Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Identitatea națională nu trebuie pierdută și nici înlocuită de identitatea europeană”

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini, a avertizat, la o importantă conferință organizată de CJ Timiș, în privința deficitului de încredere a cetățenilor în UE!

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a participat marți, la Conferința intitulată “Contribuție la implementarea propunerilor Conferinței privind viitorul Europei”, organizată de Consiliul Județean Timiș. Eurodeputatul Grapini s-a numărat printre speakerii primei sesiuni a evenimentului, panelul cu titlul ”De la Conferința privind viitorul Europei, la alegerile europene: consolidarea încrederii în democrația UE”.

”Cred că este un deficit de încredere a cetățenilor în UE, deficit care va afecta decizia cetățenilor în alegerile europarlamentare. Identitatea națională nu trebuie pierdută și nici înlocuită de identitatea europeană, cele două trebuie să conviețuiască pe baza regulilor democratice, pe respect, pe principiul echității și al egalității de șanse. Acest lucru l-am evidențiat și în Conferința privind Viitorul Europei! Instituțiile europene, în opinia mea, trebuie să comunice mai bine, explicit și transparent cu cetățenii, prin autoritățile naționale, regionale și locale. Din păcate, greșelile de comunicare si lipsa de transparență a UE alimentează informațiile false și conduc la creșterea euroscepticismului, punând proiectul european,  în pericol. Cred că anul 2024 este un test important pentru UE și avem cu toții obligația să explicăm cetățenilor, pe înțelesul lor, importanța de a fi împreună, dar și importanța eliminării dublului standard. UE nu înseamnă doar tratate și regulamente care sunt adoptate și puse în aplicare. UE înseamnă să avem, în realitate, o piață unică. Din păcate, de 16 ani, avem o piață fragmentată: Schengen și non Schengen. Cetățenii români trebuie să simtă, în fapt, că au drepturi egale”, a punctat europarlamentarul umanist.

Evenimentul a fost moderat de profesorul universitar, Silviu Eugen Rogobete (Universitatea de Vest Timișoara), iar printre speakeri, alături de eurodeputatul Grapini, s-au numărat Luca Niculescu (Secretar de stat în MAE) , E.S. Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano, ambasadorul Regatului Spaniei în România, Alin Nica, președintele CJ Timiș, vicepreședinte al Comisiei CIVEX, Colin Scicluna, șeful de cabinet al vicepreședintelui Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Suica șeful de cabinet al secretarului general, International Idea, Adina Trunk, eurodeputat PPE, Siegfried Mureșan (mesaj video) și Claudiu Marian Vatau, cetățean participant la Conferința privind Viitorul Europei.

Conferința privind viitorul Europei a marcat o inovație în practicile democratice ale UE. Concluziile sale oferă recomandări concrete care decurg din dialogul dintre cetățeni, instituții și părți interesate.
Întărirea democrației europene și dialogul cu cetățenii pe temele UE devin, prin urmare, o responsabilitate comună a politicienilor de la toate nivelurile, în timp ce orașele și regiunile sunt bine plasate pentru a implementa diverse acțiuni care vizează creșterea încrederii în procesele și instituțiile democratice, ca mijloc de consolidare a rezilienței democratice.

”Uniunea Europeană trebuie să rămână puternică împotriva Rusiei și a războiului pornit de aceasta. Noi, europenii, avem obligația să facem mai mult pentru a ne asigura că propria noastră democrație este eficientă, cu o componentă locală semnificativă și cu un sentiment din ce în ce mai mare de identitate europeană. Alegerile europene de anul viitor sunt o oportunitate de a spori reziliența politică în Uniunea Europeană” a declarat și  Alin Nica, membru al Comitetului European al Regiunilor, vicepreședinte al CIVEX și președinte al Consiliului Județean Timiș.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share