Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Persoanele cu dizabilități vor putea călători mai ușor în întreaga UE

Consiliul și Parlamentul  European pregătesc calea pentru un card european pentru persoanele cu handicap și un card european de parcare pentru persoanele cu handicap

Președinția Consiliului a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European cu privire la directiva de instituire a cardului european de handicap și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

Autoritățile naționale vor fi responsabile pentru eliberarea cardurilor europene de handicap fizic și digitale, într-un format accesibil. Cardurile vor fi recunoscute în întreaga UE ca dovadă a dizabilității sau a dreptului la servicii specifice bazate pe un handicap.

EP Plenary session – Voting session

Acordul  marchează un pas transformator către o societate mai accesibilă și mai echitabilă. Acesta reafirmă angajamentul UE de a promova incluziunea pentru toți cetățenii din cadrul Uniunii Europene.

Scopul directivei este de a asigura accesul egal la condiții speciale sau la tratament preferențial, cum ar fi taxe de intrare reduse sau zero, acces prioritar, asistență și locuri de parcare rezervate pentru persoanele cu dizabilități pe durata șederilor scurte oriunde în UE. Aceasta include evenimentele culturale și recreative, facilitățile sportive și de plajă și serviciile de transport.

În plus, în conformitate cu textul asupra căruia a convenit Consiliul, statele membre pot decide să aplice aceleași măsuri pentru șederi mai lungi de trei luni, inclusiv pentru programele de mobilitate ale UE.

Autoritățile naționale vor fi răspunzătoare pentru emiterea cardurilor europene fizice și digitale pentru dizabilitate, într-un format accesibil. Cardurile vor fi recunoscute în întreaga UE ca dovadă a dizabilității.

Consiliul a ținut seama de principiul multilingvismului: statele membre vor avea posibilitatea de a emite carduri bilingve în limba engleză și în limbile lor naționale.

De asemenea, Consiliul a oferit statelor membre opțiunea de a include un cod QR pe carduri, acesta fiind instrumentul cel mai eficace și mai ușor de pus în aplicare pentru prevenirea fraudei.

În plus, pentru a asigura punerea în aplicare uniformă și recunoașterea reciprocă în întreaga Uniune, cardul european de parcare va înlocui toate cardurile de parcare existente pentru mobilitatea transfrontalieră în termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a directivei. Cardul de parcare va fi emis în format fizic, în conformitate cu abordarea generală a Consiliului. Emiterea unui card european de parcare digital va rămâne pe bază voluntară pentru statele membre.

                                101 milioane de persoane sau un adult din patru în UE sunt dizabili

În 2022, 28,8% dintre persoanele cu dizabilități erau expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, comparativ cu 18,3% dintre persoanele fără dizabilități.

Cele mai recente date furnizate de Comisia Europeană arată că 17,7% dintre persoanele cu handicap se aflau în șomaj în 2020, comparativ cu 8,6% dintre persoanele fără handicap. Acest lucru are, de asemenea, un impact asupra lipsei de autonomie financiară a persoanelor cu handicap.

Persoanele cu handicap, în special femeile, persoanele în vârstă și copiii, sunt expuse unui risc mai mare de a fi victime ale violenței și abuzurilor, atât la domiciliu, cât și în instituțiile de îngrijire: 17% dintre persoanele cu handicap sunt victime ale violenței, comparativ cu 8% dintre persoanele fără handicap.

Orice persoană are dreptul la asistență medicală preventivă și la tratament medical, însă, pentru persoanele cu handicap, asistența medicală este adesea prea costisitoare, se află la distanțe mari și necesită perioade lungi de așteptare.

Rata de părăsire timpurie a școlii este dublă pentru persoanele cu handicap comparativ cu persoanele fără handicap. Mulți tineri cu handicap frecventează școli speciale și întâmpină dificultăți în ceea ce privește accesul la sistemul general de educație și formare: doar 29% obțin o diplomă de studii superioare (învățământ postliceal), comparativ cu 44% dintre persoanele fără handicap.

Negocierile intensive privind forma finală a directivei au fost lansate la 17 ianuarie 2024 și s-au încheiat cu succes cu acordul de ieri  în mai puțin de o lună. Acordul provizoriu va trebui apoi confirmat de către Consiliu și Parlament, urmat de verificarea juridico-lingvistică a directivei și de adoptarea sa formală de către ambele instituții.

Cei doi colegislatori au convenit că statele membre vor avea la dispoziție 2,5 ani pentru a-și adapta legislația națională și 3,5 ani pentru a aplica directiva.

Organizațiile care reprezintă persoanele cu dizabilități vor fi implicate în implementarea și evaluarea Cardului european de handicap și a Cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share