Când medicamentele anti-anxietate benzodiazepinele au apărut pe piață la mijlocul secolului al XX-lea, ele și-au câștigat porecla, „micul ajutor al mamei”. The Rolling Stones a scris chiar și o melodie intitulată „Mother’s Little Helper” în 1966, care includea următoarele versuri:
”Mama are nevoie de ceva azi pentru a o calma
Și deși nu este chiar bolnavă, există o pastilă galbenă
Ea alergă spre adăpostul micului ajutor al mamei sale
Și o ajută pe drumul ei, o face să treacă prin ziua ei plină”
Cântecul a făcut referire la o mică pastilă galbenă, Valium, care rămâne una dintre cele mai frecvent prescrise mărci de benzodiazepine. Alte mărci utilizate pe scară largă includ Xanax, Ativan și Klonopin.
Dar cercetările arată că „micul ajutor al mamei” poate fura mintea mamei.
Oamenii de știință știu demult că utilizarea pe termen lung a benzodiazepinelor pentru tratamentul tulburărilor de anxietate sau a tulburărilor de panică poate crește riscul de afectare cognitivă sau demență mai târziu în viață. Un studiu din 2022 în Nature Neuroscience oferă noi perspective asupra modului în care aceste medicamente influențează funcția creierului și este înfricoșător. Potrivit cercetătorilor, benzodiazepinele dăunează celulelor microgliale, care interferează apoi cu conexiunile sinaptice care permit unor părți ale creierului să comunice cu alte regiuni. Când comunicarea este întreruptă, poate apărea declinul cognitiv.
UTILIZAREA CRESCUTĂ A PILULELOR ANTI-ANXIETATE
Acest lucru este extrem de deranjant, având în vedere utilizarea crescută a unor astfel de medicamente. Potrivit unui raport al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA, se estimează că 66 de milioane de întâlniri anuale au ca rezultat prescrierea de benzodiazepine. Aceasta înseamnă că pentru fiecare 100 de adulți care merg la o vizită la cabinetul medicului, 27 vor pleca cu o rețetă pentru o benzodiazepină. Aceste cifre devin și mai mari. Un raport lansat în 2020 a indicat o creștere cu 34% a numărului de rețete de medicamente anti-anxietate umplute în timpul pandemiei. Un număr și mai mare, 38%, a reprezentat noi prescripții completate pentru benzodiazepine. Acest lucru ar putea semnala un tsunami în creștere al demenței în viitor.
CONSECINȚELE UTILIZĂRII MEDICAMENTELOR ANTI-ANXIETATE
Când aveți anxietate sau un atac de panică, vă poate face să vă simțiți îngrozitor – nervos, fricos, fără aer și lipsit de control. Nu este de mirare că oamenii doresc o ușurare rapidă și apelează la remedii rapide, cum ar fi benzodiazepinele, care pot fi prescrise de un medic primar într-o scurtă vizită la cabinet. Dar beneficiile pe termen scurt ale medicamentelor anti-anxietate vin cu consecințe grave pe termen lung.
Citește și:
Gabor Mate: ”Ia o pastilă și sună-mă peste două săptămâni!”. În domeniul psihiatriei nici măcar nu se vorbește despre vindecare.
Deteriorarea funcției creierului: imagistica SPECT cerebrală utilizată la clinicile Amen arată impactul negativ al medicamentelor anti-anxietate asupra creierului. SPECT este un studiu de medicină nucleară care măsoară fluxul sanguin și activitatea din creier. Practic, arată 3 lucruri: zone cu activitate sănătoasă, prea multă activitate sau prea puțină activitate. Încă din 1991, când dr. Amen a început să folosească imagistica SPECT în practica clinică psihiatrică, a devenit clar că benzodiazepinele scad activitatea creierului și au un efect toxic asupra creierului. Creierele toxice arată zbârcit sau au un efect festonat, ceea ce este un indicator al activității scăzute. Conform studiului din 2022 menționat mai devreme, benzodiazepinele interferează și cu capacitatea creierului de a comunica eficient.
Citește și:
Gabor Mate: ”Dependența nu este o boală, ci este nevoia de a primi dragostea pe care ei nu au primit-o în copilărie”
Dependență: Pentru mulți oameni, poate fi dificil să nu mai ia medicamente anti-anxietate. La unii oameni, poate duce la dependență fizică. Aveți grijă să nu începeți să luați medicamente care sunt greu de oprit.
Pierderea memoriei și demența: După cum am menționat mai devreme, administrarea de pastile pentru anxietate pe o perioadă lungă de timp crește riscul de declin cognitiv. Conform unei analize din 2019 a 10 studii, utilizarea pe termen lung a benzodiazepinelor a crescut probabilitatea dezvoltării demenței cu mai mult de 50%.
Supradozaj accidental: luarea de benzodiazepine în plus față de consumul de alcool sau utilizarea de somnifere poate duce la o supradoză care poate fi fatală în unele cazuri.
Comportament suicidar: cercetările arată că administrarea de benzodiazepine este asociată cu un risc crescut de tentative de sinucidere și deces prin sinucidere.
5 MODALITĂȚI NATURALE DE A CALMĂ ANXIETATEA FĂRĂ MEDICAMENTE PRESCRIPTE
Din toate aceste motive, se recomandă să încercați alternative la pastilele anti-anxietate ori de câte ori este posibil.
Iată 5 strategii pentru a calma anxietatea în mod natural.
Notă: Dacă ați luat benzodiazepine pentru o lungă perioadă de timp, nu încetați să le luați brusc, deoarece acest lucru poate crește anxietatea. Lucrați cu un medic pentru a reduce treptat medicamentul pe măsură ce încercați aceste alte tehnici.
1. Practicați meditația, rugăciunea sau autohipnoza.
Cercetările arată că toate aceste 3 tehnici pot ajuta la calmarea stresului și a anxietății. Consultați 3 meditații simple pentru a calma anxietatea și descoperiți mai multe despre cum poate ajuta autohipnoza. Dacă răspunzi la rugăciune, recită-ți cele mai reconfortante rugăciuni sau citește versetele biblice care îți calmează anxietatea.
Citește și:
Gabor Mate: Boala este un mod prin care corpul spune ”nu” atunci când omul nu spune
2. Respirați adânc.
Respirația abdominală adâncă poate calma anxietatea și o face rapid. Poate ajuta chiar și la atacurile de panică. Iată cum procedați: inspirați adânc timp de 4 secunde, țineți-o timp de 1 secundă, apoi expirați timp de 8 secunde și țineți-o din nou timp de 1 secundă. Repetați acest lucru de 10 ori și vă va induce relaxare. Urmărește videoclipul Dr. Amen despre cum să întrerupi un atac de panică în 2 minute, unde demonstrează această tehnică de respirație.
3. Învață să-ți gestionezi mintea.
Anxietatea este adesea asociată cu gânduri anxioase și de teamă care te fac să te simți rău. Aceste gânduri negative automate (ANT) vă infestează mintea și alimentează anxietatea. Poți învăța să câștigi controlul asupra minții tale și să elimini ANT-urile. De fiecare dată când te simți trist, supărat, nervos sau scăpat de sub control, notează ceea ce gândești. Acest lucru vă ajută să scoateți ANT-ul din minte. Apoi, vorbește cu ANT-urile tale și întreabă-te dacă sunt adevărate. Sunt șanse ca multe dintre cele mai îngrijorătoare gânduri ale tale să nu fie deloc adevărate.
4. Încearcă activități liniștitoare.
Modalități dovedite de a reduce anxietatea și stresul includ yoga, tai chi și qigong. Fă-i parte din practica ta zilnică anti-anxietate. Un studiu EEG din 2017 care a analizat undele cerebrale a concluzionat că qigong-ul promovează o stare de relaxare.
5. Luați suplimente nutritive calmante.
O serie de nutraceutice, cum ar fi GABA, l-teanina și magneziul, au dovezi științifice puternice că pot fi benefice pentru anxietate sau stres.
sursa: amenclinics.com
Citește și:
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Spectacol de lumini și voie bună la aprinderea bradului de Crăciun, în Târgoviște
EXIT-POLL Alegeri parlamentare 2024. ”S-a votat emoțional, asta e viața!”
Robert Kennedy JR vine la București ca să-și lanseze cartea alături de Călin Georgescu, care i-a scris și prefața!
Magistrații de la CCR au cerut reverificarea și renumărarea voturilor de la turul 1 al alegerilor prezidențiale
Ce mesaje transmite America pentru ascensiunea lui Călin Georgescu
Cand sa-ti deschizi propria afacere? Cand sa investesti si in ce domeniu?
LIFE STYLE
Nu vă panicați dacă vă simțiți rău în această perioadă, au loc explozii solare foarte puternice
Secretele unei garderobe care îți reflectă stilul și puterea interioară
Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când îți alegi partenerul
Surprinde-ți iubitul cu un cadou unicat de Crăciun
Treaba unui bărbat este să creeze un spațiu sigur pentru femeia sa, emoțional, mental și fizic
DESTINATII
AMA DABLAM-HIMALAYA: O lume în care bogăția se rezumă la pacea spirituală, iar agoniseala se face numai pentru necesarul zilnic
Se instalează iarna la munte
În stațiunea Straja se fac pregătiri pentru noul sezon de iarnă
”Hop on board to România”!
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (ONU)
Campania Națională pentru Prevenția Bolilor Cardiovasculare
RMN pentru copiii din vestul țării
Îți cade părul excesiv? Top 3 modalități prin care îți poți recăpăta frumusețea podoabei capilare
Care Este Rolul Medicului Ortodont în Corectarea Zâmbetului?
Rețetă budistă, veche de 5000 de ani, tratament pentru mai multe boli
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
DJ 712, în plin proces de modernizare
Eveniment cinematografic special pe ecranul Sălii Multifuncționale a CJ Timiș
George Enescu – Poema Română: Immersive Experience – proiectul imersiv anunță noua serie de concerte din cadrul Festivalului Enescu de anul viitor