Creșteți tineri adulți competenți sau doar copii mari?
”Optsprezece — acel număr magic pe care îl considerăm ”maturitate”.
Cu mult înainte de această vârstă, cei mai mulți dintre noi sperăm că, copiii noștri cresc în independență, inventivitate, responsabilitate și rezistență. După cum știu cei mai mulți părinți experimentați, totuși, este nevoie de până la jumătatea vârstei de douăzeci de ani ai copiilor noștri, sau mai târziu, pentru ca cei mai mulți dintre noi să simtă că nu mai au nevoie de îndrumare.
DE CE TINERII AU NEVOIE DE ÎNDRUMARE PĂRINTEASCĂ
Practic, creierul unui tânăr încă se dezvoltă până la jumătatea lui de douăzeci de ani, așa că are nevoie de îndrumarea părinților. „Îndrumare” nu înseamnă că trebuie să fim prea implicați în viața lor de adult, încercând să le controlăm deciziile. Nici nu înseamnă că îi salvăm din deciziile lor proaste sau chiar din provocările tipice.
Îndrumarea înseamnă că arătăm că ne pasă și credem în ei, continuând să modelăm ceea ce sperăm că vor deveni și împărtășindu-ne înțelepciunea atunci când doresc. De aceea, majoritatea abilităților parentale ale neuroștiinței practice se aplică și copiilor adulți.
Când vă confruntați cu provocări în relație sau auziți despre luptele lor, nu ezitați să răspundeți cu dragoste și fermitate.
5 PRINCIPII DE CREȘTERE A COPIILOR ȘI TINERILOR PUTERNICI MENTAL
Pentru a crește copii și adulți tineri puternici mental, trebuie să cunoașteți cele cinci principii ale iubirii și logicii. Ca o masă delicioasă, primele patru principii sunt ingredientele. Al cincilea reprezintă rezultatele minunate ale combinării lor: Demnitate reciprocă + Gândire împărtășită + Control comun + Empatie = Relații sănătoase.
Dezvoltați demnitatea reciprocă cu copiii adulți
Principiul demnității reciproce înseamnă că ambele părți dintr-o relație se tratează reciproc cu mare respect și valoare. A pune pe cineva pe un piedestal și a-i oferi laude și cadouri destinate regalității creează o mare confuzie, un sentiment de îndreptățire și mânie față de cei care oferă cadouri. De asemenea, joacă un rol trist în încetinirea capacității lor de a face față adversității.
Forța mintală lipsește întotdeauna oamenilor care au fost idolatrizați și de la care sunt așteptări puține. Ei exprimă mai multă anxietate, rezultate academice mai scăzute, abuz de substanțe și alte rezultate negative.
Când cineva încearcă să facă totul pentru noi și să ne ofere tot ceea ce avem nevoie și ne dorim, aceasta interferează cu munca grea necesară pentru a crește și a dezvolta semnele distinctive ale maturității. Asemenea vieții sălbatice hrănite în mod constant de un iubitor de animale bine intenționat, dar neînțelept, devenim dependenți.
Această dependență duce la resentimente, care promovează adesea agresivitatea. Profesioniștii din domeniul sănătății mintale numesc adesea acest rezultat dependență ostilă.
Dezvoltarea demnității reciproce necesită:
- Întrebări frumoase
- Menținerea limitelor sănătoase
- Stabilirea unor limite care plasează responsabilitatea acolo unde este necesară
Consolidați gândirea comună și controlul comun
Granițele ajută la tranziția responsabilității către locul în care îi aparține. Când îl îmbrățișezi, renunți să mai încerci să-ți controlezi copilul. Ii permiți să preia controlul și să învețe să-și folosească creierul. Acesta este singurul mod în care copiii tăi vor crește și vei tranzita rolul de părinte.
Folosește empatia
Empatia în educația parentală este o abilitate pe tot parcursul vieții care vă va menține relația sănătoasă cu copiii, chiar dacă aceștia se îndepărtează ca adulți. Este esențial ca empatia să însoțească ascultarea, cererile și limitele la orice vârstă.
Creați relații sănătoase.
Când creșteți copiii cu o abordare neuropsihologică practică, le oferiți baza de care au nevoie pentru a deveni adulți puternici din punct de vedere mental, încrezători, competenți și rezistenți. Alți factori pot intra în joc care fac ca vârsta adultă tânără să fie o provocare pentru ei.
În orice caz, amintiți-vă că copiii dvs. mari sunt singurii responsabili pentru alegerile lor. Treaba ta este să-i iubești cu fermitate, bunătate și empatie. Consecvența voastră vă va întări relația, va sublinia faptul că ei dețin controlul asupra propriilor vieți și îi va asigura că știu unde să apeleze pentru sprijin.„
Extras din cartea ”Creșterea copiilor puternici mental”, de Daniel Amen, MD, și Charles Fay, PhD
**** Dr. Daniel Amen și psihologul dr. Charles Fay au făcut echipă pentru a dezvălui ce lipsește din majoritatea cărților pentru părinți, și anume faptul că trebuie să te adresezi atât creierului, cât și minții copilului tău (și a ta) pentru a fi un părinte eficient și a crește oameni competenți.
În această carte revoluționară, susținută de știință, în care neuroștiința se întâlnește cu psihologia practică, părinților li se oferă instrumente dovedite pentru a ajuta copiii de toate vârstele să treacă de la sfidare, colapsuri și lupte pentru putere la a fi responsabili, rezistenți și încrezători.
Misiunea Dr. Daniel Amen este de a pune capăt bolilor mintale prin crearea unei revoluții în sănătatea creierului. El este dedicat furnizării de educație, produse și servicii pentru a îndeplini acest obiectiv. Dr. Amen este medic, psihiatru pentru adulți și copii și fondator al clinicilor Amen cu 11 locații în SUA. Clinicile Amen au cea mai mare bază de date din lume de scanări ale creierului pentru psihiatrie, însumând peste 225.000 de scanări SPECT la pacienți din 155 de țări. El este fondatorul BrainMD, o companie de nutraceutică bazată pe știință, cu creștere rapidă, și al Universității Amen, care a instruit mii de profesioniști din domeniul sănătății medicale și mintale cu privire la metodele pe care le-a dezvoltat.
Dr. Amen este unul dintre cei mai vizibili și influenți experți în sănătatea creierului și sănătatea mintală, cu milioane de urmăritori pe rețelele sociale. În 2020, Dr. Amen și-a lansat seria sa digitală Scan My Brain, cu actori de mare profil, artiști muzicali, sportivi, antreprenori și influenceri, care este difuzată pe YouTube și Instagram. Au fost difuzate peste 100 de episoade, transformându-l în conținut viral pe rețelele sociale, cu milioane de vizualizări. De asemenea, a produs 17 emisiuni publice naționale de televiziune despre creier, iar videoclipurile sale online despre creier și sănătatea mintală au fost vizionate de peste 300 de milioane de ori. Dr. Amen este de 12 ori autor de bestselleruri din New York Times, inclusiv Change Your Brain, Change Your Life; Sfârșitul bolilor mintale; Vindecare ADD și multe altele. Cea mai recentă carte, Schimbă-ți creierul în fiecare zi: practici zilnice simple pentru a-ți întări mintea, memoria, dispozițiile, concentrarea, energia, obiceiurile și relațiile, a fost lansată în 2023.
Citește și:
Gabor Mate: Acum există atâția experți care dau lecții de parenting tocmai pentru că am pierdut această relație
Gabor Mate: ”Oamenii trebuie să se trezească, să fie conștienți de traumele lor, de stres, de problemele în care trăiesc”
Gabor Mate: Când îți reprimi permanent emoțiile și nu ești tu însuți, te supui stresului, fie că-ți dai seama de asta sau nu
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Bill Gates ne prevede viitorul: “Chiar dacă vom evita un război major, ne vom confrunta oricum cu o nouă pandemie”
Răzvan Constantinescu – președinte. Manifest – Dan Diaconu
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
LIFE STYLE
Gabor Mate: Când oamenii s-au ocupat de suferințele lor emoționale, durerea cronică a dispărut
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Sfaturi pentru o viață fără oboseală și cu un somn odihnitor
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
”Poți vedea calitatea oamenilor prin spiritul de solidaritate!”
Se mobilizează țara în sprijinul sinistraților!
Gabor Mate: Când oamenii s-au ocupat de suferințele lor emoționale, durerea cronică a dispărut