Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai…. e Mănăstirea Bârsana

Dincolo de coline şi păduri, există o altă geografie – mai profundă -, aceea a sentimentelor. La temelia tuturor acestora – coline, păduri, sentimente – se află credinţa, iubirea şi nădejdea. Aici, în aceste locuri, oamenii şi lucrurile sunt împăcate cu ele însele, împăcaţi cu ei inşişi. Sfântul lăcaş al Mănăstirii Bârsana apropie, o data mai mult, Valea Izei de Dumnezeu.

O mănăstire de maici este începutul retemeluirii a ceea ce a fost odinioară, o vatră de ortodoxie într-un autentic, „picior de plai, pe-o gură de rai”

Aici, ca şi-n alte locuri miraculoase din ţară, înţelegem, mai bine, locul neamului românesc, între Dumnezeu şi bucata de pământ.

Aparţinând de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, Mănăstirea „Soborul Sfinţilor celor 12 apostoli” din Bârsana este situată la 22 de km sud-est de municipiul Sighetul Marmaţiei, la ieşirea din Bârsana, spre podul Slătioarei, unde spaţiile dumbrăvilor largi ale Izei se strâmtează, spre localitatea Strămtura, fiind cel mai strămt vad al Izei.

De la kilometrul 17 al Drumului Judeţean 186, trecând pe sub o frumoasa poartă maramureşeană, se răsuceşte în sus,  aleea care duce lin spre mănăstire; intrarea în incinta propriu-zisă se face pe sub semeţul Turn – clopotniţa, dincolo de care, pe partea dreaptă, biserica țîşnește mlădioasă spre Cer – până nu demult, cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

 

De la biserică porneşte aleea pietruită şi străjuită de flori ce duce spre Stăreţie, construcţie supraetajată de o cuceritoare fantezie arhitectonică. Pe pajiștea verde din stânga aleii se află un Altar de vară şi un Aghiasmatar, pe dâmbul din dreapta se înalţă Casa Voievodală, o remarcabilă transpunere creatoare a stilului maramureşean al bisericilor de lemn iar la oarecare distanţă, Casa Artistului – o fermecătoare căsuţă destinată să găzduiască, pentru repaus şi creaţie, cărturari şi meşteri ai frumuseţii sacre.

În ziua pomenirii Soborului Sfinților 12 Apostoli, vineri, 30 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de ierarhi, a slujit la Mănăstirea Bârsana, cu prilejul hramului și aniversării a 30 de ani de la reînființarea așezământului monahal.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre râvna și misiunea celor 12 Apostoli

Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei au slujit: Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale; Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului; Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei; Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Timotei Sătmăreanul a citit „Actul Aniversar” alcătuit de către PS Episcop Iustin, chiriarhul locului, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la reînființarea așezământului monahal.

În anul 1993, Preasfințitul Părinte Justinian, Episcopul Maramuresului și Sătmarului, la solicitarea preotului paroh Gheorghe Urda și a credincioșilor din Bârsana, a sfințit și a așezat piatra de temelie a noii biserici a mănăstirii.

S-a stabilit faptul ca Mănăstirea va avea hramul închinat Soborului Sfinților 12 Apostoli

Mai multe distincții au fost oferite cu acest prilej maicii starețe, Stavrofora Filofteia Oltea, atât din partea Bisericii, cât și a autorităților de stat.

Parlamentul României a acordat mănăstirii o Diplomă aniversară, iar Episcopul Iustin a fost numit Cetățean de Onoare al comunei Bârsana.

La Sfânta Liturghie, cei 12 ierarhi ai BOR  au purtat veșminte cu motive populare maramureșene, primite în dar din partea Mănăstirii Bârsana.

În ziua de miercuri, 30 iunie 1993, s-a prăznuit pentru prima dată hramul noii mănăstiri.

sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share