Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Bogdan Aurescu, ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU

Prof. dr. Bogdan Aurescu a obținut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât și în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispozițiilor care guvernează alegerea judecătorilor la CIJ.
Românul l-a învins categoric pe contracandidatul din Rusia. Aurescu a fost ales cu 117 voturi din partea Adunării Generale și 9 voturi în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.
Succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.
Totodată, alegerea pentru prima dată în această funcție a unui cetățean român, reflectă recunoașterea profesionalismului și a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu în domeniul dreptului internațional.
România a susținut în mod constant activitatea CIJ, atât prin implicarea în proceduri jurisdicționale și consultative, cât și prin promovarea unor inițiative menite să încurajeze statele să recurgă la jurisdicția CIJ în scopul soluționării diferendelor, precum Declarația privind promovarea jurisdicției Curții Internaționale de Justiție.
Facultatea de Drept a Universității din București îl felicită pe domnul prof. univ. dr. Bogdan AURESCU pentru alegerea sa ca judecător al Curții Internaționale de Justiție, principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite. Profesorul Aurescu a desfășurat o prestigioasă carieră în domeniul diplomației și al politicii externe, fiind numit Ministru al Afacerilor Externe între anii 2014-2015 și, respectiv 2019-2023.
În perioada 2004-2009, profesorul Aurescu a condus și coordonat echipa de juriști care a reprezentat statul român în fața Curții Internaționale de Justiție, în cauza Delimitarea maritimă a Mării Negre, dintre România și Ucraina. În anul 2016, a fost ales de către Adunarea Generală a ONU ca membru al Comisiei de Drept Internațional pentru un mandat de cinci  ani, iar în anul 2021 a fost reales pentru un al doilea mandat, început la data de 1 ianuarie 2023.

Profesorul Bogdan Aurescu este cadru didactic al Facultății de Drept a Universității din București din anul 1998, parcurgând toate treptele carierei didactice până la poziția de profesor universitar, dobândită în anul 2015.

Alegerea sa ca judecător al Curții Internaționale de Justiție, printr-o procedură complexă implicând obținerea unei majorități absolute atât în cadrul Consiliului de Securitate, cât și în cadrul Adunării Generale a ONU demonstrează, o dată în plus, calitatea excepțională a școlii de drept internațional a Facultății de Drept din cadrul Universității din București. 

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă și respectată instanță internațională. Toți membrii ONU sunt părți la Statutul Curții. CIJ fost înființată în 1945, în baza Cartei ONU.
CIJ este alcătuită din 15 judecători permanenți, aleși pe termen de nouă  ani, cu posibilitatea de a fi realeși, dintre persoanele care se bucură de cea mai înaltă considerație morală și care îndeplinesc condițiile cerute pentru exercitarea în țările lor de origine a celor mai înalte funcții judiciare, sau care sunt juriști având o competență recunoscută în domeniul dreptului internațional.
Cei 15 judecători care compun Curtea sunt aleși astfel încât,  să fie asigurată reprezentarea principalelor forme de civilizație și principalelor sisteme juridice ale lumii.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share