Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Guvernanții tratează în acest moment profesorii ca și cum ar fi treapta cea mai de jos a societății!

În mediu on-line circulă acum o petiție, prn care, doritorii pot susține majorarea salariilor profesorilor conform legilor aprobate. Dar, noul  guvern a amânat această majorare pentru 2022, deși banii există. 

”Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, însă creșterea a fost amânată pe fondul pandemiei de coronavirus. „Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021”, arată Ministerul Educației într-un comunicat de presă.

Când încă era Ministru de Finanțe, Florin Cîțu afirma: “Salariile profesorilor au fost incluse, atât creşterea de la 1 ianuarie cu 1/4  din diferenţa până la 2022, dar şi creşterea de la 1 septembrie care aduce salariile la grila din 2022. Este inclusă în buget ca să nu mai existe niciun fel de dezbatere în spaţiul public. Ştiu şi mulţumesc premierului pentru înţelegere. A fost o decizie pe care ministerul Finanţelor a anunţat-o ieri, deci să nu mai avem discuţia despre asta în spaţiul public”. După ce a devenit premier, Florin Cîțu  anunță acum  că nu mai sunt bani, iar majorările salariale pentru profesori vor fi amânate până în 2022!! Banii există, chiar Ministrul de Finanțe a spus pe 18 decembrie că majorările au fost prinse în buget.

10 zile mai târziu, după Crăciun, banii nu mai există!

”Aceasta nu este o petiție politică. Este o petiție prin care cerem recunoașterea rolului profesorilor în societate. Profesorii sunt cei care formează medicii, profesorii sunt cei care formează politicienii, profesorii sunt cei care formează polițiștii. Dar, în acest moment, un profesor cu 21 de ani vechime este plătit mai prost decât un vânzător de la Kaufland, cu cinci  ani vechime. Asta înseamnă că în societatea românească, un profesor este asimilat unui vânzător la supermarket, adică unui muncitor calificat.  Cerem reconsiderarea rolului și statutului profesorului în societatea românească! România are cel mai mic indice de salarizare a educației din UE, și printre cele mai mici din Europa, peste Serbia și Albania, dar sub Macedonia sau Bulgaria.

Cerem respectarea legii!

Legislația in vigoare este Legea 153/2017, modificată prin OUG 135 din 14 august 2020:

 Articolul 38, alin (4^1) “Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază:
     a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază  prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
     b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;
     c) începand cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”  se arată în petiția on-line.
Se anunță inclusiv mișcări sindicale, ieșiri în stradă,  pentru a protesta față de deciziile luate de actualul guvern.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share