Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

AVERTISMENT: Fără subvenții de la APIA și cu amenzi usturătoare!!!!

Pe lângă amenzile usturătoare, proprietarii care recurg la incendierea terenurilor riscă să rămână și fără subvențiile de la APIA

Pompierii militari hunedoreni  au intervenit în ultimele zile,  pentru stingerea a 41 incendii, din care, 40 de incendii au reprezentat arderi necontrolate de vegetație uscată, litieră și pășune împădurită, înregistrate în mai multe localități hunedorene, suprafața totală afectată ajungând la circa 250 de hectare de teren.

 

Cineva s-a gândit că este mult mai simplu să scape de resturile vegetale rezultate din recolta de anul trecut prin incendiere.
Și le-a pus foc… Omul nostru era singur, vântul bătea cu putere și a fost nevoie doar de câteva clipe pentru ca focul să scape de sub control, să se extindă și să provoace pagube iremediabile!
Tu, dacă ai făcut vreodată focul pentru a arde resturi menajere sau pentru a igieniza terenurile agricole, RENUNȚĂ!
Animale sălbatice își pierd viața în astfel de incendii, mediul înconjurător suferă pagube majore, poți pune în pericol construcții și riști o amendă usturătoare!

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care,  cetăţenii se află în pericol.

”Împreună cu inspectorii de la controlul pe teren, ne-am deplasat în comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara.  Proprietarii care recurg la incendierea terenurilor pentru a le curăţa, riscă să rămână fără subvenţiile pe care le primesc de la APIA.

Pentru a stopa arderile necontrolate, instituţiile statului au semnat un protocol de colaborare pentru a monitoriza acţiunile fermierilor. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Garda Naţională de Mediu şi APIA Hunedoara au încheiat un protocol de colaborare pentru a monitoriza dacă fermierii respectă condiţiile referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenurile arabile şi pajişti” avertizează și directorul executiv al APIA HUNEDOARA, ec. Veronica Topor.

 

 

Ecocondiționalitatea este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor.

Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) 6.2 prevăd că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea şi reducerea poluării atmosferei.

Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

Arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreţinere şi fructificare din livezi, precum şi a coardelor din plantaţiile de viţă de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantaţii făcându-se în timpul vegetaţiei.

Acest standard nu se aplică categoriei de folosință a terenului, și anume culturi permanente.

De asemenea, nu trebuie arsă vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente.

În cazul în care fermierul,  constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancţionat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la Centrul local/judeţean al APIA la care a depus cererea de plată, o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie, la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau, unde este cazul, la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale (Primărie).

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share