Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Fenomen scăpat de sub control- consumul de vape sau țigări electronice

Produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit vor avea obligativitatea etichetării cu mesajul de informare și cu avertismentele de sănătate combinate (text și fotografie), conform unei Ordonanțe aprobată de Guvernul României și care transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului.

Noile reglementări vizează informarea corectă a consumatorilor privind efectele utilizării produselor de tutun încălzit prin introducerea obligativității unei etichetări corespunzătoare.

Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii.

Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit  și folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice.

Conform cifrelor Raportului OECD/EU 2022, Health at a Glance 2022, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației.

 Conform unui studiu INS, un procent de 19% din populația adultă fumează țigări electronice sau dispozitive electronice 

În România, peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, conform Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023.

Dintre aceste decese, aproape 21 000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15 000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

 

 

Vape sau țigări electronice se vând și în România, iar legislația interzice comercializarea lor către minori. Dar, ca și în alte țări, acest lucru nu este pe deplin controlat. Fenomenul a luat amploare în ultimii ani, pentru că țigările alectronice au suferit o schimbare dramatică de aspect, devenind mult mai atractive.
                              În România nu există statistici cu privire la numărul copiilor care folosesc vape
Totuși, este suficient să te uiți pe stradă în grupurile de adolescenți și îți poți da seama că și la noi este un fenomen scăpat de sub control. NHS din Marea Britanie arată că 9% dintre elevii cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani folosesc un vape în mod regulat sau ocazional.
Un alt studiu al organizației caritabile Action on Smoking and Health (ASH) a constatat că numărul copiilor care au experimentat vapingul a crescut de la 7,7% anul trecut la 11,6% în 2023.
 În România  articolul nr.29 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului a fost modificat şi completat, cu această ocazie introducându-se şi interdicţii privind promovarea comercială a țigărilor electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit.
De asemenea, Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, graţie modificărilor ulterioare, prevede interdicţii exprese pentru publicitatea la tutun, alcool şi alţi factori care pot dăuna societăţii.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a publicităţii stradale din România este marcată, în prezent, de publicitatea la țigări electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit .
                                                                           
Rezultatele anchetelor epidemiologice indică o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte consumul de tutun în rândul copiilor şi adolescenţilor din România, şi impun adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share