PiaţaUnirii din Timișoara este la finalul lunii septembrie locul de desfășurare, dar și, în parte, subiectul, unui spectacol de mare anvergură organizat de Timișoara 2021: Lumina Unirii.
În trei zile consecutive, 27, 28 și 29 septembrie, începând cu ora 20:30, în Piața Unirii vom recrea istoria orașului, de la începuturile sale și până la momentul Unirii cu România, din 3 august 1919.
Personajul principal este Timișoara, personificată cu ajutorul unei marionete gigant, care trece prin istorie, suferă, se bucură, moare și renaște. Actori, muzicieni, concerte, efecte de sunet și lumină lumină vor spune povestea orașului folosind întreaga Piață a Unirii, act cu act, seară cu seară.
”Evenimentele Luminii organizate de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii sunt o serie de trei plus ceremonia de deschidere din 2021, câte unul în fiecare an, începând cu 2018. Anul trecut am montat Lumina Libertății, iar anul acesta prezentăm Lumina Unirii. În 2020 vom organiza Lumina Victoriei, urmând ca în 2021 să pregătim evenimentul de deschidere pentru Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii în toate cele trei piețe centrale ale orașului”, a declarat Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Spectatorii vor participa în seara de vineri, 27 septembrie, la actul I: de la stabilirea vetrei orașului în mijlocul terenului mlăștinoș, până în epoca medievală. Orașul se va construi, va fi atacat și cucerit de trupele otomane. Concertul formației Baba Zula din Istanbul va introduce spectatorii în această atmosferă. Umbrelele teraselor din piață se vor transforma în derviși, iar la finalul scenei, toată cetatea va deveni pașalâc turcesc. Un alt moment marcant, ciuma din 1738, va ilustra amenințarea morții, mai prezentă atunci decât oricând. La final, trio-ul bucureștean ARAC va interpreta un recital care ilustrează momentul istoric.
A doua seară, sâmbătă, 28 septembrie, actul II se petrece în perioada austro-ungară. Multietnicitatea este caracteristica acestui moment, în care Franz List susține un concert în clădirea actualului Muzeu de Artă. 20 de muzicieni de la Festivalul Eufonia vor cânta la ferestrele clădirii trei piese a lui Liszt. Tot în a doua seară, Timișoara va intra sub asediu: Primul Război Mondial distruge orașul și clădirile.
Ultima seară, a treia – duminică 29 septembrie – este dedicată momentului Unirii. Timișorenii se vor bucura, ca membri ai unei mari familii. Concertul propune publicului meloman un concert extraordinar susținut de Tymes Orchestra alături de Lucian Nagy Quartet, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia. Evenimentul se desfășoară sub semnul multiculturalității specifice regiunii Banat, lucrările fiind compuse de Lucian Nagy. Locuitorii cetății, oameni de toate etniile dansează, sărbătorind acea lumină care este deasupra tuturor.
În toate cele trei seri, clădirile Piața Unirii vor fi îmbrăcate în lumină și sunet, prin intermediul videomapărilor, cu instalații de sunet și lumină specifice fiecărui moment istoric, un decor în care se vor exprima peste 100 de actori, muzicieni și dansatori.
Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Bill Gates ne prevede viitorul: “Chiar dacă vom evita un război major, ne vom confrunta oricum cu o nouă pandemie”
Răzvan Constantinescu – președinte. Manifest – Dan Diaconu
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
LIFE STYLE
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CJ Timiș lansează licitația pentru demolarea Stadionului „Dan Păltinișanu”
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere la Noaptea Campusului Deschis