Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Programul ”Masa sănătoasă” pentru elevi va fi extins

 Comunicările Eurostat privind rata de părăsire timpurie a şcolii, arată în România o valoare de 18,1% în anul 2017, 16,4% în anul 2018, 15,3% în anul 2019, 15,6% în anul 2020 și 15.3% în 2021.

Fiecare copil al României are dreptul la educaţie, însă statutul socio – economic al familiilor din care provin majoritatea copiilor de vârstă şcolară nu le permite nici măcar asigurarea zilnică a unui pachet alimentar pentru a fi prezenţi la orele de curs.

”Masa caldă s-a dovedit esențială în reducerea abandonului școlar în zonele unde programul a fost aplicat. De aceea, ținta noastră este să creștem, de la 450 la 1000, numărul școlilor unde să oferim acest suport alimentar copiilor!” a precizat premierul Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de guvern de astăzi.

 

 

Programul național ”Masă sănătoasă” – PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, criterii care sunt aprobate prin ordin al ministrului educației.

 

 

Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor în cadrul Programului național “Masă sănătoasă” se vor distribui numai produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare,  privind igiena și siguranța produselor alimentrare.

Pentru promovarea principiilor unei alimentații sănătoase și a obiectivelor de dezvoltare durabilă, Programul național ”Masă sănătoasă” este însoțit și de măsuri educative extracurriculare și extrașcolare, desfășurate independent sau integrat, în unitățile de învățământ preuniversitar, în cadrul programelor ”Școala Altfel” și Săptămâna verde”.

Finanțarea Programului național “Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în funcție de numărul de beneficiari și de limita valorii zilnice și poate fi completată de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale. Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, care dispun de mijloacele necesare preparării şi distribuirii mesei calde sau, după caz, a pachetelor alimentare, pot utiliza sumele alocate, în scopul creşterii calităţii acestora.

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi. Pachetul alimentar este păstrat, până la servire, în spaţii amenajate, în care sunt asigurate condiţiile de manipulare și depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena și siguranța produselor alimentare, condiții care să poată fi monitorizate și controlate.

La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și însoțită, după caz, de un document-justificativ, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală sau religioasă au restricții alimentare, beneficiază de masa sănătoasă adecvată situației acestora, în limita valorii zilnice.

Programul de servire a mesei şi timpul alocat acestei activităţi sunt stabilite de către conducerea unităţii de învăţământ, în funcţie de numărul de elevi, de orarul şcolii şi de particularităţile specifice fiecărei unităţi de învăţământ.

Servirea mesei calde sau distribuirea pachetului alimentar în cadrul unităţii de învăţământ se face de către persoane desemnate de conducerea acesteia, cu excepţia personalului de îngrijire şi de întreţinere care a participat, în prealabil, la igienizarea spațiilor sanitare, cu respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă şi cele referitoare la supravegherea sănătăţii lucrătorilor.

Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ stabileşte modalitatea prin care se va face prezenţa elevilor/preşcolarilor pentru a li se comunica furnizorilor, zilnic, numărul de porţii/pachete alimentare care li se vor distribui elevilor/preşcolarilor prezenţi la cursuri.

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică: 

ciorbă de legume;  supă de pui cu legume;. ciorbă de văcuţă cu legume;  legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar; mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită;  pilaf cu legume şi ficăţei de pui;  piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc;  piure de cartofi, salată cu piept de curcan;  mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;  ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc;  orez cu legume şi pui/carne slabă de porc/vită la tavă;  sufleu de broccoli cu brânză;  cartofi gratinaţi, salată cu piept de pui la grătar;. tocană de legume cu orez brun;  piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume la cuptor;  omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea;  sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor;  dovlecel umplut cu brânză la cuptor;  ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de șapte  ani;  macaroane cu brânză;  cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou;  quinoa cu legume; sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată;. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share