Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Exportăm expertiza românească în materie de Protecție Civilă și intervenții în situații de Urgență

Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne coordonează un număr de proiecte europene, de programe europene pentru evaluarea și pregătirea ori stabilirea unor ghiduri și criterii și proceduri în materie de intervenție în situații de urgență.

Astăzi  în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență  au intrat cele  25 din total celor 42 de Posturi Medicale Avansate – Tip 1, precum și a 4 autospeciale de asigurare suport radio, ce vor intra în dotarea Centrului de Comunicații și Informatică al IGSU, ISU CJ, ISU IS și ISU HD.
La eveniment au participat viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne,  Cătălin Predoiu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene,  Adrian Câciu, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, generalul Dan-Paul Iamandi.
Toate aceste achiziții au fost posibile datorită implementării proiectului VIZIUNE 2020 – Program Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020)
 Posturile Medicale Avansate – Tip 1 (PMA I) reprezintă structuri mobile ce au rolul de a realiza triajul rapid al victimelor în cazul unor accidente cu mai multe persoane implicate și de a oferi primele măsuri salvatoare de viață. Fiecare PMA I dispune de corturi de tratament și triaj specializate pentru a putea trata simultan un număr maxim de 10 victime. Aceste echipamente sunt transportate în rulote speciale, care sunt remorcate de autospeciale destinate acestor misiuni.
Dotările PMA I includ sisteme de încălzire și răcire a corturilor, precum și sisteme de iluminat exterior și interior. Toate echipamentele electrice sunt alimentate de un generator de curent inclus în dotarea postului medical, iar manipularea echipamentelor grele este facilitată de un sistem hidraulic.
PMA I mai cuprind și medicamente, materiale sanitare și echipamente necesare îngrijirii a 15-20 de pacienți, dintre care cel puțin 5 aflați în stare critică. Printre aceste echipamente se numără un aspirator de secreții, un monitor pentru pacient, un ventilator automat, o butelie de oxigen, reductoare de presiune, distribuitoare de oxigen, un rucsac medical cu echipamente specifice, precum și diverse materiale sanitare stocate în cutiile din interiorul rulotei.
Autospecialele de asigurare suport radio (AASRd) reprezintă sisteme integrate de comunicații și tehnologia informației dislocabile. Acestea asigură acoperirea radio pentru radiotelefoanele mobile/portabile din zonele de dislocare și/sau fluxurile de comunicații utilizate pentru conectarea punctelor de comandă amplasate în teren, în vederea gestionării și coordonării intervențiilor operative.
Mijloacele tehnice menționate sunt soluții rapide și ușor deplasabile pentru asigurarea fluxurilor informaționale în zone greu accesibile sau în cazul în care infrastructura teritorială de comunicații este afectată în mod semnificativ.
Aceste investiții și dotări reprezintă un pas important în îmbunătățirea capacității de intervenție și asistență medicală în situații de urgență, contribuind la protejarea și salvarea vieților în cazul unor incidente grave. Totodată, acestea demonstrează angajamentul de a ne adapta la nevoile și cerințele societății, prin investirea în tehnologii și echipamente moderne,  pentru a răspunde eficient provocărilor de zi cu zi.

Ministrul Cătălin Predoiu s-a referit la cazul de aseară din Valea Cernei

„ Permiteți-mi să  zăbovesc o clipă asupra expertizei colegilor noștri din IGSU și din DSU, din Ministerul Afacerilor Interne. Această expertiză a fost și este demonstrată, cum spuneam, uneori zilnic, mai ales recent în condiții de climă ostilă.

Inclusiv ieri,  am petrecut cu domnul secretar de stat Arafat, timp important in coordonarea unor intervenții de ultim moment și salvarea din pericol a unor cetățeni dintr-un convoi de nu mai puțin de 50 de mașini izolate în vârful unui munte, pe un drum devenit impracticabil, inaccesibil din cauza unui torent care s-a format spontan. Zilnic primim astfel de rapoarte, probă a expertizei colegilor noștri.

Această expertiză nu este cunoscută și recunoscută doar la nivel național. Deja, exportăm expertiza românească în materie de protecție civilă și intervenții în situații de urgență.

Sunt state membre ale Uniunii Europene care solicită ajutorul colegilor noștri pentru intervenție în protecția civilă. Mai mult decât atât, chiar recent la nivel european, la nivelul cel mai înalt posibil european s-a discutat o scrisoare inițiată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, pe baza expertizei și efortului colegilor noștri în colaborare cu aceasta experiență, acumulată în timp, o scrisoare semnată de mai mulți lideri europeni, menită să ridice subiectul Protecției Civile și a intervențiilor în situații de urgență,  la un nivel de interes european.

Nivel de la care să înceapă o ridicare a nivelului de expertiză în toate statele membre ale Uniunii Europene,  pentru protecția cetățenilor în situații de urgență. Deci iată, asistăm la un succes probat, românesc, un succes instituțional, un succes bazat pe profesionalismul colegilor pe care îi aveți în față și al altora care nu sunt aici de față, dar care nu știu, poate chiar în acest moment la care discutăm, își desfășoară activitatea în teritoriu, protejând cetățenii.

În ceea ce privește dotările de față, după cum vi s-a spus, avem de a face cu o autospecială pentru asigurarea comunicațiilor în situații care în teren, aceste comunicații radio au fost întrerupte. E vorba de un sistem compus dintr-o platformă de suport de transport și mai multe subsisteme de comunicații performante, un subsistem de comunicații DMR, un subsistem de comunicații de date, subsistem de rutare și securizare, electroalimentare, iluminare și încălzire, care împreună facilitează comunicațiile radio între cei care intervin în apărarea cetățenilor, și între aceștia și punctele de comandă, astfel încât intervenția să fie coordonată.

Costul unui astfel de sistem este de 1.285.363,68 lei cu TVA inclus, dacă am reținut bine, valoarea totală a contractului, aproximativ 5 milioane de lei. Sunt bani europeni, asigurați din cadrul Programului Operativ Infrastructură Mare, Proiect VIZIUNE 2020.

Cel de al doilea sistem este unul dedicat asistenței medicale avansate, un post medical avansat compus, de asemenea, dintr-o platformă de transport și corturi de triaj, corturi de asistență medicală, dotate la rândul lor cu sisteme de încălzire-răcire, sisteme de iluminat, dar și cu echipamente medicale necesare unei intervenții rapide pentru a salva vieți, ventilatoare sisteme de monitorizare, de oxigenare, de reglare a presiunii, aspiratoare de secreții. Precum și toate celelalte instrumente de care un medic și un paramedic au nevoie pentru a interveni rapid, pe teren, în primele minute după salvare pentru a asigura asistența medicală până la transportul pacientului, în siguranță, într-o unitate medicală de sine stătătoare.

Capacitatea este, de asemenea, semnificativă. În caz de intervenție rapidă, în cazuri grave poate primi până la 10 pacienți, dar în ceea ce privește asistența medicală, în general, se poate vorbi de tratarea a nu mai puțin de 25-30 de persoane simultan în corturile de triaj și corturile de intervenție medicală.

Costul unei astfel de unități este în jur de 377.000 de lei, valoarea contractului, total, în jur de 15 milioane de lei,  de asemenea, bani europeni din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, proiectul VIZIUNE 2020.

Deci, în concluzie, marcăm din nou un obiectiv în programul de echipare a Inspectoratului General de Situații de Urgență. Marcăm, din nou, un succes de etapă, rezultatul unor eforturi integrate ale Ministerului Afacerilor Interne, dar și al altor ministere,  Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul de Finanțe.   Este un n succes de echipă și un exemplu de bune practici în administrația românească,  în folosul cetățeanului” a transmis ministrul de Interne Cătălin Predoiu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share