTIMA ORĂ -Cel mai important editorial al acestor vremuri:

Distrugerea bisericii și a libertății de conștiință – Fenomenul Pitești-Stanford I

Epidemiolog renumit către Angela Merkel: ”numărul deceselor Covid este fals”

Citește și:

Mesajul unui profesor despre HAOSUL din educație: Tabletele mult promise sunt bune pentru video call!


S-a terminat bandalia? Alexandru Rafila spune că al doilea val va fi așa și așa, mai la iarnă


Noua Declarație a Drepturilor Omului. Nu vreau pașaport ca să-mi sărut copilul!


Nu înțeleg de ce nu poți ieși din localitate. Adică în afara localității stau virușii în „cohorte” și te atacă? 


Dictatura politico-medicală are o spoială de știință – Dr. Vasile Astărăstoae: video


Mi-a fost falsificat testul. M-au internat fără voia mea- acuză managerul Spitalului Județean


Dr. Răzvan Constantinescu spune că sunt mai mulți doctori decât pacienți. ”Unii se maimuțăresc în costume de scafandri spațiali”


Distrugerea bisericii și a libertății de conștiință – Fenomenul Pitești-Stanford 2


Învățătoarele aduc de acasă pâine, margarină, gem și suc de mila pruncilor. Pandemia minții

Noua Declarație a Drepturilor Omului. Nu vreau pașaport ca să-mi sărut copilul!

Criza actuală între o boală a trupului sau invenția unor minți bolnave:

Dr. Rashid Buttar afirmații devastatoare despre situația actuală: ”Fauci a ajutat la crearea Covid 19”

O sinteză completă a pierderii libertăților, poate cea mai gravă din istorie:

O erodare a libertăților nemaivăzută de la Al Doilea Război Mondial

Europa fierbe:

Proteste sâmbătă în Germania:“Libertatea nu e totul, dar totul fara libertate e nimic”


Suedia a reușit fără izolare. Experimentul dă semne că merge


Virusul se stinge singur. În câteva zile ne reluăm viața socială, declară imunologul Le Foche

Distribuie acest articol Oficial Media
Share