Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

România acordă sprijin Statului Libia

Având în vedere dezastrul natural cauzat de furtuna mediteraneeană Daniel, ce a provocat inundațiile catastrofale din zilele trecute care s-au abătut peste Libia, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, convocat în data de 15 septembrie 2023, a decis trimiterea de ajutoare constând în alimente neperisabile, apă minerală și plată, 200 de corturi, 800 de saci de dormit, dar și paturi, saltele, pături, cearșafuri, perne și fețe de perne.

O aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române a decolat  ieri  de pe Baza 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, cu destinația Benghazi, Libia, pentru a transporta prima tranșă din ajutoarele pe care România le trimite ca asistență internațională cu titlu gratuit către această țară, afectată de inundații catastrofale.

Forțele Aeriene au planificat realizarea a șase curse pe această rută, în care vor fi transportate în total 55 tone de bunuri, constând în produse alimentare și articole pentru adăpostire.

Zborurile se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, în baza Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de urgență nr. 32 din 2023.

Saadettin Abdulvekil, subsecretar al Ministerului Sănătății al Guvernului de uniune națională din Libia, a declarat că bilanțul victimelor inundațiilor este unul sumbru, peste   11.300 de morți și sunt mii de dispăruți .  Abdulvekil a precizat că cifra respectivă se referă la toate regiunile afectate de inundații și că cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în orașul Derne.

Oficialul  a declarat că spitalele de stat din zonele afectate de inundații sunt inactive și că se depun eforturi pentru a repune în funcțiune 10 spitale.

Ciclonul “Daniel”, ce s-a produs în Mediterana Centrală și a lovit estul Libiei la 10 septembrie, a provocat inundații în orașele Benghazi, Beyda, Merc, Suse și Derna.

Premierul guvernului de la Tripoli, Abdelhamid Dbeibah, a decretat ieri trei zile de doliu național în memoria a mii de persoane care și-au pierdut viața din cauza inundațiilor devastatoare în țară, iar Consiliul prezidențial libian a solicitat țărilor frățești și organizațiilor internaționale să ajute regiunile afectate de inundații.

Crucea Roșie a declarat că numărul persoanelor dispărute în urma inundațiilor din Libia a ajuns la 10 mii.

Se precizează că în regiunile estice ale Libiei a fost înregistrată cea mai mare cantitate de precipitații “din ultimii 40 de ani”.

Bilanţul victimelor inundaţiilor devastatoare din Libia a crescut la cel puţin 11.300 de morţi

Până în prezent, potrivit unui raport al ONU publicat sâmbătă, bilanţul victimelor inundaţiilor devastatoare din oraşul Derna, situat pe coasta de est a Libiei, a crescut la cel puţin 11.300 de morţi.

Centrul Național de Meteorologie din Libia a declarat că furtuna a atins un vârf în nord-estul Libiei pe 10 septembrie, cu vânturi puternice de 70 – 80 km/h. Acest lucru a cauzat întreruperea comunicațiilor și căderea turnurilor de electricitate și a copacilor. Ploile torențiale între 150 – 240 mm (6-10 inchi) au provocat inundații fulgerătoare în mai multe orașe, inclusiv în Al-Bayda, care a înregistrat cea mai mare rată zilnică de precipitații de 414,1 mm (16 inchi) din 10 septembrie între orele 8:00 și 11:00. Centrul Național de Meteorologie a declarat că acesta este un nou record de precipitații. Cartiere întregi din Derna au dispărut, împreună cu locuitorii lor, măturați de apă, după ce două baraje vechi s-au prăbușit, făcând situația catastrofală și scăpată de sub control

Amploarea dezastrului inundațiilor din Libia este șocantă și sfâșietoare

”Cartiere întregi au fost șterse de pe hartă. Familii întregi, luate prin surprindere, au fost măturate de potopul de apă. Mii de oameni au murit, zeci de mii sunt acum fără adăpost și multe altele rămân nedescoperite. Suntem cu toții la datorie,  pentru a primi cât mai mult ajutor și sprijin oamenilor. Îi felicit pe vecinii Libiei și pe alte țări care au intervenit cu promptitudine, trimițând echipe de căutare și salvare, medici și provizii. ONU este la fața locului și desfășurăm o echipă solidă pentru a sprijini și a furniza resurse pentru răspunsul internațional, în coordonare cu primul răspuns și autoritățile Libiei.

Am eliberat imediat 10 milioane de dolari din Fondul central de răspuns la situații de urgență al ONU și tocmai a fost lansat un apel pentru 71,4 milioane de dolari, menit să ajute 250.000 de oameni. Obținerea de provizii care salvează vieți oamenilor, prevenirea unei crize de sănătate secundare și restabilirea rapidă a unui fel de normalitate,  trebuie să depășească orice altă îngrijorare,  în această perioadă dificilă pentru Libia.” a transmis  secretarul  general pentru afaceri umanitare și coordonator de ajutoare de urgență Martin Griffiths, despre Libia.

Libia a trecut  timp  un deceniu prin zecin  conflicte și este divizată politic. Un guvern recunoscut la nivel internațional se află la Tripoli (în vest), dar Derna (cel mai grav afectat) se află într-o zonă controlată de o administrație rivală cu sediul în Benghazi (în est). Rapoartele spun că convoaiele guvernamentale de voluntari,  cu asistență din vestul Libiei sosesc în est.

Turcia, Germania, România, Egipt, Qatar, Kuweit, Finlanda, Iordania și Emiratele Arabe Unite sunt printre primele națiuni care oferă ajutor Libiei.

UE oferă, de asemenea, asistență umanitară. Să ne rugăm pentru poporul Libiei!

 

 

 


Distribuie acest articol Oficial Media
Share