Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu – Bucureşti (IOB), cu sprijinul Roche România, a organizat astăzi conferința cu tema “Rolul echipei multidisciplinare în diagnosticul şi tratamentul optim al cancerului de sân”.
În cadrul conferinței, medici ai Institutului Oncologic Bucureşti au discutat despre rolul specialităților ce compun echipa multidisciplinară în asigurarea diagnosticului şi tratamentului optim al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale din domeniu.
Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în România, cu peste 12.000 de cazuri noi în fiecare an.
Dacă este descoperit în stadii incipiente, înaintea diseminarii în organism, cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste 95% din cazuri. Şansele de vindecare depind însă de stadiul bolii, agresivitatea ei şi de aplicarea protocolului de tratament personalizat în funcție de tipul de cancer. Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum și alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară.
Persoanele care vor fi diagnosticate ulterior cu cancer de sân ajung de multe ori iniţial la medicul de familie, fie pentru evaluări medicale de rutină, fie pentru că au simptome precum dureri, prezența unui nodul depistat prin autopalpare sau o secreție mamară. Ulterior, odată depistată o leziune, aceasta trebuie investigată de către medicul imagist, cel care va recomanda și biopsia tumorii de către specialistul anatomopatolog, daca aceasta este suspectă.
În urma acestor investigații, diagnosticul și planul de tratament este stabilit prin corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și biopsiei în cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, din care mai fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, dar și medici de alte specialități.
„În cadrul echipei multidisciplinare care tratează cancerul mamar, un rol important îl are oncologul medical. În funcție de tipul de cancer de sân, stadiul bolii, dar și de caracteristicile pacientei, oncologul alături de membrii echipei multidisciplinare va stabili tipul de tratament sistemic. În cadrul institutului avem disponibil aproximativ întreg arsenalul terapeutic existent în protocoalele internaționale pentru tratamentul optim al cancerului de sân. La ora actuală, în tratamentul cancerului de sân se pot folosi chimioterapia, terapia hormonală, terapia țintită și imunoterapia. Chirurgia și radioterapia pot completa terapia sistemică la momentul stabilit de echipa multidisciplinară. Secvențialitatea diferitelor tipuri de tratament este esențială”, a declarat Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic Bucureşti.
„În cadrul protocolului de tratament al cancerului mamar, intervenția chirurgicală are în continuare un rol important. Însă momentul când se operează un cancer de sân este decis de către echipa multidisciplinară, în funcție de fiecare caz în parte. Aceasta pentru că în multe cazuri, intervenția chirurgicală se face după aplicarea tratamentului neoadjuvant, care urmărește micșorarea tumorii dar și îmbunătățirea evoluției la distanță a pacientei. Potrivit studiilor recente, tratamentul conservator, care presupune extirparea tumorii cu păstrarea sânului urmat de radioterapie, este mai eficient decât o mastectomie. Pentru a evita extirparea întregului sân este nevoie să depistăm tumora în stadii cât mai puțin avansate, însă pentru a atinge acest obiectiv este necesar un program național de screening eficient și funcțional pentru cancerul de sân”, a declarat Prof. Univ. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie și oncologie medicală, Institutul Oncologic Bucureşti.
În cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, în funcție de caz, pot avea un rol important și psihologul, nutriționistul, grupurile de suport pentru paciente, dar și un navigator care poate ghida pacientele și le poate oferi consultanță pe tot parcursul terapeutic și de recuperare.
Mai multe informații despre diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân pot fi găsite pe www.canceruldesan.ro.
OECD (2023), Profil de țară privind cancerul: România 2023, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/20726aa6-ro.
European Society for Medical Oncolgy (ESMO), ”Cancerul de sân: ghid pentru pacienţi”, https://www.esmo.org/content/download/300499/5990632/1/RO-Cancerul-de-San-Ghid-pentru-Pacienti.pdf
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Silvicultorii protestează la Guvern, vineri, 24 ianuarie 2025, alături de ceferiști, militari în rezervă, polițiști, mineri, siderurgiști, pensionari și alte categorii profesionale
Cel puțin 76 de oameni au murit în incendiul din Turcia la hotelul Grand Kartal din stațiunea de schi Kartalkaya din munții Bolu
Despre acuzațiile aduse lui Călin Georgescu și mama sa, Aneta Popescu, de către Florian Bichir
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
Un bărbat a fost găsit fără viață dar și fără mai multe organe pe malul unui lac din Cluj
LIFE STYLE
Cum să depășești obsesia pentru greutate sau presiunea de a avea un corp ”perfect”
Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT – Mihaela Bilic
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum să tratezi natural infecțiile urinare. 6 băuturi care te vor ajuta să te vindeci
Un nou studiu arată de ce oamenii se confruntă cu Sforăitul și Apneea de somn
Tratamente naturiste pentru curățarea limfei – Valeriu Popa
Alianța va continua să pledeze pentru sănătatea femeilor în 2025
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Târgoviște: Programul Ceremoniei Militare cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române
Cum să tratezi natural infecțiile urinare. 6 băuturi care te vor ajuta să te vindeci
Ziua Unirii – 24 Ianuarie. Sărbătorim plini de recunoștință Unirea Principatelor Române