Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Prezența militară americană în România va crește pentru întărirea flancului estic al NATO

La  Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu,  a avut loc întâlnirea dintre  generalul Mark A. Milley, președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata SUA și generalul Daniel Petrescu.  Discuțiile s-au axat pe întărirea flancului estic al teritoriului NATO în contextul conflictului din Ucraina.
”Întrevederea s-a înscris în dialogul constant pe care îl avem pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre. Alături de generalul Milley, am condamnat acțiunile ofensive ale Federației Ruse și am apreciat că invazia Ucrainei reprezintă cea mai gravă amenințare la securitatea europeană din ultimele decenii. Reacția promptă de creștere a numărului militarilor americani în România a transmis un semnal puternic și neechivoc al determinării SUA pentru apărarea colectivă și reprezintă o contribuție directă la consolidarea apărării din țara noastră” a ținut să transmită generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.  Secretarul apărării din SUA, Lloyd Austin, a ordonat, luni  ca un contingent suplimentar de 500 de militari americani să fie desfășurați pe flancul estic al NATO. Statele Unite au repoziționat în România un batalion Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani, aflați deja în teatrul de operațiuni din Europa. Vizita generalului american, a avut  loc înaintea vizitei  vicepreședintelui american în România, Kamala Harris, pentru a demonstra sprijinul USA pentru aliații din flancul estic al NATO. Vineri aceasta va fi primită de președintele Klaus Iohannis și apoi, se va deplasa în bazele militare unde sunt dislocați peste 1000 de militari americani, dar, va vizita și taberele de refugiați din Ucraina. Prezenţa Vicepreşedintelui Kamala Harris în România reconfirmă soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea Administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară. Întrevederea Preşedintelui României cu Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi (din 11, 18 şi 28 februarie), la care a participat Preşedintele României şi care au avut loc la iniţiativa Preşedintelui Statelor Unite, Joseph R. Biden.
În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis şi Vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia. Vizita Vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii în acest an a douăzeci şi cinci de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral – moment aniversar relevant pentru a stimula aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale.  Întrevederea dintre Preşedintele Klaus Iohannis şi Vicepreşedintele Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share