Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Commemoratione omnium fidelium defunctorum” LUMINAȚIA

Ziua Morților, Ziua Tuturor Sfinților, Luminăția , este ziua in care se pomenesc morții , ziua în care gândurile noastre se indreaptă cu pioșenie către cei dragi care au trecut în neființă.
Este celebrată in foarte multe țări creștine din lume. Credincioșii merg special la biserică și la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori. În noaptea de 1 NOIEMBRIE, mii și mii de lumânâri sunt aprinse în memoria celor trecuți în eternitate.
Se spune că de Ziua Morților, porțile Tărâmului de Dincolo se deschid , iar morții vin sa-i viziteze pe cei vii. ZIUA MORȚILOR este sărbătorită de credincioșii ortodocși mâine 2 noiembrie.
Ziua Morților, inițial o sărbătoare catolică, dedicată celor plecați, a fost preluată și de ortodocși, care au făcut unele adaptări regionale, dar și de către luterani, calvini și unitarieni.
  Luminația se sărbătorește acum în Transilvania, Valea Jiului,  Banat și Maramureș, indiferent de religie
Luminaţia e ziua lui Luminăţia Sa Mortul. E ziua Luminăţiilor Lor: străbunicul şi străbunica, bunicul şi bunica.
E ziua Luminăţiei Sale Tata. Ziua în care ei ies din partea întunecată a memoriei şi intră în lumina gîndului şi a aducerii aminte. Acolo, lîngă mormînt, flacăra lumînării se face lentilă. Dacă te uiţi prin ea vezi chipul tatălui tău. Şi vezi chipul mamei tale. Flacăra lumînării e o „gaură în peretele Raiului”, cum spunea un poet. Şi sînt atîtea lumînări pe dealuri încît cu siguranţă Luminaţia e ziua în care peretele dinspre noi al Raiului e ciuruit. În dreptul fiecărei găuri un chip drag aşteaptă să vii la întîlnire. Să vii la vorbitor – aş zice – căci nu ştiu, şi nimeni nu ştie, cine e liber şi cine e închis.
În ziua aceasta este o forfotă îngrozitoare. Străzile nu mai fac faţă şirurilor de maşini, pe marginea şoselelor, cu dispereare autostopiştii fac semne, o mare de oameni intră pe porţile cimitirelor. Toţi cu lumînări-lentile şi cu flori în mîini. Dar nimeni nu se rătăceşte. Fiecare ajunge fără greş la locul de întîlnire. La fel e în ziua aceasta şi dincolo, în lumea morţilor. Nici acolo, în ciuda forfotei şi a înghesuieli, nimeni nu se rătăceşte.
De Luminaţie, laşi totul de-o parte şi faci un lucru neînsemnat, un gest mărunt: cu flori şi lumînări în mînă urci poteca spre cimitir, cu copiii tăi alături. Îi duci şi pe ei şi le arăţi locul care nu-ţi este indiferent, pentru ca mai tîrziu să ştie fără ezitare, unde este. Să nu greşească, să nu li se bîlbîie paşii, cînd va fi,  să vină singuri….
Şi… sunt atâtea lumînări pe dealuri, astfel încât, cu siguranţă Luminaţia e ziua în care peretele dinspre noi al Raiului e ciuruit. În dreptul fiecărei găuri, un chip drag aşteaptă să vii la întâlnire. Să vii la vorbitor, aş zice, dar nu ştiu, şi nimeni nu ştie, cine e liber şi cine e închis….
Prin sărbătoarea de la 1 noiembrie, Biserica aduce un omagiu solemn celor care, urmând chemarea lui Dumnezeu, au împlinit cuvântul lui Cristos: „Fiţi desăvârşiţi, precum este desăvârşit Tatăl vostru ceresc” (Matei 5,48).
Numărul lor este cu mult mai mare decât al celor declaraţi ca atare de autoritatea bisericească şi înscrişi zi de zi în calendare. Sfântul Apostol Ioan, căruia Dumnezeu i-a dat harul de a contempla pentru o clipă locuinţa fericită a sfinţilor, scrie în Apocalipsul său (7,9-17): „Am privit, şi iată, o mulţime mare pe care nimeni nu o putea număra, din toate naţiunile, triburile, popoarele şi limbile… Acestea sunt cei veniţi din asuprirea cea mare, care şi-au spălat hainele şi le-au albit cu sângele Mielului… Nu le va mai fi nici foame, nici sete; nu-i va mai bate soarele, nici căldurile, căci Mielul îi va duce la izvoarele apelor vieţii, iar Dumnezeu va şterge orice lacrimă din ochii lor.”
Între ei se află oameni de toate vârstele, condiţiile sociale şi profesiunile; din toate timpurile, începând de la cei dintâi oameni şi până în clipa de faţă; de pe toate regiunile pământului, din coliba de gheaţă de la poli, ca şi din junglele Ecuadorului; provenind din toate civilizaţiile pământului, dintre care cele mai multe astăzi sunt acoperite de nisipul pustiurilor şi al uitării omeneşti.
Cinstindu-i pe sfinţi,  noi îl cinstim pe Dumnezeu cel Întreit Sfânt şi pe Fiul omului prin care ajungem la Tatăl: „Nimeni nu vine la Tatăl, decât prin mine” (Ioan 14,6); cunoaşterea şi admirarea vieţii lor, reproducerea înfăţişării lor în icoane şi statui, urmarea exemplelor pe care ni le dau ei, este răspunsul nostru la îndemnul psalmistului: „Lăudaţi pe Domnul în minunatele sale lucrări” (Psalmul 150).
Ori, opera supremă a celui Atotputernic, sunt sufletele create pentru veşnicie şi sfinţite prin „harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire tuturor oamenilor”.
Ziua Morților sau Luminația, denumire ce provine din limba latină „commemoratione omnium fidelium defunctorum” – „pomenirea tuturor credincioșilor răposați”.
Fiind o sărbătoare de asemenea importanță pentru creștini, de această zi se leagă numeroase tradiții și superstiții:
– se spune că în seara de 1 Noiembrie, în Ajunul Luminației, nu este indicat ca la mormântul cuiva drag să-și facă apariția cineva cu care s-a certat în timpul vieții;
– în Ziua Morților nu trebuie să fii zgârcit, nici egoist din contră, trebuie să se împartă bucate alese pentru pomenirea morților;
– în această zi nu este bine să te plângi și nici să fii supărat; se spune că morții nu vor să îi vadă suferind pe cei pe care i-au lăsat în urmă;
– de Luminație nu este bine să dai de pomană alcool înaintea unei mese calde;
– în această zi nu se spală haine și nici nu se muncește.
A halottak napja, minden szent napja, a fény vagy a fények, november 1-e a nap, amikor a halottak említést tesznek, amikor a gondolataink kegyesek a szeretteiknek, akik meghaltak. A világ számos keresztény országában ünneplik. A hívők speciálisan a templomba és a temetőbe mennek, megtisztítják a sírokat, és díszítik őket virágokkal, azoknak emlékére, akik az élet útján kísérték őket. November 1-jén, minden sír lesz egy kis oltár a fény. Több ezer és több ezer gyertya világít rá az örökkévalóságban élők emlékére.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share