Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

WWF România despre pădurile statului retrocedate

Una dintre cele mai vechi organizații de mediu din lume, WWF lucrează din anul 2006, în țara noastră,  pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, zimbri, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Sediul central se află în Bucureşti, dar WWF este prezentă și în Braşov, în Reșița, în Baia Mare, în Cluj-Napoca și în Tulcea.

Acum aceștia trag un semnal de alarmă și aduc la cunoștința opiniei publice faptul că, la nivel național, odată cu promovarea noului Cod Silvic, legislația propusă dă undă verde retrocedării din pădurile publice, pe care WWF a reușit să o stopeze acum trei ani.

                                                            Pădurile sunt un bun național 

”Am făcut atunci apel la Președintele României să nu promulge legea pe baza căreia cei cărora le-au fost luate pământurile de regimul comunist ar fi urmat să fie despăgubiți cu pădurile aflate dintotdeauna în proprietatea statului. S-ar fi continuat astfel sistemul de retrocedare haotică, care a fost una dintre cauzele principale ale tăierilor ilegale. Avocatul Poporului a atras atenția anul trecut asupra faptului că „crearea acestei posibilități de reconstituire a terenurilor forestiere din cele care s-au aflat în proprietatea statului anterior anului 1948, surprinde cu atât mai mult cu cât pădurile sunt considerate un bun național (…) subliniem rolul statului de a prezerva fondul forestier național prin adoptarea unor măsuri legislative adecvate, coerente și susținute care să împiedice tentativele conjuncturale de spoliere a acestuia”. transmit cei de la WWF.

.Noua legislație ignoră cu desăvârșire orice preocupare pentru menținerea celor aproximativ 500.000 hectare de păduri din afara fondului forestier național, pe care le întâlnim la tot pasul prin pășuni sau fânețe împădurite. Nu va mai exista obligația tratării lor ca pădure, vor fi la latitudinea proprietarilor de a fi defrișate în mod legal, iar statul nu își asumă nicio măsură de susținere pentru conservarea lor.

”Sistemul de retrocedare haotică a pădurilor, care a fost una dintre cauzele principale ale tăierilor ilegale în România, se pregătește să intre într-o nouă etapă“împroprietăririle” din pădurile care au fost întotdeauna ale statului. Această modificare a legii survine, din păcate, într-un moment în care politicile forestiere naționale nu și-au revenit din derivă, neexistând încă un cadru solid și predictibil pentru gestionarea durabilă a pădurilor. Urmează o revizuire a regimului silvic prin promovarea unui nou Cod Silvic, care propune astăzi o liberalizare a tăierilor ce vizează în mod special proprietatea privată.

Am făcut apel către Avocatul Poporului și către Președintele României, cărora le cerem să întoarcă această lege în Parlament, pentru a fi rediscutată.

Respectarea dreptului la proprietate este o condiție obligatorie într-un stat de drept și, implicit, retrocedarea bunurilor care au aparținut de drept proprietarilor este obligatorie. În egală măsură, însă, trebuie să se respecte și dreptul statului român la proprietate, astfel încât să nu se decimeze fondul forestier național care a aparținut dintotdeauna statuluiSusținem în continuare că fărâmiţarea fondului forestier naţional, prin cedarea pădurilor aparținând statului, este un act profund iresponsabil care aduce prejudicii de mare impact din punct de vedere economic, social şi ecologic pentru toţi locuitorii României.

Niciodată o nedreptate nu se poate repara cu o altă nedreptate. Nu trebuie reconstituit dreptul de proprietate prin exproprierea altui proprietar, chiar dacă este vorba despre un bun public al statului.

Statul ar trebui sa cedeze în schimb pădurile care nu i-au aparținut înainte de naționalizare și să reevalueze cu prioritate modul în care a decurs procesul de restituire până în prezent, cu atenție deosebită asupra retrocedărilor frauduloase. Astfel s-ar putea înlătura prejudiciile produse, recupera și redobândi în proprietatea publică a statului suprafețele retrocedate abuziv.

În ultima instanță, statul ar trebui să compenseze financiar persoanele care au fost prejudiciate de naționalizare și, în considerarea interesului public, să păstreze si să gestioneze durabil pădurea care a fost întotdeauna a statului, a fiecăruia dintre noi.

Solicităm Guvernului si Parlamentului să se concentreze asupra ocrotirii fondului forestier național și să adopte, prin Noul Cod Silvic, direcțiile strategice de acțiune asumate de Guvernul României prin Strategia Națională pentru Păduri (SNP30)” se arată în comunicatul remis zilele trecute de organziația de mediu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share