Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Aurelian Cotinescu, PNL: Economia României nu are cum să intre în recesiune

Aurelian Cotinescu, secretar general al PNL Dâmbovița și consilier local municipal, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de argumente pentru care românii ar trebui să aibă încredere în economie. Unul din motive ar fi acela că România a încheiat anul 2022 cu o creștere economică de 4,8%, cea mai mare din rândul țărilor est-europene.

Aceste cifre au fost realizate cu ajutorul celor 11 miliarde de euro, fonduri europene, împreună cu PNRR și cele din programele de coeziune economică. Este cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene din ultimii 10 ani. În economia României s-au investit în 2022 aproximativ 11 miliarde de euro de către investitorii străini. Este cea mai mare investiție în economia României din ultimii ani”, a precizat Aurelian Cotinescu.

Aurelian Cotinescu, PNL Dâmbovița
Aurelian Cotinescu / PNL Dâmbovița / Oficial Media

Declarații pe larg:

”Atâtea știri negative auzim despre România și despre economia noastră, în spațiul public, încât eu simt nevoia să reacționez. Am trecut printr-o criză, pandemia ne-a afectat din punct de vedere economic, a urmat războiul din Ucraina, este încă în desfășurare, toate aceste lucruri au creat o psihoză la nivel național, au creat în rândul populației îngrijorări referitor la situația economică. Lumea își închipuie pe bună dreptate că ne aflăm într-o criză economică severă, dar uite că datele venite la sfârșitul anului 2022 demonstrează că economia României este puternică, sustenabilă și are viitor. Am terminat anul 2022 cu cea mai mare creștere economică în rândul țărilor est europene. Am încheiat anul cu o creștere de 4,8%.

Investițiile statului în autostrăzi și șosele rapide, cele 17 șantiere deschise, au început să-și arate rodul iar, pe de altă parte, cele 5-6 miliarde de euro investite în această înfrastructură, au reușit să ajute PIB-ul să crească și firmele să prospere și să lucreze bine.

Serviciile au crescut cu aproximativ 20% iar sectorul de construcții a ajuns la 12% creștere

Sunt foarte importante aceste cifre, care demonstrează că economia românească are rezistență, are reziliență și poate să continue în acest ritm. Este pentru prima oară când salariul brut lunar, minim, din România, a depășit salariul din Ungaria. Și este totuși un motiv de mândrie, inflația din Ungaria a fost de 25%.
România a reușit să depășească ca PIB toate țările din Balcani, inclusiv Grecia, a depășit Ungaria, Cehia, Slovacia, țările baltice și Portugalia. Am ajuns a 13-a economie europeană și a 45-a economie mondială. Aceste cifre ar trebui să ne facă mândri ca români, avem un trend pozitiv și trebuie să avem încredere în economia românească.

Aurelian Cotinescu- ascensiune pe Vârful Aconcagua. Pas cu pas despre aventura pe acoperișul Americii Latine într-un interviu cu temerarul târgoviștean

Oportunitățile sunt uriașe pentru România în această perioadă și în anii care vor veni și eu chiar cred în ceea ce vă spun, pentru că sunt cifre care arată acest lucru. Avem avantaje pe care alte țări din Europa nu le au, în primul rând poziția geo-strategică în condițiile războiului din Ucraina. Suntem cel mai mare furnizor al Ucrainei pe zona de combustibili și hub-ul prin care Ucraina este aprovizionată, pe aici trec mărfurile. Ucraina trebuie reconstruită iar România se află în prima linie.

Putem să devenim, în următorii ani, principalul furnizor de gaze al Europei

În zona energetică avem oportunități imense, pentru că putem să devenim, în următorii ani, principalul furnizor de gaze al Europei, cel mai mare furnizor de gaze prin zăcămintele din Marea Neagră, iar prin dezvoltarea parcurilor solare, eoliene, a centralelor nucleare și a celor hidro, putem și vom deveni un important furnizor de energie electrică în Europa. De reținut că statul are o mare parte din acționariatul companiilor implicate în zona energetică și este implicat direct prin aceste companii energetice.

Un alt sector important este agricultura, pe care noi nu-l înțelegem foarte bine, ca și potențial, sunt puține țări în Europa care au agricultura la nivelul României. Iar această agricultură poate să aducă beneficii imense în viitor.

Sectorul IT&C (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) este printre cele mai dezvoltate din Europa, având o pondere de 8% din PIB, sector pe care noi nu-l dezvoltăm deloc în Târgoviște și în Dâmbovița, deși aduce cele mai mari salarii și beneficii autorităților locale.

Prin PNRR, în următorii 6 ani, avem la dispoziție 70 de miliarde de euro

De aceea consider că economia României nu are cum să intre în recesiune. Vom avea 10 miliarde la dispoziție anual, bani care vor intra în economie. Am reușit anul trecut să atragem o bună parte din această sumă. Cu siguranță banii primiti prin PNRR și prin fonduri europene în 2022 se vor regăsi și în buzunarele românilor începând cu august-septembrie anul acesta, pentru că ei încep să se distribuie în economie.

Prin Programul Anghel Saligny primăriile au la dispoziție cel mai mare procent de finanțare din partea Guvernului. De aceea vedeți primari care anunță proiecte, pentru că foarte mulți bani vin în administrație. Sunt 16 miliarde de euro care vor veni în următorii 6 ani în administrațiile locale. Depinde de capacitatea primarilor de a primi aceste fonduri. Îndem românii să aibă încredere în economia României, în viitorul acestei țări și chiar să parieze pe economia românească. Merităm acest lucru.” (Aurelian Cotinescu, secretar general al PNL Dâmbovița)

Citește și:

Aurelian Cotinescu: Târgoviștea are nevoie de parcări supraterane-subterane, de un sistem digitalizat, ca în marile orașe

Aurelian Cotinescu- ascensiune pe Vârful Aconcagua. Pas cu pas despre aventura pe acoperișul Americii Latine într-un interviu cu temerarul târgoviștean

Nicolae Ciucă: „PNL este azi peste procentele de la preluarea mandatului meu de preşedinte de partid”

Aurelian Cotinescu, PNL: România se dezvoltă bine, dar din păcate, neuniform economic și teritorial

Virgil Guran, PNL: Această alianță a fost făcută pentru că nu exista altă soluție pentru România

Distribuie acest articol Oficial Media
Share