Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Piața canabisului este cea mai mare piață de droguri din Europa

Produsele de cannabis devin din ce în ce mai puternice și mai diverse, în timp ce colaborarea dintre grupurile criminale creează noi riscuri de securitate în Europa.

Estimată a avea o valoare de cel puțin 11,4 miliarde EUR anual, piața canabisului este cea mai mare piață de droguri din Europa. Ultimele estimări arată că aproximativ 22,6 milioane de adulți din UE (15-64 de ani) au consumat canabis în ultimul an.

În 2021, cantitățile de canabis din plante și rășină de canabis confiscate în UE au atins cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani, la 256 de tone și, respectiv, 816 de tone. În plus, peste 4,3 milioane de plante de canabis au fost interceptate.

eu-drug-markets/cannabis

Regiunea Balcanilor de Vest rămâne o sursă, deși mai puțin decât în ​​trecut. Unele produse de canabis, inclusiv canabisul pe bază de plante, sunt acum introduse ilegal în UE din America de Nord. În ceea ce privește rășina de canabis, Marocul este în continuare cel mai mare furnizor al Europei, dar există semne că producția de rășină în UE ar putea fi în creștere.

Ultimele date relevă o creștere semnificativă a potenței produselor din canabis. Potența medie a canabisului din plante în UE a crescut cu aproximativ 57 % între 2011 și 2021, în timp ce potența medie a rășinii de canabis a crescut cu aproape 200 % în aceeași perioadă, ridicând preocupări suplimentare privind sănătatea consumatorilor.

„Capturile de cocaină ar putea să atragă titlurile, dar traficul de canabis este o amenințare la fel de importantă. Comerțul cu canabis aduce anual 11,4 miliarde EUR, ceea ce este încă o valoare minimă estimată a pieței.

Pe lângă impactul asupra sănătății publice, veniturile ilegale substanțiale pe care le obțin rețelele criminale din traficul de combustibil de canabis au consecințe îngrozitoare – criminalii se îndreaptă din ce în ce mai mult către violență extremă pentru a-și atinge obiectivele criminale și folosesc aceste venituri,  pentru a finanța alte activități criminale și pentru a se infiltra în economii și societăți. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care lupta noastră împotriva rețelelor criminale implicate în traficul de canabis ar trebui să meargă mână în mână cu eforturile de a atenua daunele societale asociate” a transmis directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share