Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

6 pasi pentru o transformare prietenoasa cu mediul a biroului

In ultimele decenii s-au facut demersuri importante in atingerea problemelor de mediu, respectiv al schimbarilor climatice.

materiale de birou

In ultimele decenii s-au facut demersuri importante in atingerea problemelor de mediu, respectiv al schimbarilor climatice.

Multe lucruri pot fi efectuate atat la nivel local, cat si global, pentru a se combate incalzirea globala. Impactul schimbarilor climatice la nivel global este resimtit de fiecare dintre noi, indiferent de zona, de statut sau de culoarea politica.

In acest sens, schimbarea incepe cu fiecare dintre noi, pas cu pas. Astfel, potrivit unui studiu efectuat la nivel global, consumul energetic al birourilor reprezinta 20% din totalul sectorului comercial.

De la iluminat, la incalzire, aer conditionat si deseuri alimentare, este important sa fie constientizat impactul pe care-l reprezinta consumul de energie al unui complex de birouri. In acest context, o echipa de specialisti impartasesc sfaturi pentru a realiza o transformare cat mai ‘verde’ a biroului.

  • Accent pus asupra conceptului de reciclare si reutilizare

Procesul de reciclare poate fi comparat ca fiind o gura de aer proaspat acordat planetei, respectiv un plus de valoare castigat de aceasta.

Cu toate ca tot mai multe firme implementeaza diferite concepte de responsabilitate sociala corporatista, un numar ingrijorator de mare de birouri nu dispun de dotarile corespunzatoare pentru a efectua reciclarea.

O alta problema, o reprezinta modalitatea de reciclare corespunzatoare a deseurilor electronice, lucru care poate provoca daune mediului. Fie ca este vorba despre baterii, calculatoare, cartuse de cerneala, este important sa se opteze pentru varianta corespunzatoare fiecarui tip.

Unele solutii sunt extrem de simple, precum faptul de a gasi un furnizor extern care sa colecteze direct gunoiul de orice tip, sortat in prealabil. In acest sens, este important ca angajatii sa fie instruiti despre ceea ce poate și ce nu poate fi reciclat, precum si despre modalitățile corecte de a efectua acest lucru.

In multe tari, o cantitate mare dintre deseurile reciclate se contaminează deoarece populatia nu curăță mai întâi obiectele.

  • Variante de economisire a energiei

In ziua de astazi, exista o alternativa la sursele traditionale de energie, si anume energia regenerabila. Aceasta reprezinta o varianta aflata la indemana si avand preturi competitive pe piata.

Specialistii recomanda sa se opteze pentru utilizarea de becuri fluorescente, care necesita mai putina energie pentru a functiona, fiind si mai rezistente in timp. Este eficient ca sursele de energie electrica sa fie separate pentru diferite parti ale unei incaperi, decat una de intensitate mai mare.

O alta varianta de economisire a energiei o reprezinta si implementarea anumitor mecanisme, precum diferite setari ale computerului pentru a opri ecranele dupa un anumit timp de inactivitate. Deasemenea, alegerea unor aparate electronice moderne, se dovedesc a fi mai eficiente.

Instalarea senzorilor de miscare care sa aprinda lumina doar atunci cand detecteaza miscare, sunt eficienti pentru utilizare atat in interiorul unei cladiri de birouri, de exemplu pe holuri, cat si in afara acesteia.

  • Reducerea utilizarii plasticului

Un mod eficient si provocator de a reduce consumul de plastic la birou, este reprezentat de introducerea unei politici zero plastic. Acest lucru poate fi, totodata, destul de dificil datorita faptului ca este greu de schimbat anumite mentalitati si comportamente ale populatiei.

Unora dintre angajati le este dificil sa renunte la anumite obiceiuri care reprezinta comoditate, spre exemplu folosirea tacamului sau a canilor de plastic. Acestea nu trebuie spalate, sterse sau depozitate ulterior, pur si simplu se arunca la gunoi.

Procesul de schimbare al unor astfel de obiceiuri, nu va fi un lucru simplu, insa este necesar sa se reduca impactul avut asupra mediului inconjurator.

Specialistii recomanda sa se inceapa prin schimbarea micilor utilizabile de plastic, folosite zilnic. In acest sens, se pot realiza anumite jocuri interactive intre cei care nu mai utilizeaza materiale plastice de unica folosinta.

  • Optarea pentru cadouri ecologice

Fie ca este vorba despre achizitionarea unui cadou cu ocazia unei aniversari sau a unei sarbatori, precum Craciunul si Pastele, este indicat sa se opteze pentru variantele ecologice.

Intre colegi, semnificatia unui cadou, este doar simbolica, in cele mai multe cazuri. Astfel, se poate opta pentru mici produse sau obiecte cat mai prietenoase cu mediul inconjurator.

  • Infiintarea unei echipe ‘verzi’ la munca

Stabilirea unei echipe de colegi care sa aiba cateva atributii de eco-ambasadori, reprezinta o modalitate bine-venita pentru a antrena spre aplicarea de idei noi.

Echipa va avea initiative de sustenabilitate la locul de munca, respectiv va creste impactul avut de fiecare membru. Acest lucru ajuta respectivii angajati sa se dezvolte in acest sens, sa devina mai creativi, mai preocupati de ceea ce presupune o responsabilitate corporativa.

  • Optati pentru materiale de birou ecologice

De regula, nu se pune mare accent pe materialul din care sunt realizate accesoriile de birou. In acest sens, exista pe piata o mare varietate de optiuni care sunt ecologice.

Se poate achizitiona atat produse de papetarie, hartie, cat si produse de curatenie care au certificare ecologica. Intradevar, multe dintre aceste lucruri sunt mai scumpe sau se gasesc mai greu, insa este important sa fie luate in considerare pentru durabilitatea planetei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share