Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Creşterea nivelului de informare şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul înseamnă vieţi salvate

 În  luna februarie se  marchează Ziua Internațională a Luptei Împotriva Cancerului.   
Lupta împotriva cancerului este una dintre prioritățile UE în domeniul sănătății. 
În întreaga lume, pe 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Cred că toţi cunoaştem persoane diagnosticate cu această boală, unele pot fi rude apropiate sau prieteni buni. Lupta împotriva cancerului nu este uşoară şi nici dreaptă. Stilul de viaţă modern este caracterizat, din păcate, de o mulţime de factori care favorizează apariţia aceste maladii. La nivel global, se înregistrează anual aproximativ 7 milioane de cazuri noi de cancer şi se estimează că, în scurt timp, cancerul va deveni principala cauză de deces. Asemenea cifre şi estimări ar trebui să ne pună pe gânduri şi să ne determine să adoptăm un stil de viaţă mai sănătos. În plus, nu trebuie să trecem cu vederea unele semne sau simptome, pentru că numeroase forme de cancer pot fi tratate dacă sunt depistate din timp. Aşadar, informaţi-vă şi testaţi-vă! O treime din cele mai frecvente forme de cancer pot fi prevenite. Creşterea nivelului de informare şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul înseamnă vieţi salvate.

Cancerul nu este neapărat o fatalitate. În UE 40% dintre cazurile de cancer pot fi evitate și se estimează că există peste 12 milioane de supraviețuitori ai acestei maladii. Cercetarea și inovarea în domeniul cancerului s-au numărat întotdeauna printre prioritățile UE în domeniul sănătății.

Aproape trei milioane de oameni au fost diagnosticați recent cu cancer și 1,27 milioane de oameni au murit din cauza cancerului în UE în 2020. Acest lucru face ca boala să reprezinte a doua cauză a mortalității,  după afecțiunile cardiovasculare. Cu toate acestea, tratamentele inovatoare și un acces mai bun la îngrijiri medicale permit în ziua de astăzi multor cetățeni europeni să supraviețuiască o vreme îndelungată după ce au fost diagnosticați cu cancer. UE investește constant în diverse activități, precum proiecte de cercetare, studii clinice și programe de formare în domeniu. UE completează, totodată, eforturile statelor membre prin: facilitarea cooperării și a schimbului de informații; adoptarea de legi pentru combaterea factorilor de risc (cum ar fi tutunulsubstanțele cancerigene sau pesticidele); derularea de campanii de sensibilizare.
Parlamentul European  a înființat în 2020 o comisie specială pentru lupta împotriva cancerului, cu rolul de a evalua acțiunile UE împotriva cancerului și de a face propuneri de îmbunătățire. Raportul final ce cuprinde recomandările acestei comisii va fi supus la vot în sesiunea plenară din această lună.
În România, aproape 100.000 de noi cazuri de cancer sunt diagnosticate anual, iar dintre acestea, o mare parte este reprezentată de cancerul la sân, cancerul de col uterin și cancerul ovarian. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, începând cu anul 2021, cancerul mamar a devenit cel mai frecvent tip de cancer la nivel global. Cancerul de col uterin și cel ovarian sunt, de asemenea, foarte des întâlnite și printre cele mai frecvente cauze de deces la femei.
De cele mai multe ori, toate aceste tipuri de cancer pot fi vindecate dacă sunt depistate la timp, așa că încurajăm femeile să își prioritizeze sănătatea și să își facă periodic toate examenele necesare pentru prevenirea sau depistarea acestei boli.
 Depistarea precoce se poate face prin screening, adică identificarea acelor anomalii care pot să se transforme într-un anumit tip de cancer. Pentru a crește nivelul de informare și conștientizare al populației, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a avut ca principal obiectiv în Strategia națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2018-2021, realizarea anuală de campanii privind importanța screening-ului prenatal, a cancerului de col uterin și a cancerului la sân.
ANES dorește să asigure accesul tuturor femeilor la astfel de servicii, mai ales că pandemia de COVID-19 a îngreunat realizarea vizitelor la medic sau a analizelor anuale. Astfel, printre obiectivele principale ale Strategiei naționale privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2021-2027, se regăsește dezvoltarea unui program „Caravana medicală”, la nivel național, destinat persoanelor din comunități marginalizate, în vederea creșterii informării și utilizării serviciilor de prevenție și screening, în colaborare cu medicii de familie, asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari.
Medicii Royal Hospital, reprezentanți ai Asociației de Senologie Integrată din România și reprezentanți ai pacienților au lansat  în data de 4 februarie  a.c. campania #ÎmpreunăÎnvingemCancerul, ținând în Parcul Tineretului un moment de reculegere și eliberând în aer 600 de baloane ecologice, în memoria celor aproximativ 60.000 de pacienți care mor, anual, de cancer. Totodată a fost lansată o invitație publică de colaborare, adresată deopotrivă autorităților, mediului privat și organizațiilor non-profit, pentru demararea unei serii de acțiuni comune de informare cu privire la lupta împotriva cancerului, materializate prin ebooks, webinarii, conferințe, kituri de autoexaminare pentru depistarea cancerului de sân etc.
Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces din întreaga lume. De aceea este nevoie continuă de educare, informare şi prevenţie în domeniul oncologic.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share