Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Avem din nou premisele de a ne dezvolta zona în condițiile în care, Valea Jiului are un mare potențial turistic ”

Mediul de afaceri local reprezentat de Asociația Comitetul de Inițiativă Valea Jiului – ACIVJ a avut bucuria de a întâlni  pe prof.dr. IUNIUS FLORIAN RAY, Universitatea din Lausanne (Elveția) – Facultatea de Afaceri și Economie, director executiv al companiei Winsedswiss Education Grup (WEG) SA zilele trecute, la o întâlnire de lucru. 

La întâlnirea care a avut loc la Universitatea din  Petroșani au participat senatorul Cristian Resmeriță, deputații Natalia Intotero și Ilie Toma, vicepreședintele Consiliului Județean Alin Țambă, primari din Valea Jiului,  Angelica Tomuța  director executiv al AJOFM Hunedoara; Ovidiu Câmpean  secretar general ADTI VJ; Ramona Fărău  șef Birou HelpDesk ADR Vest; Luciana Fârlea   șef Birou Planificare, analiză și prognoză ADR Vest; Dana Luiza Cioară  inspector pentru învățământul dual în cadrul ISJ Hunedoara; Mihaela Tetileanu Directorul Liceul tehnologic ”Retezat” Uricani; Alin Henţ – D.G.A.M.P.T. Hunedoara și  Raluca Oană  din partea  D.G.A.M.P.T. Hunedoara, oameni de afaceri și reprezantanți ai industriei ospitalității din Valea Jiului.

Moderatorul întâlnirii a fost președintele ACIVJ, Constantin Fulga și el un important investitor în zonă.

”Cum poate Valea Jiului să valorifice la maxim oportunitatea de a accesa fonduri europene pentru a-și crește competitivitatea ca și destinație turistică?”

A fost una dintre temele dezbaterii, intervențiile au fost unele pertinente, mai ales acum, că, în Valea Jiului vor veni mulți bani.

S-a discutat și despre noua strategie de dezvoltare, fiind create toate premisele  realizării unui incubator de afaceri în domeniul turismului,  și  înființării unei „Organizații de management al destinațiilor turistice în Valea Jiului”, așa cum cere și ministerul de resort.

”Valea Jiului este un fenomen foarte prielnic din punct de vedere politic, pentru că există o unitate fără precedent. Și o spun uitându-mă la toată lumea, toți cei care sunt prezenți aici, azi, pot să confirme sau să infirme acest lucru.

Sigur, domnule profesor, dragi participanți la această întâlnire, pot să mai existe anumite înțepături, dar ele sunt doar niște înțepături, nimic mai mult.

Noi avem aici, în Valea Jiului, în general, o relație atât de bună între noi, încât chiar ne ceartă câteodată șefii și ne spun: Băi, dar voi nu ziceți nimic unii de alții, de parcă lucrați împreună!

 Este un moment în care și partea politică și partea administrativă au o legătură foarte bună: deci, nu a existat nici un fel de proiect bun, viabil, din partea autorităților ori al oricui, care să nu primească sprijin.

Sigur, raportat la numărul de locuitori din Valea Jiului  angrenați la minerit, noi am plecat în această relație de foarte jos,   la un moment dat. Faptul că aici, erau peste 50.000 de oameni conectați la industria minieră în 1990,  până în 1996, când a avut loc prima mare disponibilizare, ne-a dus puțin în jos,  iar  momentul de față, nu mai sunt nici 3.000 de oameni  care să lucreze  în această industrie.

Sigur, mulți dintre oamenii care au lucrat la mină au ieșit la pensie. Dar, să știți că au fost și mulți oameni care au fost păcăliți de deciziile de la vremurile respective, alegând să plece din sistem prin disponibilizare, nereușind să mai revină ulterior,  la un standard de viață normal. 

Noi avem deja în Valea Jiului  o unitate generală!

Și n-o spun ca să ne aflăm în treabă! Simt că fiecare om vrea să facă mai multe, mă bucură că o personalitate atât de puternică ca și dumneavoastră este prezentă astăzi, aici și sper ca în urma discuțiilor bune să și concretizăm anumite chestiuni.

Și stând pe scaun și ascultându-vă, pe toți cei care ați intervenit, m-am și gândit la eventualitatea unui parteneriat care să poate să existe între Valea Jiului, prin unitățile de Educație pe care le are, inspectorat școlar  și unitatea educațională unde lucrați în Elveția. Un parteneriat care să creeze prima școală de ospitalitate în Valea Jiului! Nu știu în momentul de față forma juridică sau cum putem să facem. (…)

E clar, Valea Jiului are societăți, ați zis de Sorin, de  domnul Apostu, din industrie, de domnul Dicu,  care  face alte  investiții și lucrări, iar mulți dintre cei prezenți în sală,  activează în  din industria turismului, foarte mulți!

Industria turismului va înlocui ceva ce se pierde pe partea minieră, că înspre acolo ne duce și vom deveni o zonă turistică

Avem nevoie de personal calificat și eu cred că dacă am putea face cumva,  firește și dacă și administrațiile locale ar fi de acord, deși nu cred că n-ar putea fi,  să încercăm, într-o formă sau alta, să facem un parteneriat între partea română și partea elvețiană pe care o reprezentați, astfel încât să dăm drumul ușor-ușor, la o școală a ospitalității.

Unde tinerii și oamenii mai puțin tineri , care ar putea veni la această școală de peste tot, astfel Valea   Jiului ar deveni prin această școală un pol de educație în acest domeniu pentru zona de vest a României” a ținut să spună celor prezenți senatorul Cristian Resmeriță.

 Dacă vrem să facem un turism de calitate, pe măsura potențialului care există în VALEA JIULUI  avem  nevoie de EDUCAȚIE 

”Turismul este o alternativă în Valea  Jiului  la minerit. Am crezut mereu în asta și toți cei care suntem aici în sală,  am investit în turism și toți credem că putem să facem ceva în zona noastră.

Suntem convinși că nu putem singuri, doar împreună vom reuși probabil să facem ceva aici, iar alături de noi au început să mai vină ceva investiții și din partea guvernului. Primăriile ne-au încurajat mereu să investim în turism și au venit alături de noi.

Dar, încă avem destule probleme. De exemplu, am văzut că în Elveția învățământul dual are și rezultate. Și aici în Valea Jiului s-a început timid cu un învățământ dual, dar rezultatele nu prea apar.  Cei care merg să facă cursurile la învățământul dual, în general,  sunt cei care nu reușesc la alte secții, deci nu sunt cei care iubesc această meserie. Așadar, nu sunt aleși cei care doresc cu adevărat să facă această meserie de bucătar, de ospătar și așa mai departe.

Aici aș dori, domnule profesor, să aflu ce ar trebui să se facă la noi în Valea Jiului, pentru ca să avem un personal bine pregătit pentru turism. Personalul nostru, din păcate, are o limită, nu este atât de bine pregătit în domeniu. Am văzut într-unul dintre discursurile dumneavoastră că ziceați că ospătarul nu este un transportator de marfă, cam așa ceva, deci să ducă o băutură sau o farfurie cu mâncare clientului, ci trebuie să fie legătura dintre client și bucătar. La noi, deocamdată, cam la 50% dintre noi, cei ce investim, ospătarii sunt niște transportatori de marfă”  a intervenit în discuție și omul de afaceri Emil Părău.

”Dincolo de peisajul care vă înconjoară, unul absolut fantastic, constat că aveți unitate”

”Mi-a plăcut întotdeauna Valea Jiului, ce aveți aici este de-a dreptul uluitor! Dar dincolo de peisajul care vă înconjoară, unul absolut fantastic, constat că aveți unitate. Nu este puțin lucru și destul de rar am văzut treaba asta în comunitățile pe care le-am vizitat, deloc puține, ca în dezbaterea problemelor comune ale unei regiuni, ale unei comunități, să fie la aceiași masă oameni de afaceri valoroși, întreprinzători, autorități locale, județene și regionale, precum și politicieni de rang înalt.

Acesta este un prim semnal că puteți urma drumul pe care, tot împreună, l-ați identificat pentru dezvoltarea zonei și pentru creșterea calității vieții oamenilor. Restul sunt doar detalii, pe care trebuie să le puneți la punct. Trebuie să identificați care sunt problemele, să le aduceți în atenția celor care pot să le rezolve și să urmăriți în mod permanent dacă acest lucru se întâmplă. Este foarte simplu”, a concluzionat profesorul Iunius Ray.

După dezbaterile care au durat ore bune și  intervențiile  pertinente din partea invitaților, s-au făcut propuneri  pentru alte viitoare proiecte, care,  cu siguranță se vor concretiza și implementa și cu ajutorul fondurilor europene, prin  programul ITI Valea Jiului. 

Decizia de a înființa Inițiativa Teritorială Integrată Valea Jiului va asigura resursele financiare necesare pentru susținerea  obiectivelor propuse în strategie, până în prezent.

Fondurile europene vor fi disponibile pentru dezvoltarea a cel puțin 1200 de întreprinderi noi și existente, inclusiv în domeniul furnizării de servicii în domeniul turismului și crearea de 2.300 noi locuri de muncă, servicii de calificare și recalificare pentru 6.000 de persoane, producția de energie regenerabilă și transportul acesteia către școli, spitale, cămine de bătrâni, alte clădiri în care sunt realizate servicii publice accesibile tuturor, extinderea transportului public verde pentru scoaterea din izolare a comunităților defavorizate, susținerea investițiilor productive în întreprinderi mari care produc tehnologii pentru energia verde, hidrogen și alte produse și servicii necesare tranziției la neutralitatea climatică a României.

De aceste finanțări vor beneficia  și persoanele direct afectate de procesul de tranziție prin pierderea locului de muncă, cele indirect afectate de tranziție din cauza competențelor neadecvate sau insuficient adecvate cererii, tinerii cu vârsta de până la 29 ani, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, femeile, membrii familiei monoparentale, membrii minorităților etnice și persoanele care se încadrează în categoria lucrătorilor defavorizați, a celor extrem de defavorizați și a lucrătorilor cu handicap, etc.

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share