Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Consiliul Competitivitate (Piață Internă și Industrie) va avea loc în 7 martie 2024

Miniștrii responsabili de piața internă și industrie se vor reuni la Bruxelles și vor desfășura o dezbatere de orientare cu privire la Directiva privind întârzierea în efectuarea plăților și o discuție referitoare la conținutul raportului anual privind piața unică și competitivitatea pentru 2024.

Miniștrii vor fi, de asemenea, informați cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește diferite propuneri legislative, cu privire la programul european pentru turism 2030 și, la cererea Germaniei și a Țărilor de Jos, cu privire la strategia actualizată pentru sectorul maritim la nivel european.

Miniștrii vor discuta pe marginea unui raport privind progresele înregistrate în efortul de a se ajunge la un acord cu privire la Regulamentul privind întârzierea în efectuarea plăților.

Propunerea face parte din „pachetul de măsuri de ajutorare a IMM-urilor”, o serie de inițiative prezentate de Comisie la 12 septembrie 2023 pentru a răspunde nevoilor întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în contextul economic actual.

În fiecare an, în UE sunt emise aproximativ 18 miliarde de facturi, peste 500 pe secundă 

Sunt necesare fluxuri de plăți fiabile pentru ca economia UE și, în special, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile), să devină mai competitive. Revizuirea Directivei privind întârzierea în efectuarea plăților abordează aceste deficiențe, cu scopul final de a îmbunătăți disciplina în materie de plăți a tuturor actorilor implicați (autorități publice, întreprinderi mari și IMM-uri) și de a proteja întreprinderile de efectele negative ale întârzierilor în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

Revizuirea Directivei privind întârzierea în efectuarea plăților a fost inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru 2023, în cadrul obiectivului „O Europă pregătită pentru era digitală”.

Plafonarea termenelor de plată la 30 de zile și obligativitatea plății dobânzii implică costuri unice de ajustare pentru actualizarea condițiilor standard pentru a reflecta termenele maxime de plată (56,1 milioane EUR) și despăgubiri ajustate (243 de milioane EUR).

Cu toate acestea, dacă ambele opțiuni de politică sunt adoptate împreună, ambele modificări pot fi efectuate cu o singură ajustare (243 de milioane EUR). Pachetul preferat impune debitorilor costuri recurente de executare a plății automate a despăgubirii (dobânzi de 228,3 milioane EUR, comisioane de 3,23 miliarde EUR) – un avantaj direct pentru creditori – și un cost recurent de executare a amenzilor reglementare directe (136,8 milioane EUR). Aceste costuri sunt complet evitate dacă întreprinderile respectă normele și plătesc la timp. Beneficiul economic net global va fi pozitiv, deoarece fluxurile de numerar vor deveni mai previzibile și mai ușor de gestionat pentru întreprinderi.

Costurile administrative suportate de contractanții principali în contractele de achiziții publice de lucrări pentru furnizarea dovezii plății către subcontractanți se ridică la 2,2 milioane EUR pentru întreaga UE.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile o reprezintă întârzierile frecvente în efectuarea plăților din partea administrației sau a altor întreprinderi. Propunerea introduce un termen mai strict de plată, de 30 de zile, elimină ambiguitățile și abordează lacunele juridice din legislația actuală a UE.

În decembrie 2022, Consiliul European a subliniat importanța unei politici industriale europene ambițioase pentru a pregăti economia pentru tranziția verde și cea digitală și pentru a reduce dependențele strategice.

Turismul contribuie și el în mod semnificativ la dezvoltarea economică din întreaga Europă

Și el  poate ajuta la realizarea obiectivelor diferitelor politici de la nivelurile UE, național, regional și local datorită dimensiunilor sale economice și sociale transversale și datorită ponderii ridicate a microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii care își desfășoară activitatea direct sau indirect de-a lungul lanțului valoric al turismului; ESTE CONȘTIENT de faptul că diverse domenii de politică ale UE, cum ar fi transporturile, ocuparea forței de muncă sau protecția consumatorilor, afectează adesea ecosistemul turistic din cauza naturii transsectoriale a acestuia.

Industria turismului, autoritățile regionale și locale și organizațiile de gestionare a destinațiilor turistice iau în considerare dezvoltarea unor mecanisme de colectare și partajare a datelor care pot fi, de asemenea, benefice pentru agregarea statisticilor oficiale privind turismul.

Comisia va  pune în aplicare și  tabloul de bord al UE în domeniul turismului,  pentru a sprijini monitorizarea aspectelor de mediu, digitale și socioeconomice pe care le presupune turismul, etc.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share