Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Vara și sănătatea estivală

miranda-kerr-alessandra-ambrosio-and-marissa-miller1-468x423

 

Când spunem varã, spunem vacanțã, odihnă, relaxare, soare, drumeții. Dar nu trebuie sã uitãm nici de neplãcerile ce pot sã aparã: arsuri solare, insolatie, diaree, otită…

Iată câteva sfaturi care te va învăța cum să tratezi micile probleme de sănătate astfel încât sa poți savura din plin plăcerile pe care le oferă acest anotimp minunat.            

Arsuri solare: ca să evitați arsurile solare expuneți-vă treptat la soare: in prima zi 10 minute, in a doua 20 de minute și tot așa, dar nu stați in plin soare mai mult de 1-2 ore pe zi. Nu este indicată plaja intre orele 12:00 și 17:00. Folosiți loțiuni fotoprotectoare si adapostiți-vă sub umbrela de soare. Dacă v-a ars soarele puneți comprese cu apa rece si oțet de mere, sau comprese cu ulei de masline pe zonele afectate, timp de 15 minute de cateva ori pe zi. Nu mai stați deloc la soare pana nu vă vindecati.

Alcool: adorati să stați la terasă și să savurați un cocktail? Nu uitați: combinația alcool-caldură favorizează eliminarea lichidelor, ceea ce mărește riscul de deshidratare. Pentru fiecare pahar de alcool bea cate   un pahar cu apă sau cu altă băutură ce nu conține nici alcool, nici cafeină.

Crampe musculare: crampele musculare pot apărea fie din cauză că nu ai baut suficiente lichide, fie în urma unui efort fizic intens. Nu uitați să beți suficientă apă și să evitați eforturile fizice cand afară e cald. În cazul în care apare o crampă musculara întinde membrul respectiv lent si cu blândete, de câteva ori, apoi masează-te și fă un duș cald.

Bubite pe piele:  alergia la soare se manifestă prin apariția unor mici bubițe de culoare roșie pe zonele mai expuse la soare: fată, piept, spate, antebrațe. Alergia se poate manifesta la 12-48 ore dupa prima expunere la soare. Nu mai stati la soare cateva zile, ca să dispara bubițele. Pentru tratarea erupției se ia un antihistaminic ( exemplu: claritine, flonidan, symphoral, aerius, borenar dupa caz) sau se aplică un unguent antiinflamator. Expunerea progresivă la soare este foarte importantă: nu se stă mai mult de 20 de minute in prima zi. La fiecare 2 ore unge-te cu loțiune fotoprotectoare.

Diareea turistului: schimbarea ritmului de viată, a climatului sau a obiceiurilor alimentare, băile prelungite in apă rece, consumul de apă sau de alimente contaminate cu bacterii pot p  rovoca diaree. Beti multe lichide: apa plată, ceai de menă, iar 1-2 zile mănânca doar banane, supă de zarzavat strecurată, covrigi, orez, morcovi. Evită cruditațile și alimentele grase. Dacă diareea persistă mai mult de 24 de ore, poți lua un antidiareic: Smecta, Imodium, Saprosan, Ercefuril, Furazolidon, Calciu carbonic.În cazul în care apare febra adresați-vă medicului.

Insolatia:  simptome ca: dureri de cap, febră mare, puls rapid, piele fierbinte si uscată, amețeli, greață pot trăda  insolatia. Pentru a preveni insolația bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, nu sta la soare între orele 12:00 si 17:00, protejează-ți capul cu șapcă sau pălărie, nu consuma prea multaă cafea, ceai sau alcool. Cand simți că te-ai încins prea mult, fă un duș cu apă călduță sau șterge-ți corpul cu un prosop umezit. Dacă simptomele insolației au apărut deja, retrage-te la răcoare și bea apă rece, dar nu cu gheață.

Întepaturi de insecte:  ințepătura de albină sau de viaspă este foarte dureroasă și poate cauza înroșirea și umflarea pielii, precum si mâncărimi. Spală locul intepăturii cu săpun si apă și dezinfectează-l. Pentru alinarea durerii și diminuarea inflamatiei se aplică o pungă cu gheață învelită într-un prosop și o cremă antihistaminică( Fenistil, Advantan).

Taieturi si zgarieturi: o rană deschisă și neatent tratată s-ar putea infecta. Înainte să pansezi si să dezinfectezi rana, spală-te bine cu apă și săpun pe mâini, apoi curăță rana cu apă oxigenată și rivanol. Unge rana cu crema care conține antibiotic: Baneocin sau Tetraciclină pentru a nu se infecta și folosește doar pansamente sterile sau plasturi.

Efectul de seră:  într-un vehicul in care este cald, temperatura unui copil poate crește de 3-5 ori mai repede decât a unui adult. Vara, în interiorul unei mașini ce staționeaza temperatura poate ajunge la 50°C în cel mult 20 de minute, ceea ce poate provoca hipertermie( creșterea temperaturii peste 40°), o tulburare ce necesită ajutor medical de urgentă.

Nu lasați niciodată un copil sau un animal de companie singur într-un vehicul care staționează și în care e cald ce poate fi mai răcoritor într-o zi caniculară decât o baie în mare sau în piscină?

Atenție, însă! Temperatura apei, mult mai scăzută decât a corpului, poate provoca un șoc termic: în contact cu apa rece, vasele de sange dilatate de caldură și de soare se contractă brusc. Semne ce pot anunța șocul termic: dureri de cap, crampe, mâncărimi, frisoane, oboseală intensă, senzatie de caldură în coapse și abdomen, amețeli și tremurături.

Nu te arunca in apă( mare, piscina), ci intră progresiv. Udă-ti întâi cu mâna ceafa si corpul. La prima baie nu sta mai mult de 15 minute in apă, mai ales dacă înainte te-ai expus mult timp la soare.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share