Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală 2023: convivialitate, artă participativă și interculturalitate

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală are loc între 13 și 15 octombrie 2023, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” din Timișoara, în organizarea Asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Pentru pregătirea festivalului, asociația CRIES a colaborat cu peste 200 de artiști, artizani, producători, bucătari, profesori și elevi, tineri, profesioniști din organizații locale, naționale și europene, interesate de temele propuse de eveniment. Sunt așteptați artizani și artiști locali, din țară și din țări învecinate precum Republica Moldova, Serbia, Ungaria și Ucraina. Toată lumea este binevenită, activitățile fiind prietenoase cu toate categoriile de vârstă.

Artizanii LA PAS vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate după rețete tradiționale sau inovatoare, folosind în mare parte ingrediente locale și practici de producție sustenabilă. Bere artizanală produsă local, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, mied, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.

Pe durata festivalului vor fi organizate demonstrații ale unor practici tradiționale de gătit, precum prepararea magiunului după o rețetă din Țara Momârlanilor, a pitei în țăst, așa cum se face la Margina, sau a cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, după o rețetă din Mărginimea Sibiului.

Totodată, duminică participanții la festival sunt invitați la o degustare interculturală, pregătită cu ajutorul unor delegații Slow Food din diferite zone din țară și a Centrului Ceh din București. Degustarea este precedată de masa rotundă cu titlul „La pas: de la fermă în farfurie, în căutarea drumului potrivit”, la care sunt așteptați invitați de la cele mai importante organizații din România ce promovează agricultura sustenabilă, precum: asociația Eco Ruralis, ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Fundația ADEPT, Slow Food Târgu Mureș, Slow Food Turda. La eveniment va participa și Marius Tudosiei, de la Băcănia Veche din București, una dintre cele mai reprezentative inițiative din domeniu care dezvoltă lanțuri alimentare scurte și promovează producătorii locali.

Pentru a încuraja publicul să exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS, unele dintre acestea în ediție limitată, disponibile doar pe perioada festivalului, precum: brânză, pâine, miere, cidru, suc de fructe și bere artizanală, manufacturate de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, Bio Banat și Double Drop Crew.

Programul Festivalului

Vizitatorii sunt așteptați de vineri, 13 octombrie, începând cu ora 16.00, când toate standurile vor fi deschise. Festivalul va fi lansat printr-un moment artistic, „Hai LA PAS! Încetinește ritmul!”, pregătit de elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”.

În fiecare zi, timișorenii și turiștii sunt așteptați la programul de concerte, variat și pentru gusturi diverse, susținut de Amalia Gaiță, E-an-na, Luna Amară (vineri, 13.10.2023), iarba Fiarelor, KIDE – câștigătorul Festivalului Takt Fest din Novi-Sad, Bucium (sâmbătă, 14.10,2023), Sonatic, Delta Pe Obraz și Partizan (duminică, 15.10.2023).

În toate cele trei zile de festival participanții vor avea acces la expoziția artistică „Connections” – un demers colaborativ a șapte artiști români, care expun o serie de colaje analog și digitale, influențate de curentele dadaism, suprarealism, futurism și artă stradală contemporană. Artiștii expozanți sunt: Ada Moisă, Andrei Argeșeanu, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinescu, Nicoleta Ababei și Ruxandra Niculae.

Totodată, publicul are acces gratuit la o selecție de filme pe teme de sustenabilitate care vor fi prezentate pe timpul festivalului, în parteneriat cu EU Youth Cinema: Green Deal și Forumul Cultural Austriac.

Programul de ateliere

Peste 30 de ateliere vor fi organizate pentru copii, adulți sau seniori, abordând teme incitante precum accesul la apă în condiții de siguranță, educație senzorială cu plante aromatice, alimentație sănătoasă, risipa alimentară, impactul modei fast-fashion și practici de consum sustenabil în domeniul vestimentar. Un element de noutate în ediția din acest an este că o parte dintre atelierele din cadrul festivalului sunt organizate de tineri, elevi implicați în programul educațional LA PAS: educație pentru schimbare, care și-au asumat rolul de a transmite mai departe din experiența proprie.

Eco Playground Ecologos, organizat în colaborare cu Asociația Seneca, este un spațiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologică și va fi deschis pentru joacă și învățare pe întreaga perioadă a festivalului.

Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate și solidaritate, celebrând producția și consumul sustenabil și promovând principii de viață sustenabilă. În cadrul evenimentului nu se comercializează apă îmbuteliată, iar participanții sunt încurajați să își aducă propriul recipient cu apă. Nu se folosesc ambalaje de plastic de unică folosință, se colectează selectiv gunoiul și se încurajează consumul responsabil și reducerea risipei alimentare.

Accesul publicului la festival este liber, prin contribuția finanțatorilor și implicarea partenerilor și voluntarilor LA PAS.

LA PAS: Festival de gastronomie artizanală – PROGRAM

13 octombrie 2023:

 16.00: Deschiderea festivalului

 Hai LA PAS. Încetinește ritmul! este mesajul principal al festivalului, transmis pe ritm de dans, de către echipa de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 7 ”Sfânta Maria”, coordonată de Cristina Cosma, profesor LA PAS.

 

17.30: Schimbarea generației – cine salvează lumea? – proiecție de film

Un documentar de Vanessa Böttcher realizat la inițiativa Südwind

Disperată de faptul că politicienii nu acționează în fața crizei climatice, Sarah, o activistă din Austria, pornește într-o călătorie spectaculoasă cu trenul prin Europa în căutarea unor persoane care să ofere soluții reale. Un film documentar despre criză și speranță.

 

Secțiunea de film din cadrul festivalului LA PAS este dezvoltată în colaborare cu  EU Youth Cinema: Green Deal. Partener: Forumul Cultural Austriac. Întregul program este oferit cu intrare gratuită.

 

 

CONCERTE:

 

19.00                                                   20.00                                       21.00

Amalia Gaiță                                       E-an-na                                    Luna Amară

14 octombrie 2023:

 DEZBATERI- MESE ROTUNDE – DISCUȚII CU EXPERȚI

 

10.30-13.30: Educația pentru dezvoltare durabilă în școli. Provocări și oportunități – moderator, Pataki Ildikó, asociația CRIES

Aducem împreună programe reprezentative care abordează educația pentru dezvoltare durabilă din diferite orașe din România, prezentăm cele mai recente resurse din domeniu și explicăm procesul de obținere a etichetei “Școală Durabilă”. Invitați: Gheorghică Anca (Mai Bine), Gioară Bogdan (Reper 21), Gui Camelia (Clujul Sustenabil), Minea Gabriel (Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României),  Szilágyi Aida (CNCPD), Vețan Mihaela (CRIES). Evenimentul se adresează cadrelor didactice și specialiștilor implicați în  domeniul educației și al dezvoltării durabile.

 

11.30-13.00: Oportunități de finanțare în cadrul programului Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori (CEDV)

Sesiune de informare privind programul CEDV care oferă finanțări nerambursabile proiectelor ce propun activități în domenii precum: promovarea drepturilor omului, a egalității de gen, a acțiunilor anti-discriminare, a luptei împotriva violenței domestice, a cetățeniei active, a memoriei europene comune, înfrățire/rețele de orașe ș.a.de finanțare, adresat organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor publice.

 

15.00-17.00: Cum eficientizăm activismul climatic?, Bogdan Gioară, REPER21

În cadrul atelierului, participanții vor concepe „profilul ideal” al activistului climatic eficace. Această activitate va fi urmată de un exercițiu pentru elaborarea unei campanii climatice efective, bazată pe angajamentele participanților. Atelierul este organizat sub egida Pactului Climatic European (climate-pact.europa.eu), a cărui activitate în România este coordonată de REPER21.

 

15.00-17.00: Poluarea aerului în orașe, Oana Neneciu, asociația Ecopolis

Abordăm tema poluării aerului și discutăm despre pârghiile pe care le avem pentru reducerea poluării. Ecopolis gestionează în prezent cea mai relevantă rețea de monitorizare a calității aerului, Aerlive.ro, cu prezență în București-Ilfov și Cluj. Rețeaua este formată prin participarea cetățenilor și a comunităților din zonele monitorizate și servește drept pretext pentru activarea oamenilor în lupta cu poluarea, dar și pentru obținerea unor date care să poată fundamenta politici publice pentru o viață sănătoasă în orașe.

 

15.00-17.00: Achiziții publice responsabile: de ce, cu cine și cum le aplicăm în sectorul alimentației?, facilitator, Ana-Maria Pălăduș, asociația REPER 21

O dezbatere despre rolul achizițiilor publice responsabile în conturarea unui viitor mai rezilient și incluziv în toate sectoarele societății, în special în ceea ce privește hrana și alimentația noastră. Ne adresăm reprezentanților autorităților publice locale și regionale cu responsabilități politice sau operaționale în domeniul achizițiilor, ai grupurilor de acțiune locală rurală și urbană, ai școlilor și altor autorități contractante și organizaților societății civile interesate de subiect. Invitați: Mihaela Frățilă, Mihaela Frățilă, specialist achiziții verzi WWF, Livia-Edit STOIANOVICI, Primăria Municipiului Brașov, Blaj Aurel, reprezentant BioCarpathia Brașov, cooperativa câștigătoare a procedurii de achiziție verde.

 15.30-18.00: Moda sustenabilă: provocări și oportunități pentru brandurile românești, moderator Raluca Faur

O discuție esențială despre sustenabilitatea în modă cu Sabrina Georgescu și Carina Bălan, două tinere care au lansat brandurile românești SABINNE și OCRU. Întâlnirea va fi urmată de un atelier practic de transformare  a hainelor, susținut de Carina Bălan, organizat în cadrul proiectului Refashion: educație pentru modă sustenabilă.

 16.00-18.00: Atelier Upcycling ART, Cristiana Bucureci, Creionetica

Upcycling ART este un atelier ce oferă perspectiva reutilizării deșeurilor de hârtie pentru a crea lucrări artistice. Dadaiștii se foloseau de arta colajului începând cu 1916 pentru a riposta în fața războiului, astăzi putem “riposta” creativ prin decupaje împotriva consumului excesiv de hârtie și alte derivate.

 (DE)GUSTĂRI CU SENS

11.00-12.30:Brutăria Altfel, Adina Bugescu, Prospero Delicii

Vă invităm să discutăm despre ce face o pâine să fie sănătoasă și gustoasă. Ne uităm cu atenție la ingrediente, procesul de producție precum și timpul și răbdarea cu care putem sau nu fabrica o pâine si consecințele nevăzute ale acestei investiții. Discuțiile vor fi însoțite de o degustare a mai multor tipuri de pâine, cu provocări dintre cele mai gustoase pentru participanți. Din 2019, Prospero a dezvoltat pâinea LA PAS, o pâine făcută cu timp și răbdare.

 

ATELIERE DEMONSTRATIVE ȘI DEMONSTRAȚII CULINARE

 

10.00-13.00: ATELIER TRADIȚII – Coacem pâine în țăst, cu Emilia Popa, Coșteiu de Sus, Margina

 

12.00-16.00: ATELIER TRADIȚII – Facem zacuscă cu momârlanii, sub îndrumarea lui Cornel Băroi, Uricani

 

10.00-16.00: ATELIER TRADIȚII – Facem opinci, cu Mert Ciprian, Sintești, Margina

 

 

ACTIVITĂȚI PENTRU COPII ȘI TINERI

 

11.00-13.00: Glasul pâinii, Dana Burlacu Visternicu, Slow Food Iași

Bobul de grâu, Ogorul, Însămânțarea, Spicele, Secerișul, Moara, Brutarul, Aluatul – vor fi “personajele” plăsmuite în cadrul Festivalului LA PAS 2023, pentru ca mai apoi să așezăm pe masă pâinea. Împreună vom frământa aluatul, vom observa cum crește, iar apoi vom coace și bineînțeles vom mânca turtițe. Atelier gastronomic pentru copii cu vârsta între 6-12 ani.

 

11.00-13.00: Watercolor magic, Kateryna Serova

Vă invităm să explorați proprietățile apei și să pictați alături de artistul și ceramistul profesionist Kateryna Serova. Pictura în acuarelă este cea mai necontrolată tehnică. Încrederea în apă și abilitatea de a renunța la control joacă un rol important în aceasta. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani. Se desfășoară în limba engleză și ucraineană și reprezintă o ocazie bună pentru participanți să exerseze limba engleză și dialogul intercultural.

 

15.00-17.00: Reparăm, nu poluăm! Monica Ban, profesor LA PAS

Atelier de cusut și reparații haine, adresat copiilor cu vârsta între 08-12 ani. Noi aducem acul și ața, voi veniți cu bună dispoziție și multă creativitate. Atelierul este organizat de elevi ai Școlii Gimnaziale nr 12, Timișoara, participanți în programul LA PAS: Educație pentru schimbare.

 

15.00-17.00: Transformăm, nu poluăm! Delia Gordan, profesor LA PAS

Atelier de țesut din haine uzate, adresat tinerilor cu vârsta peste 14 ani. Atelierul este organizat de elevi ai Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara, participanți în programul LA PAS: Educație pentru schimbare.

 

15.00-17.00: Recunoaște condimentul LA PAS, Maria Pleșca , profesor LA PAS

Atelierul pune la treabă simțurile și gustul, adresându-se tinerilor cu vârsta peste 16 ani. Atelierul este organizat cu sprijinul unei echipe de elevi ai Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara, participanți în programul LA PAS: Educație pentru schimbare. Promovăm educația de la egal la egal.

 

15.00-17.00: Atelier de ornat turtă dulce, Ildi Rigo

Vă invităm la un atelier de ornat turta dulce, care va aduce zâmbetul pe chipul copiilor și le va stimula imaginația. Este vorba despre o turtă dulce făcută tradițional la Bonțida, de către familia Rigo, după o rețetă veche de 80-90 de ani. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani.

 

16.00-18.00: Spectacol “științific”, cu Juice Event Timișoara

Descoperă fascinația științei și bucuria experimentelor la spectacolul nostru științific cu gheață carbonică! Indiferent dacă ai 4 sau 14 ani, vei fi captivat de experiențele noastre uimitoare și educative. Prin intermediul experimentelor noastre cu apă și gheață carbonică, copiii vor învăța despre proprietățile fascinante ale materiei și vor explora secretele științei într-un mod distractiv și interactiv.

 

PROIECȚII DE FILM TEMATIC

15.30-17.00: Interzicerea dezinformării ecologice

©Uniunea Europeană, 2023,Engleză cu subtitrare în engleză

Comisia propune mai multe modificări ale Directivei privind practicile comerciale neloiale (DPCN). În primul rând, lista caracteristicilor produsului cu privire la care un comerciant nu poate induce în eroare consumatorii este extinsă pentru a acoperi impactul de mediu sau social, precum și durabilitatea și potențialul de reparare.

 

17.00-19.00:Produse textile durabile

©Uniunea Europeană, 2023 Engleză

În Europa, consumul de produse textile se află pe locul patru în clasamentul factorilor care au cel mai mare impact asupra mediului și a schimbărilor climatice, după alimente, locuințe și mobilitate. De asemenea, sectorul textilelor este pe locul trei între sectoarele economice cu cea mai intensă utilizare a apei și a terenurilor și pe locul cinci în ceea ce privește utilizarea materiilor prime primare și generarea de emisii de gaze cu efect de seră.

 

CONCERTE:

18.00                           19.30                                                                                       21.00

iarba Fiarelor               Kide, Winner TAKT Fest 2023, Novi Sad                             Bucium

 

15 octombrie 2023:

 

DEZBATERI- MESE ROTUNDE – DISCUȚII CU EXPERȚI

 

10.30-13.30: Scenariul „România durabilă”, la orizontul 2050. Atelier de prospectivă facilitat de Bogdan Gioară, REPER21

Atelierul se adresează organizațiilor cu experiență în domeniul dezvoltării durabile, implicate în cadrul proiectului, „Mâine durabil pentru toți –Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile, implementat de asociația Mai Bine Iași, în parteneriat cu asociația REPER 21 și asociația CRIES.

 

11.00-13.00: La pas, de la fermă la farfurie, în căutarea drumului potrivit,  moderator Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food România

O masă rotundă în care vă propunem să mergem pe drumul hranei,  de unde provine aceasta, care este povestea devenirii sale, prin ce mâini trece și care sunt costurile producerii acesteia.  De la retorica #metoo în ce privește autenticitatea hranei sau atitudinea #buylocal până la farfurie este un drum lung. Vă invităm să îl descoperim împreună! Vom purta discuțiile însoțiți de Chirilă Laura (Fundația ADEPT), Drăgan Alexandru (Prodecan Departamentul de Geografie, Universitatea de Vest Timișoara), Duminicioiu Ramona (asociația Eco Ruralis), Florean Sergiu (Asociația ASAT), Mehedin Ben (Fundația ADEPT), Rânja Claudia (Slow Food Turda), Tudosiei Marius (Băcănia Veche).

 

10.30-13.30: REFASHION: educație pentru modă sustenabilă, Emma Szilagyi, Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile

Evenimentul se adresează consumatorilor interesați de moda sustenabilă. Vom prezenta în premieră Ghidul REFASHON: ghid de consum responsabil, prezentare ce va fi urmată de organizarea atelierului Haine Refashioned: Upcycling-ul si Transformarea Garderobei Tale, susținut de Svetlana Pomorisat.

 

16.00-18.00: Adevăr și mituri privind impactul alimentației asupra sănătății copiilor și adolescenților, prof. dr. Mihai Gafencu

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice în sec. 21. Stilul de viață nesănătos conduce la creșterea alarmantă a unor patologii datorită alimentației nepotrivite: obezitate/denutriție (copii), boli cardio-vasculare, sindromul metabolic, diabet zaharat de tip 2 etc. Despre toate aceste aspecte și despre multe altele vom discuta împreună cu Prof. dr. Mihai Gafencu, într-o discuție moderată de Raluca Faur.

 

15.00-16.00:Munca online și dispozitivele digitale: impactul asupra mediului, Florin Furdi, Asociația INTERSECT

Vă invităm la o discuție despre “amprenta de carbon” a vieții noastre digitale. Vom explora cum activitățile noastre online precum streaming-ul, utilizarea rețelelor sociale sau trimiterea de emailuri contribuie la emisiile de carbon și la schimbările climatice. Dar nu ne oprim aici, deoarece vom discuta și despre practici de a ne reduce amprenta de carbon astfel încât să ne bucurăm de tehnologie, dar într-un mod responsabil.

 

 

 

 

 

 

(DE)GUSTĂRI CU SENS

 

13.30-15.00: (De)gustare interculturală

Delegații Slow Food din mai multe zone din România, producători locali și organizații de dezvoltare comunitară, inclusiv din Ungaria, pregătesc o selecție de produse gastronomice care vor fi servite cu ocazia acestui moment. Vom degusta slănină de porc de Bazna, gem de răbarbăr şi dulceaţă de ardei iute de la Saschiz, brânză de Hoghilag și de la Atelierul de brânză Narcheese, suc de roşii şi zacuscă de la Legume de la Hetiur, salam uscat de la Pasini, hamantaș (desert evreiesc), un desert realizat după o rețetă cehească în Sfânta Elena,  zacuscă după o rețetă din Țara Momârlanilor, pită în țăst, cum se face la Margina,  . Degustarea va fi precedată de o prezentare a cărții de rețete cehești, realizate de Klára Jíchová, eveniment  organizat în parteneriat cu Centrul Ceh București.

 

ATELIERE DEMONSTRATIVE ȘI DEMONSTRAȚII CULINARE

 

10.00-14.00: ATELIER TRADIȚII – Pregătim magiunul (lictar, liptar, silvoizi, solvăiși), cu Cornel Băroi, Uricani

 

10.00-14.00: ATELIER TRADIȚII – Prepararea cocoloșului cu brânză de burduf rumenit pe jar, în atmosfera expoziției de instrumentar folosit la stânele din Munții Mărginimii Sibiului pentru prelucrarea laptelui de oaie. Eveniment organizat in parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu.

 

10.00-16.00: ATELIER TRADIȚII – Facem opinci, cu Mert Ciprian, Sintești, Margina

 

ACTIVITĂȚI PENTRU COPII ȘI TINERI

10.00-13.00: Supa antirisipă, Delia Gordan, profesor LA PAS

Gătim colectiv, pe ritm de muzică, din alimente salvate, cu termen scurt de valabilitate.

Sesiune gastronomică dansantă, inspirată de mișcarea Slow Food. Voluntarii colectează ingrediente și le gătesc împreună, într-o atmosferă de voie bună și dans. Preparatele realizate vor fi oferite spre degustare participanților la Festival.

 

11.00-13.00: Atelierul de condimente, Dana Burlacu Visternicu, Slow Food Iași

Știți de unde vin condimentele? Ce drum au parcurs ele până azi? În trecut, au fost folosite ca monedă de schimb, au reprezentat motiv de luptă ori lungi călătorii și au stat doar pe masa celor privilegiați. Astăzi, condimentele sunt la îndemâna tuturor, dar un lucru nu s-a schimbat: au aceleași arome minunate! De aici și ideea atelierului nostru: vă invităm să descoperim condimentele și istoria lor, dar și să coacem biscuiți delicioși cu puțin zahăr și multe arome! Atelier gastronomic pentru copii cu vârsta între 6-12 ani.

 

11.00-13.00: “Biluțele antirisipă” alimentară, Mariana Anghel, profesor LA PAS

Atelier original de combatere a risipei alimentare, ce pune în discuție dimensiunea risipei alimentare din școli. Plecând de la ingrediente salvate (biscuiți și lapte), o echipă de elevi ai Colegiului Național Pedagogic ”Carmen Sylva” din Timișoara, implicați în programul LA PAS: educație pentru schimbare, vă va învăța cum se poate prepara un desert delicios și vă va trezi apetitul pentru combaterea risipei alimentare . Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 8 și 12 ani.

 

 

 

 

11.00-13.00: “Borcanul antirisipă” alimentară, Raluca Staicu și Patricia Fiț, profesori LA PAS

Cum putem evita risipa alimentară printr-o activitate ușor de reprodus și cu impact? O echipă de elevi de la Colegiul Emanuil Ungureanu  Timișoara face o demonstrație de reducere a risipei alimentare. Dotați cu tocătoare, cuțite și legume cu termen scurt de valabilitate, ei vor demonstra cum putem transforma aceste produse în condimente cu gust. O activitate ce ne încurajează să avem încredere că acțiunile noastre de zi cu zi nu sunt prea mici ca să conteze.

 

11.00-13.00: Transformăm, nu poluăm! Bianca Voiciu, profesor LA PAS

Atelier de personalizat haine uzate, folosind tehnica de brodat manual, adresat tinerilor cu vârsta peste 14 ani. Atelierul este organizat de elevi ai Colegiului Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara, participanți în programul LA PAS: Educație pentru schimbare. Promovăm educația de la egal la egal.

 

11.00-13.00: Ceai din plai, Mihaela Pencov, profesor LA PAS

Un atelier ce ne va purta pe meleagurile Banatului, cu miros de flori din flora spontană. Acestea au fost culese de echipa de elevi de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, au fost uscate peste vară și sunt numai bune să fie preparate. Servim ceai rece și pregătim săculeți de ceai, din filtre de cafea. O activitate ce încurajează consumul responsabil, drumețiile de tip slow travel și reciclarea selectivă. Se adresează tinerilor cu vârsta peste 14 ani.

 

15.00-17.00: Fiecare picătură de apă contează! Să o folosim cu grijă!, Crina Chirilă, Aquatim SA

Prin joc, însoțiți de broscuța Bibi, copii vor învăța lucruri prețioase despre apă. Obiectivul atelierului este de a le atrage atenția copiilor asupra importanței APEI, ca resursă necesară pentru viața oamenilor, animalelor și plantelor și de a le forma un comportament responsabil față de folosirea și economisirea acesteia. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 7-10 ani.

 

15.00-17.00: Atelier creativ: cum prinde viață hârtia?, Valentina Bacu, Asociația SNK

Timp de două ore, călătorim înapoi în timp și aflăm secretele hârtiei manuale. Descoperim chipurile felurite ale acestui material miraculos din care este alcătuit corpul cărților, revistelor și chiar al șervețelelor pe care le folosim zilnic. Se adresează copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani.

 

15.00-17.00: Atelier de ornat turtă dulce, Ildi Rigo

Vă invităm la un atelier de ornat turta dulce, care va aduce zâmbetul pe chipul copiilor și le va stimula imaginația. Este vorba despre o turtă dulce făcută tradițional la Bonțida, de către familia Rigo, după o rețetă veche de 80-90 de ani. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani.

 

16.00-17.30: Macrame butterfly toy, Natalia Pomazan

În cadrul atelierului vă oferim posibilitatea să exersați tehnica macrame și să dobândiți mai multe abilități manuale. Fiecare dintre participanți va crea această mică jucărie, simbol al bucuriei și al transformării. Se adresează copiilor cu vârsta peste 7 ani, se desfășoară în limba engleză și ucraineană și reprezintă o ocazie bună pentru participanți să exerseze limba engleză și dialogul intercultural.

 

16.00-18.00: Spectacol “științific”, cu Juice Event Timișoara

Descoperă fascinația științei și bucuria experimentelor la spectacolul nostru științific cu gheață carbonică! Indiferent dacă ai 4 sau 14 ani, vei fi captivat de experiențele noastre uimitoare și educative. Prin intermediul experimentelor noastre cu apă și gheață carbonică, copiii vor învăța despre proprietățile fascinante ale materiei și vor explora secretele științei într-un mod distractiv și interactiv.

 

 

 

PROIECȚII DE FILM TEMATIC

15.00-17.30: Mâncând diferit – Experimentul

Documentar

Regizori: Andrea Ernst și Kurt Langbein

Țara și anul producției: Austria 2020

Modul în care ne alimentăm reprezintă o povară pentru mediul înconjurător. Dar cât de mare este cu adevărat povara CO2 și cât de adevărată este afirmația conform căreia vitele noastre pășunează de fapt pe câmpurile cultivatorilor de soia din Brazilia? În cadrul filmului „EATING DIFFERENTLY – THE EXPERIMENT” (MÂNCÂND DIFERIT – EXPERIMENTUL), a fost plantat pentru prima dată un câmp cu exact acele cereale, legume, fructe, semințe oleaginoase și ierburi care ajung în farfuriile noastre pe cap de om – și pe care industria le transformă, printre altele, în furaje pentru animale. Rezultatul a fost un câmp cu o suprafață de 4.400 metri pătrați.

 

 

17.30-19.10: Matter out of Place

Documentar

Este un film despre deșeurile din zone îndepărtate și despre oameni care încearcă să curețe. Filmul captează dispersia gunoiului și observă munca, asemănătoare cu cea a sisyphos, a colectorilor de gunoi și a gestionarilor de deșeuri din întreaga lume.

 

Secțiunea de film din cadrul festivalului LA PAS este dezvoltată în colaborare cu  EU Youth Cinema: Green Deal. Partener: Forumul Cultural Austriac. Întregul program este oferit cu intrare gratuită.

 

 

CONCERTE:

19.00                                                   20.00                                                               21.00

Sonatic                                                Delta pe obraz                                               Partizan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PE ÎNTREAGA PERIOADĂ A FESTIVAULUI GĂSIȚI :

 

Expoziția de colaje „Connections”,

Șapte artiști români expun o serie de colaje analog și digitale influențate de curentele dadaism, suprarealism, futurism și artă stradală contemporană.

 

Artiștii expozanți sunt: Ada Moisă, Andrei Argeșeanu, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinenscu, Nicoleta Ababei și Ruxandra Niculae.

 

Arta colajului este o călătorie, o explorare și o oportunitate perfectă de a descoperi și de a te împrieteni cu acest demers poetic. Creatorii de colaje răsfoiesc reviste, decupează și lipesc, își lasă imaginația să zboare și, la sfârșit, lasă o amprentă asupra mediului lor.Așa cum fiecare piesă îmbogățește colajul, fiecare conexiune îmbogățește experiența umană, amintindu-ne de călătoria noastră comună în acest mozaic complicat al existenței noastre.

 

Eco Playground Ecologos – un spațiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologică :

Seneca EcoPlayground înseamnă că vei descoperi singur, cu ajutorul materialelor pregătite de noi, prin joc și multă intuiție din partea ta, cum funcționează natura din jurul tău și în relație cu tine. Vei afla care este relația ta cu NATURA – cum o influențezi și modul ei de a reacționa; cât de mare este impactul pe care îl ai asupra ei și cum poți să-ți micșorezi acest impact; diverse soluții și pașii pe care îi poți face pentru a avea un stil de viață sănătos pentru tine și planetă.

Care este urma pe care o lași pe planetă?

Participanții vor avea la dispoziție materiale diverse cu ajutorul cărora își vor calcula amprenta ecologică personală. Ce vor afla? Din ce este aceasta formată și cum o pot micșora prin gesturi mici în fiecare zi.

Care-i treaba cu Carbonul?

Vom testa la scară mică care este efectul creșterii cantității de dioxid de carbon din atmosferă. Ce se întâmplă cu acesta în diferite perioade ale anului, cum sunt afectate viețuitoarele de pe planetă (plantele și animalele) și omul?

Ne vom imagina posibilele scenarii din viitor și vom încerca să identificăm soluțiile care pot fi asumate la nivel individual.

Drumul produsului

De câte obiecte am nevoie în viața de zi cu zi? Câte obiecte are nevoie familia mea? Câte obiecte sunt pe planetă? Dar v-ați gândit vreodată de unde vin toate aceste obiecte, din ce sunt ele produse? De unde vin și foarte important, unde ajung după ce noi le folosim?

Economii prin ecologie

Auzim peste tot de comportamente ECOlogice, dar puțini știu că ele au un „efect secundar” benefic: ne ajută să cheltuim mai puțin pe resursele pe care le economisim. Aflăm care este impactul fiecăruia dintre noi asupra mediului, cum îl putem reduce, de ce merită efortul și cum putem face și economii pe parcurs!

 

Informații suplimentare despre program, puteți găsi aici: https://la-pas.cries.ro/

Distribuie acest articol Oficial Media
Share