Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Noul cutremur care a zguduit din nou  Oltenia a creat confuzie printre seismologi

Mihai Diaconescu  seismologul de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare, spune, după cutremurul de vineri seara de la Gorj, ”că sunt niște secvențe caudate,  care nu respectă teoria, sunt niște preșocuri”.

„Cutremurul acesta s-a produs în aceeași zonă în care s-au produs primele cutremure de 5 grade. Nu există niciun model numeric care să simuleze o secvență de acest tip,  pentru că nu acționează independent față de ceea ce se întâmplă în jurul ei. În general,  acestea sunt niște secvențe ciudate care nu respectă teoria, sunt niște preșocuri, cutremurul principal și replicile și apoi se termină. Zona Târgu Jiu o ține așa de câteva luni de zile.   Din nefericire, această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan-falie în așa fel încât ne face misiunea ingrată și greoaie de a alege un plan de falii preferențial”,  a declarat seismologul Mihai Diaconescu.

Zona Olteniei a fost zguduită de peste 2000 de cutremure, începând din luna februarie, a.c. Aproape 80% dintre acestea s-au resimțit și în Valea Jiului, dar și în alte județe din vestul țării.

”Aceste cutremure sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică „Soluțiile planelor de falie sugerează că aceste șocuri sunt de tip faliere normală și sunt produse de falii orientate NE-SV. Sectorul sudic al Carpaților Meridionali constă din mai multe blocuri tectonice mai mici, comparativ cu cel nordic, la nivelul crustei fiind mai multe sisteme de falii cu orientarea determinată de lanțul muntos. Conform studiilor, cutremurele moderate din anii 1912 și 1963 au avut loc în Bazinul Hațegului, în intersecția faliilor FSC-SHB-ZFR-Fcio”, explică specialiștii.

Potrivit acestora, numărul mare de replici înregistrate după cutremurele moderate din Gorj,  se datorează dezvoltării Rețelei Seismice Naționale, care a permis o înregistrare și o detectare mai precisă a cutremurelor și microcutremurelor.  Cu siguranță că și cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenței instrumentelor de măsură și a nivelului de înțelegere a fenomenului seismic mai spun cei de la  INCDFP.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share