Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Tradiții, obiceuri românești și pelerinajul  pe urmele ierarhilor vâlceni Justian Marina Patriarhul și Bartolomeu Anania Mitropolitul

La finele acestei săptămâni,  în județul Vălcea, la  Stănești, în curtea Mănăstirii Suești, localitatea natală a  marelui ierarh  Justinian Marina, a avut loc premierea elevilor participanți la concursul ” Tradiții și obiceuri românești”, inițiat de Liga Scriitorilor Filiala Vâlcea și jurizat de scriitorii Marilena Capșa, Dan Mitrache și de Luci Trușcă, președinta Ligii Scriitorilor filiala Vâlcea.

Oaspeții au fost întâmpinați de starețul Antim, viceprimarul Sever Preoteasa, Mugurel Bușe- secretar, de primarul comunei Fârtățești Nicolae Voicescu și de Alina Tomescu directoarea Școlii Gimnaziale. La eveniment au fost prezenți scriitori, membrii ai comunității precum și elevi din comunele Stănești, Lăpușata și Fîrtățești.  Florin Țene , președintele Ligii Scriitorilor, prezent și el la eveniment și care, mai apoi a fost sărbătorit la împlinirea celor 81 de ani. Prietena și colega, scriitoarea Zenovia Zamfir  din Caravana Culturii, i-a elogiat întreaga activitate de prozator, critic de artă, promotor al valorilor culturale naționale.

Elevii școlii ” Bartolomeu Valeriu Anania” care au participat la concurs au fost îndrumați profesorul, Rodica Drăgănescu  au obținut premiile: Pițigoi Gabriel, clasa a V- a -Premiul I , Adina Toșcă clasa a VI- a -Premiul al II- lea și Andreea Luță clasa a VII-a -Mențiune.

Florin Țene a vorbit tinerilor elevi despre Liga Scriitorilor, dar a oferit cărți și reviste părintelui Stareț Antim, dar și premianților concursului menționat mai sus.

Iar Alexandru Ilinca, ” ultimul opincar din România” i-a dăruit sărbătoritului,  o pereche de opinci.

”Nu suntem pierduți atâta timp,  cât încă avem profesori și elevi preocupați de păstrarea tradițiilor și obiceiurilor noastre, cele care ne leagă depotrivă atât de trecut, cât și de viitor. Rădăcinile noastre sunt înfipte adânc în vremuri de demult, furtunile care au trecut peste acest popor nu au reușit să i le smulgă, el a rămas neclintit pe meleagurile străbunilor, care și-au dat viața pentru dăinuire” a ținut să declare Luci Trușcă.

Partenerii Ligii Scriitorilor în acest concurs au fost Biblioteca Antim Ivireanul și Arhiepiscopia Râmnicului. Pe lângă evenimentul cultural s-a desfășurat  și o  altă activitate, la care au fost parteneri Liga Scriitorilor, Asociaţia Creștin Ortodoxă ASCIOR, coordonată de Zenovia Zamfir, Asociația Cercetașilor, filiala Vâlcea. Este vorba de  pelerinajul copiilor și al cercetașilor  ,,Drumul pelerinului”, pelerinaj care a pornit de la Casa Memorială a Mitropolitului Bartolomeu Anania, acesta încheindu-se la Mănăstirea Suiești, din localitatea de naștere a Patriarhului Justinian Marina. Manifestarea a debutat la Casa Memorială “Bartolomeu Anania” din localitatea Glăvile, zona de obârșie a ierarhului vâlcean, iar participanții au fost binecuvântați de părintele Dumitru Popa. Startul a fost dat de domnul primar Justin Duicu,  ar colona a făcut primul popas la biserica din localitatea unde a fost botezat Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania. A urmat o oprire la biserica din localitatea Olteanca, satul unde a cântat la strană și a debutat ca dascăl Patriarhul Justinian Marina. La Stănești, pelerinii au fost întâmpinați în curtea Mănăstirii Suiești , acolo unde a avut loc și premierea elevilor la concursul menționat mai sus, în altarul vară al frumoasei mănăstiri vâlcene, ce poate deveni loc de pelerinaj pentru mulți dintre noi, care caută liniștea și pe Dumnezeu.

”Un eveniment încărcat de emoție, spiritualitate și originalitate, la care au participat oameni de cultură, scriitori, jurnaliști, membrii ai Asociației Cercetașilor, filiala Vâlcea , membre ale Ligii Femeilor Creștin Ortodoxe, tinerii din localitățile Glăvile, Stănești, Fârtățești, Drăgășani, oficialitățile locale, cetățeni. Eveniment binecuvânt de preoții celor două localități! Felicitări organizatorilor și participanților. Un Pios Omagiu! Respect! Prețuire ierarhiilor vâlceni!” a transmis și Maria Brodeală din Rm. Vâlcea.

Izvorâte din experienţă şi înţelepciune de viaţă, din bucurie şi din durere, din năzuinţele şi dorurile românului, din setea de linişte sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultură şi tradiţiile populare creează punţi de legătură între generaţii și când încă mai există tineri  care le duc  mai departe, neamul românesc… nu piere! Tradiţiile, credința strămoșească, respectul și dragostea față de înaintași, obiceiurile, portul popular şi folclorul sunt comori inestimabile care definesc un popor, făcându-l unic, statornic, nemuritor!!!!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share