Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Facem un apel public! Adoptați o casă și aprindeți lumina!

Ieri a fost semnat  Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice cu Asociația Energia Inteligentă.

Au fost lansate  două programe în premieră:

”“Case cu căldură”:  unde va exista o  campanie de donații de lemne pentru încălzirea a minim 1000 de gospodării pentru această iarnă.  Se vor strange fondurile necesare, și identifica gospodăriile care au cea mai mare nevoie de sprijin și le vom  duce lemnele.Doar lemn verificat, din “răritură” acel lemn care trebuie tăiat pentru a permite pădurilor să crească.

“Energie pentru viață”: aprindem lumina pentru zecile de mii de români care nu au încă acces la energie electrică. Comunități izolate, marginalizate, fără posibilități. Sunt încă în România anului 2023 copii care citesc la lumina lumânării. Cu un cost de 3-5000 EUR per gospodărie, vom instala panouri foto-voltaice și baterii de stocare pe principiul “adoptă o casă”” a spus în cadrul conferinței de presă ministrul Energiei.

Dumitru Chiseliţă, preşedintele AEI, a menţionat că parteneriatul semnat  cu Ministerul Energiei va rezolva o parte din  problemele cauzate de sărăcia energetică extremă.

https://www.facebook.com/MinisterulEnergiei/videos/6706879416016068/

“Programul micii electrificări nu a fost închis de comunişti, dar nici de guvernările de după 1990, deşi au fost şapte proiecte de continuare a micii electrificări. Din păcate, fiecare din cele şapte proiecte nu a adus rezultatul scontat – să nu mai existe gospodării neelectrificate. De aceea, am încercat să identificăm de ce nu au fost închise cu bine aceste proiecte şi principalul motiv este lipsa unor detalii concrete privind gospodăriile care nu beneficiază de electricitate. Există comunităţi care nu au energie electrică, deşi se află la marginea unor mari oraşe din Transilvania şi din Moldova, pentru care nu au existat posibilităţi de a rezolva problema, din cauza lipsei de fezabilitate privind extinderea reţelelor.  În acest caz,  cred că realizarea unor sisteme off-grid poate rezolva problema” a subliniat acesta.

Potrivit ministrului Energiei, peste două treimi dintre gospodăriile din România nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc. El a subliniat că aproximativ un milion de lei va reprezenta sprijinul pentru cele peste 1.000 de gospodării, cu tot ceea ce înseamnă furnizarea lemnului de foc pentru o iarnă întreagă, “bani pe care dorim să-i avem din donaţii”.

“Beneficiarii sunt aleşi în funcţie de venit, în funcţie de gradul de marginalizare a comunităţii, distanţa faţă de principale drumuri de acces, distanţa faţă de sursele de aprovizionare, etc,  va exista o listă transparenţă şi de criterii şi de asociaţii cu care noi ne consultăm pentru a identifica aceste gospodării”, a transmis ministrul Sebastian  Burduja.

Trebuie să precizăm că  în România mai sunt peste  52.000 de gospodării din ţară, care  nu aveau curent electric, pe baza unor date colectate de la Consiliile judeţene, de la primării, în 2018.

Distribuitorii vor primi și  finanţări din Fondul pentru Modernizare, pentru extinderea reţelelor “în zonele unde există raţiuni comerciale”, adică acolo, unde este optim ca aceste gospodării să fie conectate la reţeaua electrică, iar în aproximativ şase luni,  va fi realizat  și registru electronic naţional al gospodăriilor fără energie electrică.

Ambele campanii vor fi deschise tuturor celor dornici să contribuie, cetățeni și companii.

Împreună putem aduce lumina și căldura în casele tuturor românilor!

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share