România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea.
Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatice prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR.
România este aliniată cu alte state europene și internaționale care doresc să dezvolte și să implementeze tehnologii SMR pentru a-și îndeplini obiectivele de decarbonizare, securitate energetică și de independență.
Proiectul SMR derulat în România poate poziționa România ca lider al statelelor care susțin SMR. În plus, proiectele bazate pe tehnologia SMR sunt aliniate cu perspectiva UE, care recunoaște contribuția SMR la îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și securitate energetică, aducând beneficii suplimentare, dincolo de generarea de energie, precum menținerea și crearea de noi locuri de muncă în industrie.
România are peste 27 de ani de operare în siguranță a uneia dintre cele mai performante centrale nucleare din lume și un organism de reglementare nucleară riguros și experimentat – CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România), responsabil cu respectarea reglementărilor naționale și europene, precum și un parteneriat transatlantic solid în domeniul nuclear.
În plus, în temeiul Tratatului Euratom, UE dispune de un cadru clar pentru securitate nucleară. De asemenea, UE promovează o colaborare puternică între statele membre, pentru a consolida eforturile și inițiativele și pentru a asigura implementarea cu succes și în siguranță a SMRurilor.
„Asta înseamnă şi programul nuclear civil românesc, unde suntem în grafic cu Unităţile 3 şi 4 pentru 2031 – 2032, cu toate celelalte instrumente pe care statul român trebuie să le activeze până atunci. De asemenea, proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni. E o tehnologie nouă. Sunt câteva evoluţii în Statele Unite pe care le urmărim cu atenţie, dar categoric Guvernul României, Ministerul Energiei ne menţinem angajamentul pentru a dezvolta această tehnologie a rectoarelor modulare de mici dimensiuni, ea având potenţial foarte mare pentru a localiza producţia aproape de consum, pentru a putea trece şi pe sisteme de termoficare, de la grupuri pe gaz la SMR-uri.
Avem deja un mare avantaj inclusiv faţă de proiectul din Statele Unite: avem platforme care au fost centrale pe cărbuni, cu toate utilităţile disponibile. Deci, costul unor SMR-uri pe platforma de la Doiceşti sau pe alte platforme – Paroşeni, Valea Jiului sau alte opţiuni – este mult mai mic decât acest cost.
Deci mixul viitor: capacitate de producţie în bandă nuclear – gaz, cu gaz drept combustibil de tranziţie, SMR-uri pe termen mediu şi lung şi bineînţeles cât mai multă energie verde, plus partea de stocare despre care am vorbit”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.
Te ajutam sa faci bagajul!
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Cum îi apropiem pe copii de matematică? Ivona Munteanu: În jurul nostru totul este matematică | VIDEO
Ce mai poti citi
Vom avea și mai multe puncte gastronomice locale
Decembrie este luna în care se sacrifică cei mai mulți porci în gospodăriile țărănești
”Vom investi 2,3 miliarde de euro din bugetul UE pentru a sprijini tranziția energetică”