Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Măsuri pentru a contracara războiul informațional și încercările de a crea instabilitate și răspândi panica nejustificat în rândul populației

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina.

”PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către ”societatea civilă”! #Cenzura, #MinisterulAdevărului, #Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă libertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare. Ca să fie clar, miniștrii PSD nu vor desemna niciun  cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt ”geniu al Carpaților”. Fake-news-ul se combate printr-o comunicare corectă și la timp, nu cu ”experți” sau ”consultanți” care să vâneze vrăjitoare„ a ținut să transmită liderul social democraților Marcel Ciolacu.

Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.  Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale”. Ce vor face mai departe Guvernul și Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, cu datele pe care platforma informatică le va interpreta ca fiind dezinformare sau propagandă în mediul online? Potrivit explicațiilor date comunicatorilor din Guvern, vor ajuta autoritățile să le contracareze rapid prin comunicate de presă, intervenții în studiourile TV, opinii de experți, etc.  Încadrarea subiectivă sau discreționară în astfel de categorii a creat, însă, deja situații abuzive ori erori jenante din partea autorităților. Site-ul românesc aktual24.ro s-a trezit săptămâna trecută blocat împreună cu Sputnik și Russia Today, după ce Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care nu are totuși nicio atribuție legală în blocarea accesului la internet, l-a trecut pe lista publicațiilor care ar dezinforma în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Ulterior, după proteste, a fost deblocat, purtătorul de cuvânt al Guvernului spunând sec că a fost vorba despre o eroare. Alte site-uri pentru care Guvernul a cerut anterior furnizorilor de internet blocarea accesului au rămas indisponibile, însă baza legală care permite închiderea unei publicații, fără o decizie judecătorească prin care să se stabilească o vinovăție, de către entități lipsite de astfel de atribuții, nu este nici acum clară. Guvernul a anunţat joi într-un mesaj oficial, că ia măsuri pentru a contracara războiul informaţional şi încercările de a crea instabilitate şi răspândi panica nejustificat în rândul populaţiei, arătând că lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare. Anunţul a venit după ce, cu o seară în urmă, informaţii referitoare la creşterea preţului benzinei şi motorinei au provocat aglomeraţie şi haos la staţiile de carburanţi.
” Guvernul României dezaprobă și va sancționa prin pârghiile pe care le are la îndemână,  orice încercare de a provoca dezechilibre și induce dezinformări în spațiul public. Lumea întreagă și România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate și efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări și dezinformare .Urmărim inclusiv aceste aspecte și luăm măsuri pentru a contracara războiul informațional și încercările de a crea instabilitate și răspândi panica nejustificat în rândul populației. Să nu ne lăsăm conduși de reacții pripite, sub impulsul unor știri neverificate din surse credibile! Avem mare nevoie, mai ales în contextul acestui război hibrid, să filtrăm cu bună credință, rațiune și responsabilitate informațiile care ne parvin”

Și totuși, decizia de a încălca drepturile și libertățile presei, a liberei exprimări și a discursului public de către guvern, prin acel grup de lucru nu a făcut decât să deschidă în rândul jurnaliștilor, influencerilor, a unor oameni  politici ample comentarii  pro și contra înființării acelui ”minister al adevărului” .

”Mulți dintre cei care critică acum actualul guvern, că dorește cenzurarea internetului și a discursului public, creînd un fel de “minister al adevărului”, sunt cei care au susținut intens cenzura în anii pandemiei. Nu doar Guvernul României, dar și guvernele multor alte state, alături de instituții europene, s-au autointitulat deținătorii adevărului ca dictat, de necombatut, in lupta împotriva pandemiei. Acum, tot ei, sunt cei care vor sa eticheteze – sub pretextul combaterii dezinformării rusești – ca propaganda pro-rusă orice acuza la adresa celor de la putere (că sunt corupți, incompetenți etc). O asemenea propunere nu se deosebește cu nimic de ceea ce Putin face deja în Rusia. Foarte mulți politicieni români au o dragoste față de metodele de lucru ale lui Putin, implementîndu-le în România tocmai sub pretextul combaterii influențelor rusești. Cel mai bun exemplu este “lupta anticorupție” dusă sub Kovesi. Citiți studii, articole sau cărți despre cum a ajuns Putin la putere pretextând că lupta împotriva corupției, despre amestecul serviciilor de informații țn justitie, despre “țintele” urmărite și veți recunoaște aceleași metode folosite și în România. Revenind la această dorită cenzura, văd și jurnaliști, ong-iști și “influenteri” care se agită că ceea ce dorește să facă guvernul e complet nedemocratic, că încalcă libertatea de exprimare. Evident că e. Dar precedentul a fost susținut chiar de ei.
Le aduc aminte că ei au procedat exact în acest fel pe perioada pandemiei, suprimând orice discuții și informații libere sub pretextul ca “au încredere în știință”. În fapt, nu în stiinta aveau încredere (în știință nici nu poți avea încredere, “a ști” fiind diferit de “a crede” tocmai pentru că, în primul caz e nevoie de dovezi, demonstrații certe, argumente, nu de credință), ci ăn banii guvernului și în guvern. Cu câteva excepții din presă, nu s-a vorbit pe scară largă despre efectele adverse ale vaccinurilor, despre ineficiența măsurilor restrictive aberante în stoparea răspândirii virusului, despre tratamente medicamentoase la COVID ți multe altele. Societatea vestică nu este doar un loc geografic, ci un set de valori care, implementate în țări din vestul lumii, au facut ceea ce noi numim azi “cultura occidentală”. Prin urmare, raportarea mereu trebuie să fie la aceste valori, nu la oameni, chiar dacă sunt din vest. Oamenii pot greși, valorile însă.  sunt perene.
Dezinformarea rusă nu se poate combate cu pumnul în gura, ci doar cu adevărul, pentru că acesta dăinuie. Or, când sub pretextul combaterii dezinformărilor lui Putin tu, guvern, propui tocmai metodele sale,  înseamnă că ți-ai pierdut exact referința la valorile democratice. Într-o democrație vestică scopul nu scuză mijloacele, ci tocmai mijloacele au fost cele care au facut aceste societăți prospere și libere. Altfel spus, nu poți instaura sau apara democrația cu mijloacele tiranice sau totalitare. Toți tiranii lumii și-au justificat acțiunile abuzive sau criminale prin argumente nobile. Exemplul cel mai recent este Vladimir  Putin.
Pentru a avea o societate liberă, în care drepturile și libertățile să fie respectate, nu trebuie să acceptam nici un compromis, care să conduca la încalcarea acestor drepturi și libertăți, indiferent de ce justificare se oferă” a ținut să transmită europarlamentarul Cristian Terhes.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share