Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Carmen Holban a votat pentru un proiect de lege care protejează angajații de violența și hărțuirea la locul de muncă

 Ieri, în Parlamentul României, Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița, a votat pentru adoptarea unui proiect de lege care are ca scop protejarea angajaților împotriva posibilelor abuzuri la locul de muncă. Actul, prin care a fost ratificată Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM), prevede noi definiții ale termenilor „violență” și „hărțuire”.
Conceptele de „violenţă şi hărţuire” au fost redefinite conform evoluţiilor tehnologice şi acum acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărţuirea, mobbingul, hărţuirea sexuală, ameninţările şi urmărirea/supravegherea.

Carmen Holban: Stop violenței și hărțuirii la locul de muncă!

”Foarte important este și faptul că sfera de aplicare a legii nu se limitează doar la spațiul de lucru, ci a fost extinsă și asupra delegațiilor, team-building-urilor, perioadelor de transport și comunicărilor online. Adoptarea acestei legi, mai ales că ne apropiem de data de 8 Martie, reprezintă un pas esențial pentru crearea unui mediu de lucru echitabil și care impune bunăstarea angajaților din diverse domenii și contexte ocupaționale. O felicit pe doamna ministru a Muncii, Simona Bucura Oprescu, pentru consolidarea acestor norme juridice, dispersate în diverse acte normative, uneori dificil de aplicat”, a transmis Carmen Holban pe pagina de facebook.
Hărţuirea la locul de muncă. Prin noul cadru legal vor fi protejaţi atât angajaţii, cât şi persoanele care sunt în perioada de probă, de ucenicie, practică, de voluntariat sau sunt foşti angajaţi.

– securitate şi sănătate în muncă;

– asigurarea inspecţiei şi investigarea cazurilor de violenţă şi hărţuire;

– justiţie (urmărire penală, asistenţă juridică);

Citește și:

Carmen Holban: ”Când oamenii îmi spun prin ce greutăți trec, când le văd mâinile muncite, când le văd copiii și bătrânii, fac tot ce pot să-i ajut”

– problematica de gen şi discriminare;

– sănătate publică (supravegherea furnizării de îngrijiri medicale şi consiliere psihologică);

– protecţie socială (cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piaţa muncii a victimelor etc.).

Pe 7 februarie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, votul Senatului fiind decizional. Astfel, legea merge la promulgare, potrivit ministrului Muncii.

Citește și:
Distribuie acest articol Oficial Media
Share