După UK, regiunea spaniolă Catalonia suspendă, de azi, permisul sanitar. Autoritățile consideră documentul este lipsit de orice eficacitate în faţa variantei Omicron. În plus, de luna viitoare și Italia simplifică regulile de intrare în ţară. Persoanele vaccinate nu vor mai avea nevoie şi de un test suplimentar.
„O parte importantă din populaţie este susceptibilă din nou să fie infectată (…), independent de statutul de vaccinare sau de faptul că a contractat deja boala„, a explicat într-un comunicat guvernul regional catalan, care urmează astfel recomandarea unui comitet de experţi.
Studiu Israel: Imunitatea naturală este de 27 de ori mai eficientă decât imunitatea indusă de vaccin
„În consecinţă, eficacitatea utilizării obligatorii a certificatului COVID scade”, se adaugă în comunicatul citat.
Decizia a fost publicată joi în monitorul oficial regional. În Catalonia, regiune turistică unde trăiesc 7,7 milioane de oameni, aşa-zisul permis sanitar este cerut de la finele lui noiembrie anul trecut la intrarea în baruri, restaurante şi săli de sport. Deşi numărul de cazuri de infectare se menţine foarte ridicat în Catalonia, spitalele nu mai sunt saturate în măsura în care autorităţile să considere că se poate ajunge la cel mai pesimist scenariu. Prin urmare, regiunea a ridicat majoritatea restricţiilor, marţi fiind anulate limitele de ocupare a restaurantelor şi limita de zece persoane pentru reuniuni private.
Acum o săptămână a fost ridicată şi interdicţia de circulaţie între 1.00 şi 6.00 a.m. impusă de la sfârşitul lui decembrie într-o mare parte din regiune, inclusiv la Barcelona, singura restricţie ce rămâne în vigoare fiind închiderea discotecilor.
În Spania, unde regiunile sunt competente în materie de sănătate, unele dintre administraţiile locale au instaurat permisul sanitar pentru acces într-o serie de spaţii publice. În pofida ratei ridicate de vaccinare – 90,7% din populaţia de peste 12 ani vaccinată cu „schema completă” -, cazurile de infectare cu noul coronavirus au explodat de la finele lui decembrie în Spania, care înregistrează una din cele mai mari incidenţe din Europa, potrivit stiripesurse.ro.
[wpedon id=”88835″]
Citește și:
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Combaterea cancerului este una dintre prioritățile UE în politica de sănătate
Investiții de amploare în infrastructura de apă și apă uzată din județul Dâmbovița
Cum să-ți reinventezi viața? 3 idei pentru a ieși dintr-un blocaj emoțional și profesional