Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

CEH se îndreaptă spre FALIMENT…

La  COMPLEXUL ENERGETIC  Hunedoara, s-a întârziat foarte mult cu reorganizarea activității, din cauza contestațiilor la tabelul de creanțe, precum și cu darea în plată a activelor, societatea riscând acum falimentul.

Se așteaptă, astăzi  4 martie, decizia instanței cu privire la planul de reorganizare și situația creanțelor întocmită de către administratorul judiciar.

” Dacă hotărârea instanței va fi definitivă, se va trece la pasul următor, respectiv întocmirea planului de reorganizare. Acesta va trebui să respecte prevederile Ordonanței 60/2019. Dacă planul va fi avizat favorabil de adunarea creditorilor, se vor  înființa două noi societăți, una la nivelul municipiului Deva având în structură termocentrala Mintia, care prin concesiune sau administrare va ajunge în subordinea unei unități administrativ-teritoriale, iar a doua societate va fi înființată la nivelul Văii Jiului, având în structură două unități miniere cu reducere de activitate de producție și două unități miniere cu activitate de producție, termocentrala Paroșeni și Prestserv”, a declarat Alin Sîn, reprezentantul  Sindicatul Muntele.

Sindicatul Solidaritatea a transmis ministrului Energiei o scrisoare deschisă în care ” solicită sprijin pentru promovarea unui act normativ care să cuprindă măsuri de protecţie socială a salariaţilor în cazul falimentului/ reorganizării/ restructurării societății și, totodată,  efectuarea unor controale la Complexul Energetic Hunedoara. În scrisoare se arată că sunt drepturi salariale neplătite încă din martie 2020: Salariile nu sunt plătite integral, restanţele fiind din luna martie 2020, dar,  piloşii primesc majorări. Am cerut în luna noiembrie situaţia salariaţilor, am revenit cu adresa în luna ianuarie, dar şefa de personal refuză să ne prezinte documentele”.

Minerii de la cele patru unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au extras, în anul 2020, sub 500.000 de tone de cărbune. Lipsa echipamentelor și a materialelor de lucru, dar și pandemia de coronavirus și-au pus amprenta asupra producției de cărbune. Cantitatea de cărbune extrasă de la unitățile miniere pe parcursul anului 2020 a fost de 428.368 tone. În același context, cantitatea de energie electrică vândută pe parcursul anului trecut a fost de 647.611 MWh.

Energia electrică vândută descrie o traiectorie descendentă, comprimarea ei fiind una evidentă. Dacă în 2016 nivelul energiei electrice vândute era de 117.494 MWh/lună, în 2017 acestea se diminuează cu 22%, ceea ce conduce la înregistrarea unui total de 91.934 MWh/lună. Curba se menține și în cursul anului 2018 când indicatorul atinge 74.850 MWh/lună, adică un regres de 19% față de anul precedent. În 2019, constatăm că diminuarea se păstrează, înregistrându-se un nivel de numai 62.402 MWh/lună”, se arată raportul administratorului judiciar privind cauzele care au dus la declanșarea procedurii insolvenței.

 

 

În vara anului trecut, CEH a ajuns la un minim istoric în ceea ce privește cantitatea de cărbune extrasă din subteran. Doar 650 de tone pe zi se exploatau din cele patru unități miniere. Producția de cărbune extras s-a redus în anul 2017 cu 22% față de 2016. În anul 2018 acest indicator prezintă o scădere de 8% față de 2017. Trendul se menține și anul 2019, fiind înregistrată o diminuare de 23% față de 2018. În anul 2016, producția de cărbune era de 736.513 tone, în 2017 a fost 574.124 tone, iar în 2018 a fost 528.626 tone. CEH numără  aproximativ 4.000 de angajaţi şi este format din exploatările miniere de la  Livezeni, Lupeni, Lonea şi Vulcan, la care se adaugă angajații de la  termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Acum sunt controale la Complexul Energetic Hunedoara, pentru verificarea angajărilor fictive. minisrtul EnergieiM vrea să afle dacă într-adevăr la societatea energetică s-au făcut angajări fictive și   a anunţat că are în vedere ca, în maximum două luni, să fie finalizată separarea Complexului Energetic Hunedoara în două entităţi, una care să conţină Centrala de la Paroşeni cu cele patru mine şi alta termocentrala de la Mintia care se va duce la Consiliul Judeţean.

Minerii au protestat timp de o săptămână,  pentru a li se plăti drepturile restante. Situația s-a rezolvat pe moment și cu toții așteaptă decizia instanței.

”Nu mă interesează o soluție care să rezolve problema trei luni și apoi să revenim în același loc. Ce mă interesează este să găsim o soluție pentru oameni și pentru Sistemul Energetic Național. Pentru oameni vom gândi, alături de sindicate, un pachet de protecție socială. Pentru securitatea energetică trebuie să modernizăm capacitățile și vestea bună este că avem fonduri europene pentru asta, în cadrul “Just Transition Fund”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la întîlnirea pe care a avut-o  cu oficialii din județul Hunedoara, în care s-a discutat depre viitorul CEH.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share