Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

 NU se modifică prețurile la energie electrică, facturile românilor rămân la fel

Ministrul Energiei Sebastian Burduja anunță că în 2024  se continuă în ritm accelerat investițiile din fonduri europene în sistemul energetic național,  cu un nou program de 62 milioane euro.
 Totodată,  în 2024 și în anii următori vor fi puse în funcțiune capacități suplimentare de mii de MW producție energie electrică, iar din 2027 vor intra și gazele din perimetrul Neptun Deep, care vor transforma România în producătorul numărul 1 din Europa și vor dubla efectiv producția națională de gaze naturale. Toate aceste investiții vor aduce locuri de muncă mai bine plătite și facturi mai mici pentru toți românii.
”Am pregătit toți pașii necesari pentru lansarea acestui apel de proiecte — investiția 5 din PNRR: Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial. Luni, 8 ianuarie, ora 08:00, s-a dat  drumul la competiție.  Obiectivul principal al apelului este finalizarea a minimum 30 de proiecte de eficiență energetică în industrie, cu reducerea emisiilor directe și indirecte cu 30%. Solicitanții eligibili sunt operatori microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, precum și întreprinderi mari înregistrate în România.
Vom finanța echipamente specifice pentru întreprinderi din industrie (linii de producție, motoare, transformatoare, compresoare de aer, pompe, instalații/echipamente/sisteme de ventilație, sisteme de încălzire/răcire, sisteme integrate de management al consumului de energie și altele)” transmite ministrul Energiei.
O altă veste bună anunțată de ministrul de resort face referire la faptul că, în 2024   NU se modifică prețurile la energie electrică, iar  facturile românilor rămân la fel.
                                                  Schema de plafonare-compensare este în vigoare până în martie 2025
Ajustările tarifelor de distribuție, stabilite de ANRE, susțin investițiile în rețea, inclusiv acomodarea unui număr mai mare de prosumatori. Aceste ajustări nu au însă niciun impact asupra consumatorilor. Prețul final achitat de clienții casnici și non-casnici în acest an nu va fi diferit față de cel de anul trecut, iar diferența de preț care apare ca urmare a creșterii tarifelor de distribuție este suportată de către stat, în baza compensărilor pe care le achită Ministerul Energiei și Ministerul Muncii din Fondul de Tranziție Energetică.
”Investițiile în proiecte energetice, cât și menținerea prețurilor la energie la un preț corect sunt cruciale pentru protejarea românilor și prioritare în mandatul meu” conchide Sebastian Burduja.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share