Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Prima monodramă românească despre dependența de pariuri sportive jucată la TIMIȘOARA

Pariurile sportive au avut, în ultimii zece ani, cea mai mare rată de creștere dintre toate formele de joc de noroc reprezentând aproximativ 43% din piața de pariuri online”, conform cercetătorilor Gainsbury & Russel 2015. 

În cadrul evenimentelor TIMIȘOARA 2023 – CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ-  s-au înscris mai multe spectacole de teatru, cu tematici diverse, dar cu impact major, în special,  în rândul tinerilor

Asociația Stindart, prin proiectul Dumnezeu nu se uită la meciuri , a propus  producerea piesei de teatru cu numele menționat mai sus în regia Andei Drăgan, cu susținerea parteneriilor:  Parohia Romano-Catolică Timișoara III Elisabetin Preasfânta Inimă a lui Isus, Comunitatea Evreilor Timișoara, Comunitatea Parohială a Piariștilor din Timișoara, Asociația Joc Responsabil, Compania de Teatru Goddess en Godasses, Asociația Crucea Albastră din România, Asociația Luptă, zâmbește, trăiește!

Piesa de teatru a fost  pusă în scenă în interiorul a trei biserici din Timișoara:  la Parohia Romano-Catolică Timișoara III Elisabetin Preasfânta Inimă a lui Isus, la Biserica Piaristă  și la Sinagoga Evreiască.

Au jucat:  Geza Aszalos și Bogdan Spiridon, pe muzica lui  Octavian Şaramet ,iar  de costume și decor s-a ocupat  Elena Mazăre. Dramaturgul a fost Teo Spătaru. Au mai fost invitați psihologul Vladimir Ungureanu, etc.

Piesa de teatru prezintă gândurile, trăirile și comportamentul unui jucător patologic, precum și contextul în care s-a instalat dependența.

După spectacolul de teatru, organizatorii  și-au propus  un dialog între spectatori și  un specialist în tratarea dependențelor, dar și cu reprezentanți ai bisericilor din Timișoara.

Dialogurile  s-au  concentrat  pe problema dependenței și tratării ei, variante de tratament, consecințele sociale ale acestei dependențe, impactul asupra tinerilor.

Studiile arată că jucătorii compulsivi dezvoltă toleranță la pariuri, ceea ce înseamnă că au nevoie de sume din ce în ce mai mari pentru a obține aceeași satisfacție. Acest lucru le distruge sănătatea mentală și financiară.

Pe cât de ușor este să începi să joci, pe atât de greu să te oprești din acest obicei. În cazul jucătorilor compulsivi, simptomele pot include insomnie, iritabilitate, anxietate și chiar depresie.

”Te rog io , Doamne, fă ceva! Doamne, te rog! Trebuie să prind biletul! promit că de data asta o să merg la biserică și o să pun niște bani. Dacă prind biletul ăsta, o să câștig bani mai mulți și o să am de unde. Promit că pun o sută de lei la biserică, dar te rog io, ajută-mă să câștig!”

Sinagoga din Cetate a fost neîncăpătoare ieri, la ultima reprezentație a piesei de teatru “Dumnezeu nu se uită la meciuri”

Obiectivul spectacolului este/a fost – și a reușit!   să tragă un semnal de alarmă asupra dependenței de pariuri sportive 

Dialogul de la final, cu dna psiholog  MARIA IRIDON de  la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timișoara  și cu reprezentantul comunității evreiești, a fost unul  excelent.

”Întrebările din public au fost multe, ca dovadă că problematica este una de actualitate în rândul tinerilor. S-a concluzionat că dependențele debutează ca forme de reglare emoțională, că mecanismele lor sunt similare și că nu obiectul/tipul dependenței in sine este important, ci cauza – iar sămânța provine, în cele mai multe cazuri, din copilăria mică; că, vrând-ne-vrând, toți avem diferite feluri și niveluri de dependență și că e bine să ținem un echilibru, că dependențele vin la pachet cu alte comportamente antisociale/alte dependențe, că ajutorul specialistului este obligatoriu, în caz contrar, acțiunea noastră, chiar bine intenționată, poate să întrețină starea de dependență (mecanismul co-dependentei). Și că relațiile de calitate, sunt tratamentul cel mai eficient” a ținut să declare Maria Vulcan, de la ASOCIAȚIA PENTRU PROMOVAREA TIMIȘOAREI.

Prezentarea spectacolelor a fost realizată în diferite medii sociale și asta pentru că, problema dependenței este prezentă în medii diferite, la persoane de vârste și de categorii sociale diferite.

Asociația organizatoare  își propune să organizeze  și alte spectacole teatrale care, prin tematică și subiectele abordate , să tragă un semnal de alarmă cu privire la probleme sociale reale și stringente din comunitate și societatea contemporană.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share