Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Conferință despre Climă la Nantes

Această conferință despre climă este organizată de Ministerul Tranziției Ecologice sub Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene. Participanții la nivel înalt din statele membre și organizațiile europene și internaționale se vor angaja în dialog cu reprezentanții societății civile (inclusiv părțile interesate regionale, aleși locali și regionali, antreprenori, cercetători și cetățeni) cu privire la provocările climatice globale, cum ar fi solidaritatea cu țările în curs de dezvoltare, multilateralismul. și politici pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice.
Conferința ministerială va avea loc la Nantes pe 7 și 8 martie. Lorand Fulop, preşedintele Agenției Naționale pentru  Protecția Mediului conduce delegația MMAP  la această conferință.
Reprezentantul României a luat cuvântul în panelul care a abordat problema tranziției către neutralitatea climatică până în 2050 prin prisma diferiților factori de decizie de la nivelul statelor membre, al administrațiilor locale și al societății civile, pentru a dezvolta în mod colectiv un cadru politic pentru o tranziție eficientă și echitabilă. ”România este ferm angajată față de obiectivul neutralității climei. În acest sens, revizuim în prezent strategiile și politicile noastre naționale, transpunând și implementând, în același timp, noi cadre juridice care vor contribui la dezvoltarea unei economii cu emisii de gaze cu efect de seră net zero la nivelul UE până în 2050.
În 2020, 24% din consumul nostru intern de energie a provenit din surse regenerabile. Având în vedere legislația UE în domeniul climei și domeniul de aplicare al Green Deal, pentru a transforma economia UE într-una durabilă, obiectivele actuale ale României pentru 2030 sunt stabilite prin Planul național pentru climă energetică (NECP). Aceste obiective vor fi revizuite în 2023 pentru a se conforma noilor ambiții europene privind clima. Planul național integrat privind energia – clima va fi restabilit în 2023, în conformitate cu strategia națională privind clima și cu ambiția sporită a UE.
” Politicile naționale sprijină autoritățile locale și societatea civilă în vederea atingerii ferme a neutralității climatice până în 2050, având o tranziție echitabilă și echitabilă. În acest sens, Administrația Fondului pentru Mediu implementează în prezent mai multe proiecte care promovează utilizarea energiei ecologice precum: Rabla Plus, Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, Iluminatul public, Casa eficientă energetic și Sisteme fotovoltaice” a precizat Lorand Fulop, prezentând detalii despre aceste programe.
De asemenea, vorbind despre combaterea schimbărilor climatice, președintele ANPM a subliniat faptul că ”se impune o acțiune coordonată și concertată a guvernului, precum și eforturi conștiente și informate ale cetățenilor, mai ales ale tinerilor, pentru a fi mai bine pregătiți pentru un răspuns eficient la efectele negative ale schimbărilor climatice” . MMAP intenționează să elaboreze o strategie națională ACE (Action for Climate Empowerment), care să includă toate cele 6 elemente: educație, formare, sensibilizare a publicului, acces public la informații, participare publică și cooperare internațională.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share