Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Dacă ne cunoaștem istoria și dacă respectăm trecutul putem să avem un viitor”

 

Ca în fiecare an, administraţia publică locală din municipiul Lupeni nu şi-a uitat înaintaşii şi pe cei care au făurit istoria mineritului . Pentru a comemora cei 94 de ani de la masacrul minerilor din 1929 şi de la luptele pentru dreptate socială din 1977, în incinta E.M. Lupeni la Uzina Electrică a avut loc ceremonialul de depunere de coroane de flori din partea instituţiilor economice, a partidelor politice, a organizaţiilor sindicale. 

În incinta E.M. Lupeni, ceremonialul depunerii coroanelor a început cu semnalul sirenei, timp în care toţi participanţii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor 22 de mineri răpuşi de gloanţe în 1929.

Placa memorială amplasată pe frontispiciul fostei Uzine Electrice, devenită monument istoric, are încrustată pe ea numele eroilor mineri căzuți în acea nedreaptă tragedie. Aceștia sunt: Hegheduș Ștefan, Vitoș Gavrilă, Tătar Ștefan, Pataki Francisc, Negreanu Alexandru, Fulop Mihai, Groza Ioan, Ghvelek Petru, Gurcso Gavril, Golcea Vasile, Gaboși Martin, Duca Sigismund, Moise Aron, Toma Maxim, Donciu Vasile, Sandor Antoniu, Szigeti Dominic, Groza Loghin, Kolcsar Ștefan, Gaal Irimie, Fruja Petru, Vulpe Ion.

A fost intonat Imnul Minerilor de către o fanfară din Petrila şi mai apoi,  pe acordurile muzicale ale Imnului Eroilor a început ceremonialul de depunere de coroane de flori.

Au depus coroane de flori într-o ordine bine stabilită de organizatori: Sindicatul ”Muntele”;   Confederația Națională a Sindicatelor ”Meridian” reprezentată de secretarul general Dumitru Fornea; conducerea E.M. Lupeni  reprezentată de  directorul Dacian Floarea, conducerea CEH  cu  administratorul special Cristian Roșu și administratorul judiciar Cristian Gros; Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni, în frunte cu primarul Lucian Resmeriță și viceprimarul Iacob Mesaroș;  Ministerul Energiei care a fost reprezentat de ministrul Sebastian Burduja și secretarul de stat Casian Nițulescu;  Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse reprezentat de ministrul  Natalia Intotero;  Ministerul Finanțelor reprezentat de  secretarul general Lucian Heiuș;  Senatul României reprezentat de senatorii Lucica Muntean și Cristian Resmeriță,; Camera Deputaților reprezentată de deputații Vetuța Stănescu, Natalia Intotero, Titi Stoica și Ringo Dămurean , Consiliul Județean Hunedoara  reprezentat de președintele Laurențiu Nistor, Alin Țambă, consilierii județeni Maria Ivăniși și  Doinița Bălănesc;  Instituția Prefectului județului Hunedoara  prin prefectul Petru Călin Marian; Asociația Oamenilor de Afaceri ai Văii Jiului reprezentată de Emil Părău, Constantin Fulga și Constantin Dicu; Federația Națională a Muncii reprezentată de Constantin Crețan, INCD-INSEMEX  reprezentată de liderul sindical al instituției dr. ing. Rad Marcel Daniel, împreună cu dr. ing. Sorin Buarian și dr.ing. Mariana Burduf, Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan reprezentată de primarul Cristian Merișanu consilieri locali ; Partidul Social Democrat în fruntea  cărora s-a aflat  președintele Organizației județene PSD, Laurențiu Nistor, Partidul Național Liberal coordonați de  președintele Organizației județene PNL, Vetuța Stănescu; Alianța pentru Unirea Românilor coordonați  de   președintele Organizației județen AUR, Claudiu Barstan, Partidul Pro România reprezentați de președintele Organiziației Lupeni, Nicolae Ivănuș, viceprimarul municipiului Petroșani Mariana Ghioc și Sorin Marica.

 

 

”Valea Jiului are nevoie de soluții, are nevoie de o echipă, are nevoie de oameni care să ridice Valea Jiului și mineritul împreună, dincolo de culorile politice,  ” a transmis în mesajul său ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Același ceremonial s-a desfășurat și la Monumentul Lupeni 1929. Acesta  a devenit un simbol al municipiului Lupeni şi, în fiecare an, de 6 august au şi aici loc ceremonialuri de depuneri de coroane de flori, în amintirea celor ce şi-au vărsat sângele pentru condiţii mai bune de muncă.

Ziua Minerului este un bun prilej de a ne aduce aminte cine sunt pentru noi, toţi aceia care coboară, încă  în pântecele pământului.

Doar cei ce au coborât măcar o dată într-o galerie de mină, într-un front de lucru, pot simţi cu adevărat ceea ce reprezintă mina şi pot aprecia corect efortul şi sacrificiul acestor oameni.

Evenimentele dedicate Zilei Minerului au continuat după amiază în Parcul de la CAP, acolo unde, administrația locală în colaborare cu Sindicatul Muntele au organizat un inedit spectacol folcloric.

                                                                       

S-a pus, din nou, un accent deosebit pe promovarea tinerelor talente locale, aşa  încât, pe scenă au urcat aproape toţi artiştii formaţi în Lupeni şi care s-au afirmat de-a lungul anilor, iar invitata serii a fost cunoscuta interpretă Ileana Lăceanu, care le-a spus celor prezenți ” că-i născută olteancă, dar mai aproape  sunt de ardeleni”. Au mai evoluat membrii Ansambului Mesagerii Iubirii, Andreea Lung & Niki Nuță, tineri interpreți, etc.

 

                                        Se spune că atunci, când plouă, acolo Sus, cineva veghează

Au fost lacrimile Lui, ieri după amiază, pentru cei plecați dintre noi, pentru ca,  mai apoi,  un soare generos să răzbată dintre nori, pentru a face Ziua Minerului de la Lupeni, cât mai frumoasă

”Pentru istoria municipiului Lupeni, pentru istoria Văii Jiului, dar şi pentru industria ţării noastre este o zi importantă, pentru că, cele mai mari evenimente din industria minieră s-au petrecut aici, în localitatea noastră. Fiindcă dacă vorbim despre istorie, acest oraș este cel mai încărcat, din ceea ce înseamnă minerit în România .Am reușit de-a lungul timpul să demonstrăm că suntem niște oameni puternici, am schimbat traiul de zi cu zi al oamenilor, s-a luptat pentru a le fi recunoscute drepturile lor. Știm că mulți dintre mineri și-au jertfit viața pentru ca noi să fim astăzi aici. Să de-a Domnul sănătate celor care sunt cu noi, celor care sunt acasă, vreau să vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre. Iubim minerii, frații, surorile și părinții și să ne întâlnim la cât mai multe acțiuni de genul acesta” a spus publicului spectator venit la evenimentul cultural în Parcul de la CAP, primarul Lucian Resmeriță.

În rândul lupenenilor s-a aflat  și senatorul Titus Corlățean, care a mulțumit pentru invitația făcută.

” Vă spun tuturor Noroc Bun. Este o zi specială pentru dvs, vreau să vă mulțumesc pentru invitația făcută și am dat curs acesteia cu mare plăcere  și am motive foarte vechi de a veni în Valea Jiului și în Lupeni. Vreau să vă urez sănătate, să vă bucurați de această zi, să-I spun domnului primar de tot sprijinul pentru proiectele care trebuie duse mai departe și dacă bunul Dumnezeu îngăduie, ploaia este binevenită și avem nevoie de ea, El este bun și cu oamenii poate sunt atunci probleme, atunci când ei se încurcă și nu găsesc drumul cel drept” a  declarat și fostul ministrul de externe, senator și slujitorul Evangheliei și lui Dumnezeu, Titus Corlățean.

Senatorul Cristian Resmeriță, de numele căruia se leagă multe dintre beneficiile de care au  parte acum, în special pensionarii mineri, inițiatorul legilor care-i poartă numele, și care au pornit din discuțiile pe care le-a avut cu cetățenii din Valea Jiului, dar și din alte localități hunedorene și nu numai, a reiterat în intervenția sa că:  ” numai împreună putem face  ceva foarte important și anume, să respectăm trecutul pe care l-am avut. Dacă ne cunoaștem istoria și dacă respectăm trecutul putem să avem un viitor. Eu cred și în sufletul meu am fost convins de un lucru, cred că VALEA JIULUI ARE VIITOR!

 

Mă bucură faptul că un om foarte important, colegul meu Titus Corlățean, căruia îi urez Bun venit și- l rog să se simtă la Lupeni, în Valea Jiului, ca FEL CA ACASĂ.  Este aici, pentru că este important, în vremurile astea complicate, pe care le trăim, să avem sprijin, pentru proiectele pe care nu doar, domnul primar, neapărat, ci întreaga comunitate, pot să fie finanțate și pot să se facă cu ajutorul celor de la București, cu ajutorul colegilor noștri, fie că ne place, fie că nu. Faptul că dânsul este aici, faptul  că dvs sunteți aici, prezenți este o mare bucurie pentru mine, sper ca Dumnezeu să facă în așa  fel încît să avem vreme bună, să petrecem împreună această zi importantă. La mulți ani tuturor celor care au lucrat în minerit,  familiilor acestora și trebuie să facem în așa fel încât ca pe lângă momentul pe care îl trăim în momentul de față, să ne gândim și la viitor”.

Rugămințile participanților au fost ascultate, iar petrecerea a continuat până tîrziu, după orele 21.00.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share