Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Descoperă aici cum poți diagnostica și trata cataracta!

Cristalinul, un tip de lentilă naturală care este de obicei clară, se situează în spatele pupilei. Acesta captează lumina și focalizează imaginile pe retină, țesut receptiv la lumină, aflat în spatele ochiului. Pe măsură ce organismul îmbătrânește, proteinele ce formează cristalinul își schimbă succesiv organizarea, formând la nivelul acestuia o zonă impură. 

Întâia origine a cecității în țările în curs de dezvoltare o reprezintă cataracta. Aceasta se datorează faptului că lumina nu mai poate străbate cristalinul, iar retina nu va îndeplini funcțiile obișnuite, ceea ce duce la pierderea gradată a vederii. În articolul următor vei afla câteva informații esențiale cu privire la diagnosticarea și tratamentul acestei patologii.

Descoperă cum poți afla dacă ai cataractă și ce presupune tratamentul afecțiunii!

Un tip de traumatism poate provoca în câteva săptămâni pierderea vederii. Cataracta reprezintă o afecțiune a ochiului și se exprimă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei acestuia. Această obscurizare este responsabilă de o scădere treptată a vederii care este precedată de fotofobie.

  1.     Simptomatologia indică posibilitatea cataractei

Pacientul nu poate experimenta probleme de vedere în stadiile inițiale, deoarece cataracta afectează doar un fragment din cristalin. Cu toate acestea, suprafața afectată se extinde pe parcurs. Pe măsură ce volumul de lumină străbătut de retină este mai scăzut, cu atât degradarea vederii este mai rapidă, ceea ce duce la imagini vagi sau lipsite de culoare. Deși cataracta nu prezintă extindere, anumite persoane dezvolta afecțiunea atât la un ochi, cât și celălalt. 

Vizitează un oftalmolog pentru a afla dacă ai cataractă. Acest tip de control este de obicei recomandat după vârsta de 60 de ani. Diagnosticul de cataractă poate fi stabilit prin examinarea cristalinului cu ajutorul lămpii cu fantă. Prin urmare, cataracta se poate clasifica în: subcapsulară, corticală, nucleară sau chiar cortico-nucleară, polară sau zonulară.

  1.     Tratamentul cataractei este exclusiv chirurgical

Pacienții care prezintă cataractă la ambii ochi pot beneficia doar de o intervenție chirurgicală la unul dintre ei. Apoi, a doua intervenție este efectuată după ce primul ochi a fost vindecat. Medicul chirurg alege cristalinul artificial în funcție de problemele oculare ale pacientului și de cerințele acestuia. Cristalinul artificial se poate împărți în două categorii majore: monofocal (cu proprietăți și filtre diferite) și multifocal (bifocal, trifocal și EDOF).

Testul efectuat preoperator este reprezentat de biometria oculară. Aceasta are scopul de a măsura diametrul și configurația ochiului, precum și de a ajuta la stabilirea dioptriei și tipului de cristalin artificial ce urmează a fi implantat.

Cataracta este o boală care apare la oamenii în vârstă, dar sunt și cazuri la copii și tineri. Atunci când ochii devin albicioși, crearea imaginilor la nivelul retinei este imposibilă. Prin urmare, poți opta pentru o operație de cataractă la adulți în cadrul clinicii Infosan. Este posibil ca ochelarii să fie complet eliminați ca urmare a unei intervenții chirurgicale ce implică implantarea de cristalin artificial.

Așadar, întreținerea sănătății ochilor necesită vizite medicale frecvente, o dietă sănătoasă și diverse exerciții pentru ochi. Controalele medicale trebuie făcute profilactic, nu doar în momentele în care te confrunți cu probleme de vedere. Un control regulat poate preveni sau limita severitatea unor afecțiuni oculare dacă sunt detectate la început. Aceste indicații îmbunătățesc și mențin sănătatea ochilor tăi!

SURSĂ FOTO: Freepik.com

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share