Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Gabor Mate: Ecranele sunt făcute pentru a crea dependență copiilor, așa au fost ele proiectate

Doctor Gabor Mate, după 20 de ani de practică de familie și experiență în îngrijirea paliativă, a lucrat timp de peste un deceniu în Downtown East Side din Vancouver cu pacienți provocați de dependența de droguri și boli mintale. Autor de bestselleruri a patru cărți publicate în peste treizeci de limbi, Gabor Mate este un vorbitor de renume internațional foarte căutat pentru experiența sa în dependență, traumă, dezvoltarea copilăriei și relația dintre stres și boală. Cartea sa despre dependență a primit premiul Hubert Evans pentru non-ficțiune literară. Pentru munca sa medicală inovatoare și pentru scrisul său, a primit Ordinul Canadei, cea mai înaltă distincție civilă a țării sale, și Premiul pentru meritul civic din orașul său natal, Vancouver.

Extras din interviul realizat în cadrul Digi24.

Rep: Ecranul TV sau al telefonului și copilul din fața. Mulți părinți apelează la aceste ecrane și uneori ca o soluție. Cât de vinovat ar trebui să  se simtă un părinte care apelează la ecranul telefonului pentru a liniști copilul?

Gabor Mate: Nu vreau să se simtă nimeni vinovat. Părinții sunt stresați, sunt obosiți, poate au nevoie de o pauză. Își lasă copiii cu bunicii, cu vecinii. Ți se pare ca este ocupat, dar el este într-o stare de uimire. Nu vreau ca părinții să se simtă vinovați, ci doar să conștientizeze că le fac rău copiilor când îi lasă în fața ecranelor. Poți să-i dai copilului și alcool, sau heroină, pentru a-l calma, dar ai face-o? Așa se liniștesc. Dar care ar fi efectul, că vor deveni dependenți. Ecranele sunt făcute pentru a crea dependență copiilor, așa au fost ele proiectate. Copilul va deveni dependent de ecrane. Și când încerci să separi o persoană de acea adicție, va începe o mare luptă. La fel și cu copiii, vor lupta, pentru că sunt dependenți. Dacă aș fi părinte acum, nu aș lăsa niciun ecran în casa mea, doar într-o cameră unde o pot încuia și copiii nu au acces la ea. Știu că poate părea dur și asta pune multă presiune pe părinți, dar credeți-mă, pe termen lung veți fi recunoscători. Pentru că pe termn lung, copiii nu vor deveni dependenți de aceste ecrane.

Citește și: Gabor Mate, psiholog – Dependenţa copiilor de ecrane şi de reţelele de socializare

Rep: Ce se întâmplă în mintea unui copil atunci când are în față un ecran. În special pentru copiii foarte mici?

Gabor Mate: Trebuie să înțelegem, creierul copilului este în dezvoltare și se dezvoltă din interacțiunea cu mediul, pornind de la uter, până la vârsta adultă. Cu cât copilul este mai mic, cu atât creierul este mai sensibil și se dezvoltă mai mult, prin urmare mediul la care este expus copilul este foarte important. Ecranele fac două lucruri: pe termen scurt sporesc eliberarea de dopamină, endorfină, acestea sunt sunt substanțele față de care dezvoltăm dependență. Pentru că vin la pachet cu plăcere, nu aduc calm, mulțumire, pace. Te țin în priză, te țin stimulat. Cafeina, nicotina, cocaina, heroina, provoacă dependență. Pe termen lung dacă scanăm creierul copilului care a stat mult în fața ecranului cu atât mai puțin creierul va fi dezvoltat în zonele de interacțiune socială, creativitate, puterea de a soluționa probleme. Dacă aș putea alege, nu aș lăsa copiii aproape de ecrane, să nu mai vorbim de a se juca cu ele. Noi suntem făcuți pentru a interacționa cu cei din jurul nostru. Dacă interacționăm doar cu ecranul, uităm de interacțiunea umană. De aceea oamenii se izolează din ce în ce mai mult, nu e nimic rau în a sta în fața ecranului. Știu că înternetul a fost minunat, în special în timpul pandemiei de covid, pentru că puteai vorbi cu familia ta. Dar eu mă refer la folosirea compulsivă a ecranelor pentru a te distra, pentru a te simți bine. Nimic bun nu iese din asta.

Sursa: digi24

 

Citește și:

Gabor Mate: Tensiunea din casă nu este bună pentru copii. Trebuie să vă asumați răspunderea pentru starea de bine a copiilor

Gabor Mate: Dacă nu te simți dorit, atunci o să folosești tot ce ai, ca să faci alți oameni să te dorească

Gabor Mate: Lumea este însetată de vindecare, multă vreme nu s-a vorbit despre aceste probleme

Doctor Gabor Mate: Stresul și trauma produc inflamații în corp, se vorbește despre asta de acum 150 de ani

Distribuie acest articol Oficial Media
Share