Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Închideți, fraților tot, c-o să ajungeți să nu mai aveți nici voi, din ce vă mai trage șpăgile!”

Pensiunile, hotelurile și unități de prestări servicii de turism au fost luate verificat de comisarii Protecției Consumatorilor, după lanţul uriaş de nereguli, care a dus la incendiul de la Ferma Dacilor, soldat cu opt morţi.

Bilanţul după prima zi de verificări la pensiunile din stațiunea Rânca: din 11 unităţi verificate, 10 au fost închise temporar şi s-au aplicat amenzi de 90.000 de lei.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Gorj au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remediere pentru zece unităţi din staţiunea montană Rânca, în urma unor controale efectuate la 11 operatori economici din zonă.

“Astăzi, 04.01.2024, au loc acțiuni de control în cadrul Comandamentului de Iarna in stațiunea Rânca, jud. Gorj. În urma acestor acțiuni de control au fost depistate foarte multe dintre unitățile de cazare care nu erau autorizate sa funcționeze fie de către ISU Gorj fie de către primăriile pe raza cărora își desfășoară activitățile de comerț și de cazare. Principalele abateri constatate: lipsa autorizaţiilor de funcţionare emise fie de ANSVSA, fie de ISU, fie de către primăriile pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea; nerespectarea condiţiilor de depozitare a alimentelor recomandate de producător; produse şi materii prime lipsite în totalitate de elemente de identificare-caracterizare necesare determinării conformităţii acestora; materii prime în afara datei limită de consum (expirate); legume, fructe depreciate; saltele murdare/pătate; camere neigienizate corespunzător”, a transmis, potrivit comunicatului de presă, coordonatorul comandamentului, Alin Gubandru.

”Având în vedere evenimentele legate de Ferma Dacilor, considerăm necesar ca oricare dintre autorități, acolo unde apar situații inedite, raportat la ceea ce se întâmplă în mod uzual să luăm măsurile ca atare. Mi se pare normal să învățăm din greșelile trecutului și să aplicăm în ceea ce desfășurăm de acum încolo. Este vorba despre oprirea temporară. În cazul în care în această perioadă nu prezintă un plan în această direcție, perioada poate fi prelungită”, a declarat și  Horia Constantinescu, șeful ANPC.

 

 

”Dacă vrem să mai avem mediu privat, trebuie să îl apărăm, atunci când este hărțuit. Există diferență clară între lege și hărțuire. S-a facut ditamai comandamentul național, cu n-spe coordonatori care dă buzna în unitățile de la Rânca cu un singur scop: să-și facă norma de amenzi. Nu să protejeze turistul, nu să facă prevenție,  pentru proprietar. Nu pe Valea Prahovei, nu vara pe litoral, ci acum, acțiune națională la Rânca care-i închide la grămadă și pe cei respectă și pe cei nu respectă legea. I-ați întrebat vreodată pe oamenii aștia care au investit acolo,  de ce au nevoie?  Liderilor politici de la PSD si PNL care tolerează în judetul Gorj o astfel de acțiune abuzivă, să le fie rușine!

https://www.facebook.com/miruta.ro/videos/1465880717604063/

 

A ajuns Gorjul ciuca bătăilor pentru toate neregulile pe care statul român nu le poate controla în țara asta,  care se prăbușește peste oameni. Închideți, fraților tot, c-o sa ajungeți să nu mai aveți nici voi,  din ce vă mai trage șpăgile! Stop hărțuirii mediului privat din Rânca”  se  declară revoltat, politicianul Radu Miruță.

                                                                               IGSU contrazice ANPC

În replică, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut  unele precizări referitoare la comunicatul de presă emis de către reprezentanții ANPC , cu privire la acțiunile de control în cadrul Comandamentului de iarnă, în stațiunea montană Rânca din județul Gorj prin care,  au fost verificați 11 operatori economici, constatându-se ca principală abatere și “lipsa autorizațiilor ISU”.

”Referitor la comunicatul de presă emis de către reprezentanții ANPC cu privire la acțiunile de control în cadrul Comandamentului de iarnă, în stațiunea montană Rânca din județul Gorj prin care au fost verificați 11 operatori economici, constatându-se ca principală abatere și “lipsa autorizațiilor ISU”, pentru o informare corectă și fără interpretări, facem următoarele precizări:

Dintre cei 11 operatori economici verificați de către comisarii din cadrul ANPC, trei  nu se supun avizării/autorizării din punct de vedere al securității la incendiu, conform legislației în vigoare, șase  dețin autorizație de securitate la incendiu, iar un operaror economic nu deține autorizație de securitate la incendiu. La ultimul control efectuat de către inspectorii din cadrul ISU Gorj, acesta avea activitatea închisă.

La o societate comercială, comisarii ANCPC au verificat atât activitatea unității de cazare, cât și activitatea restaurantului pe care îl administrează societatea, cuantificând controalele separat, rezultând astfel 11 operatori economici verificați. Trebuie subliniat faptul că măsura de închidere temporară a activității pentru cei nouă  operatori economici, așa cum reiese din comunicat, nu s-a dispus pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu, ci din cauza unor deficiențe,  care țin exclusiv de competențele legale ale ANPC.

Așa cum am adus precizări clare din punct de vedere al avizării/autorizării despre operatorii economici verificați în stațiunea montană Rânca, situația celor șase  operatori economici verificați de către comisarii ANPC pe raza municipiului Tg-Jiu este următoarea: doi  dintre aceștia dețin autorizație de securitate la incendiu; ⁠din verificările efectuate, patru  operatori economici nu necesită autorizație de securitate la incendiu, deoarece sunt operatori economici mici (ex.: magazin care funcționează la parterul unul bloc de locuințe), conform prevederilor legale în vigoare. 

Facem precizarea că inspectorii de prevenire din cadrul instituției noastre efectuază atât verificări periodice, cât și inopinate la operatorii economici din județul Gorj pentru identificarea eventualelor nereguli, inițierea demersurilor pentru remedierea acestora și aplicarea, cu fermitate, a sancțiunilor legale. De asemenea , colegii noștri derulează și activități de informare preventivă, purtând discuții constructive cu operatorii economici în scopul de a-i face să conștientizeze riscurile și să acorde o atenție sporită pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot aduce atingere climatului de siguranță pentru beneficiari”, a transmis  Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Iar controalele inopinate ale comisarilor de la ANPC vor continua în toate zonele țării,  la toate unitățile prestatoare de servicii în turism și nu numai. 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share