Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Programul Episcopiei romano-catolice Timișoara

1. Întâlnire de tineret la Şumuleu-Ciuc
În perioada 15-19 august 2023 la Căminul Sfântul Ștefan din Şumuleu-Ciuc, loc renumit de pelerinaj în Transilvania, va avea loc o întâlnire a tineretului romano-catolic, întâlnire care se organizează anual în special pentru tinerii vorbitori de limbă maghiară. În cadrul acesteia, joi, 17 august a.c., de la ora 10.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan, va celebra o Sf. Liturghie pentru tineri, după care va participa la o masă rotundă.

2. Programe pentru tineri:

Ziua tinerilor la Pecica
În organizarea Centrului Diecezan de Tineret, Arhidiaconatul de Mureș și Parohiei Romano-Catolice Pecica în data de 31 august va avea loc Ziua tinerilor la ferma de bivoli din Pecica, cu tema „Cine și ce mi se potrivește? Programul este următorul: la ora 10.00 Sf. Liturghie, la ora 11.15 dans de deschidere, la ora 11.30 discuții în grupuri mici, iar după prânz, între orele 14.00 și 16.00 jocuri olimpice și meci de fotbal.

3. Miruiri în Dieceza de Timișoara
– Sâmbătă, 19 august 2023 în cadrul Sf. Liturghii de la ora 10.30 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan va continua administrarea Sf. Mir la Pâncota. Păstorul Diecezei se va întâlni cu tinerii pregătiți pentru primirea acestui sacrament la ora 9.30. Pregătirea celor 16 candidați sosiți din comunitățile Pâncota, Șiria și Galşa a fost coordonată de către Pr. Daniel Lunic, paroh de Ghioroc și Pâncota.
– Duminică, 20 august 2023 în cadrul Sf. Liturghii de la ora 11.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan va continua administrarea Sf. Mir la Nădlac. Episcopul Dieeczan se va întâlni cu tinerii pregătiți pentru primirea acestui sacrament la ora 10.00. Pregătirea candidaților a fost coordonată de către Pr. Demeter Salman, parohul locului.
– În biserica din Vodnic, filială a Parohiei Clocotici duminică, 20 august 2023 în cadrul Sf. Liturghii de la ora 12.00 Pr. Nikola Lauš, cancelar episcopal va administra Sacramentul Mirului tinerilor care au fost pregătiți de către Pr. Mihai Milan Sima, parohul locului.

4. Tabără pentru familii la Rusca Montană
În perioada 25-27 august a.c. comunitatea formată din familii vor participa la o tabără organizată de către Oficiul pentru Pastorația Familiilor în Casa Kolping din Rusca Montană în limba maghiară.

5. Binecuvântarea capelei la Sintea Mică
Sâmbătă, 26 august a.c., Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan va vizita comunitatea alcătuită în mare parte de credincioși slovaci din Sintea Mică, o filială a Parohiei Ineu, și în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 10.00 va binecuvânta capela recent renovată.
6. Consacrare întru episcop la Budapesta
În data de 27 iunie a.c. Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe Pr. Kornél Fábry, preot al Diecezei de Kaposvár ca episcop titular de Guardialfiera și episcop auxiliar al Arhidiecezei de Esztergom-Budapesta. Consacrarea întru episcop va avea loc în data de 2 septembrie 2023 începând cu ora 10.00 în bazilica Sf. Ștefan din Budapesta. Consacratorul principal va fi Eminența Sa Péter Erdő cardinal, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, co-consacratori vor fi Excelențele lor Michael Wallace Banach nunțiu apostolic și László Varga episcop de Kaposvár. La Sf. Liturghie va participa Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan și Msgr. Johann Dirschl vicar general.

ARHIDIACONATUL DE TIMIȘ

1. Adorație Euharistică în biserica parohială Timișoara-Fratelia
În biserica parohială Sf. Iosif din Fratelia A, în fiecare joi după Sf. Liturghie de la ora 18.00 vor avea loc Adorațiile Euharistice având ca temă Preasfânta Inimă a lui Isus. Meditațiile vor fi și anul acesta ținute de către Pr. Adalbert Jäger, canonic decan și paroh al acestei comunități.

2. Zilele Comunei Dudeștii Vechi
Primăria comunei Dudeștii Vechi va organiza în perioada 12-15 august 2023 Zilele Comunei, în cadrul căreia vor avea loc mai multe programe culturale și distractive. Sâmbătă, 12 august a.c., începând cu ora 19.30, va avea loc un concert de orgă în biserica romano-catolică. Cu ocazia hramului bisericii romano-catolice din localitate, sfințită cu ocazia Solemnităţii Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la Cer, marți, 15 august 2023 la ora 11.00 va avea loc o Sfântă Liturghie solemnă. După această celebrare, la ora 12.00 Pr. Sebastian Mirciov, parohul Parohiei din Dudeștii Vechi împreună cu membrii comunității vor depune flori la monumentul Episcopului Nikola Stanislavić, episcopul-simbol al bulgarilor bănățeni, cândva păstor al Episcopiei de Nicopole și ulterior al celei de Cenad.

3. Concert de muzică sacră în biserica parohială sf. Ecaterina din Timișoara Cetate.
Sf. Liturghie cu un cadrul muzical deosebit în Domul sf. Gheorghe, catedrala romano-catolică
Sâmbătă, 26 august 2023, cu începere de la ora 18.30, va avea loc în Biserica Parohială sf. Ecaterina din Timișoara I. Cetate un concert de muzică sacră. Soliștii implicați în acest regal muzical vor fi: Tobias Namberger (Tenor), Thomas Auer (Bariton) și Florian Kölbl (Orgă), originari din Pocking, Dieceza de Passau. Tot la orgă va cânta și Denis Moldovan, organistul bisericii parohiale sf. Ecaterina din Timișoara I. Cetate. Muzicienii oaspeți și organistul bisericii gazdă mențin de câțiva ani un parteneriat profesional-muzical, în cadrul căruia organizează reciproc concerte de acest tip, în bisericile din Germania și România, unde activează fiecare dintre ei. În program vor fi prezentate compoziții de: B. Fruth, J.B. Molitor, F.X.Hartig, J.P. Lecot, compozitiori cu care publicul timișorean nu este încă atât de familiarizat. Aceiași tineri muzicieni vor asigura cadrul muzical, a doua zi, 27 august 2023, al sf. Liturghii celebrată în limba germană, la ora 10, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara. Pentru Liturghia de duminică, 27 august, va fi pregătită Missa in C de J.B.Molitor.

4. Festivalul Internațional „Orgile Cetății”
În perioada, 28 iunie – 6 septembrie a.c., la Timișoara se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional „Orgile Cetății”, o inițiativă a Asociației Culturale Timorgelfest. Concertele se vor desfășura în mai multe biserici ale orașului, printre care și multe biserici romano-catolice.
Mai multe informații se găsesc pe pagina de Facebook a proiectului „Orgile Cetății”.
Programul Festivalului este următorul:
16 august / ora 19.00 – Biserica Romano-Catolică Notre Dame din Timișoara
Recital Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble
20 august / 19.30 – Biserica Romano-Catolică Preasfânta Inima a lui Isus
Recital de muzică sacră cu orgă, Marcel Costea (orgă), Zsuzsana Cerveni (soprană)
23 august / ora 19.00 – Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru
Recital de orgă susținut de studenții clasei de orgă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, clasa Prof. Cristina Struța
27 august / ora 19.00 – Biserica Sfântul Rochus din Freidorf
Recital educativ pentru copii
03 septembrie / ora 19.00 – Centrul Reformat Noul Mileniu (Splaiul Morarilor nr.7)
Recital de orgă și Academica Brass, Zsolt Máté Mészáros (orgă) Ungaria și Academica Brass coordonat de Conf. univ.dr. Sergiu Cârstea
06 septembrie / ora 19.00 – Biserica Adventistă Betania din Timișoara (Str. Independenței nr.19)
Concert de orgă și orchestră, Filip Sebeșan (orgă), Andreas Schein (dirijor), orchestra Musica Sacra Temeswar

ARHIDIACONATUL DE MUREȘ

1. Zilele satului Mailat și hramul bisericii
La Mailat în perioada 11-15 august a.c. va avea loc manifestarea Zilele satului Mailat, în cadrul căreia luni, 14 august a.c. la ora 18:00 se va celebra o Sf. Liturghie. Sărbătoarea hramului bisericii locale, sfințită cu prilejul Solemnității Adormirii Maicii Domnului, va avea loc marți, 15 august a.c., în cadrul unei Sf. Liturghii celebrată la ora 10:00. Manifestarea include activități pentru copii, o paradă a dansurilor populare și un spectacol de dansuri populare, spectacol al trupei de dans Tabán din Békéscsaba, concert, bal, focuri de artificii, turnee de fotbal, tenis de masă și șah, precum și o prezentare de artă plastică și literatură.

2. Hramul bisericii din Aradul Nou
Biserica romano-catolică din Aradul Nou a fost sfințită în cinstea „Sf. Nume al Mariei“, hramul fiind sărbătorit duminică, 9 septembrie a.c. Conform programului, la ora 9.00 va începe defilarea perechilor îmbrăcate în port popular spre biserica romano-catolică din localitate, unde la ora 10.00 Pr. Mates Dirschl, parohul locului va celebra Sf. Liturghie solemnă. La ora 11.15 o placă comemorativă va fi dezvelită în biserică. Programul cultural și licitarea buchetului va începe după-amiaza, la ora 16.00.

ARHIDIACONATUL BANATUL MONTAN

1. Campus la Slatina Timiș
Parohia Romano-Catolică Slatina Timiș în colaborare cu Primăria Comunei Slatina Timiș și Seminarul Don Orione din Iași va organiza în perioada 14-20 august un campus de tineret, cu tema: Lasă-te surprins de Domnul. Programul cuprinde: rugăciune, cateheze, distracție, teatru, mini olimpiade. Înscrieri și informații biroul parohial din Slatina Timiș.

2. Pelerinaj la Maria Ciclova
Biserica de pelerinaj din Ciclova-Montană este vizitată mai ales de comunităţile croate, germane şi cehe din zona Banatului Montan a Diecezei de Timişoara. Cu ocazia Sărbătorii Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la Cer, va avea loc pelerinajul comunităţilor catolice cehe din Dieceza de Timişoara. Programul liturgic este următorul:
Luni, 14 08 2023 Ora 18.00 – Sfânta Liturghie în limba cehă;
Marți, 15 08 2023 Ora 07.00 – Sfânta Liturghie în limba cehă
Ora 10:00 – Sfânta Liturghie celebrată în trei limbi (germană, română și maghiară).

3. Hramul bisericii și jubileu la Sf. Elena
Vineri, 18 august a.c. la ora 11.00 comunitatea romano-catolică din Sf. Elena, filială a Parohiei Moldova Nouă va sărbători hramul bisericii sfințită în cinstea Sf. Elena. Totodată va avea loc aniversarea a 200 de ani de la sosirea coloniștilor de etnie cehă în această localitate și pe aceste meleaguri. La invitația Pr. Ionuc Hojda paroh de Moldova Nouă, Sf. Liturghie de hram va fi celebrată de către Pr. Nikola Lauš, canonic, directorul cancelariei episcopale.
4. Hramul bisericii Rusca Montană
Sâmbătă, 19 august 2023, cu prilejul sărbătorii Sf. Bernard de Clairveaux, mica comunitate catolică din Rusca Montană, filială a parohiei Oțelu-Roșu, își sărbătorește hramul bisericii – Kirchweih-ul (preluat cândva în română sub forma: Chirvait). Biserica romano-catolică din Rusca Montană este singura din Dieceza de Timișoara și – cel mai probabil din România – care a fost consacrată călugărului și sfântului cistercian Bernard de Clairveaux. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 12.00 de către părintele Călin Ciocian, paroh de Oțelu Roșu. Programul este următorul:
Ora 10.30-11.30 – Parada perechilor de Kirchweih în Comuna Rusca Montană
Ora 11.30-11.45 – Ridicarea pomului de Kirchweih
Ora 12.00-13.00 – Sfânta Liturghie festivă
Ora 13.00-13.45 – Dansuri în fața Bisericii Catolice
Ora 14.00-15.00 – Masa de prânz (doar pentru cei invitați)
Ora 16.30-18.30 – Program tradițional de Kirchweih în parcul comunei/ Căminul Cultural (în funcție de vreme)
Ora 19.30-20.00 – Cina (doar pentru cei invitați)
Ora 20.00-23.00 – Bal la Căminul Cultural

5. Hramul bisericii din Dognecea
Cu ocazia sărbătorii Nașterii Sf. Fecioare Maria, biserica romano-catolică din Dognecea, jud. Caraș-Severin își serbează hramul. Anul acesta comunitatea marchează 282 de ani de la construirea și sfințirea actualului lăcaș de cult, în anul 1741. Programul este următorul:
Joi, 7 septembrie 2023, ora 18.00 – Procesiune la cimitirul romano-catholic.
Vineri, 8 septembrie 2023, ora 11.00 – Sf. Liturghie de hram, ora 17.00 – Petrecerea de Kirhweih cu tradiționalul gulaș.
Sâmbătă, 9 septembrie 2023, ora 18.00 – Heimattreffen, întâlnirea etnicilor germani.
Duminică, 10 septembrie 2023, ora 10.00 – Sf. Liturghie.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share