Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

România nu mai poate funcţiona cu peste 3.000 de unităţi administrativ teritoriale

Ieri s-a desfășurat, la București, Summitul Autorităților Publice Municipale din România organizat de Asociația Municipiilor din România (AMR).

Principalele puncte pe ordinea de zi au vizat:  aducerea resursei umane acasă, poate cea mai importantă prioritate a României ; reorganizarea administrativ-teritorială, esențială pentru a crește eficiența la nivel administrativ și răspunde mai bine nevoilor de la nivel local; apartenența la marea familie europeană, valorile comune, accesul la fonduri europene și garanțiile de securitate fără precendent pentru România.

La eveniment au fost prezenți președintele Senatului  Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, ministrul finantelor publice Marcel  Boloș, ministrul investițiilor și  proiectelor  europene Florin Câciu, secretarul de stat din Ministerul Energiei, etc.

”Abordarea pentru o reformă administrativă… ne trebuie un plan. Un plan pe care să-l construim, cu consultanță, cu discuții și nemaicăutând întotdeauna să reinventăm apa caldă(…) Provocările vor continua, cel puțin la același nivel. Nu le putem depăși decât prin reforme. N-am luat măsuri fiscale pe acest sfârșit de an, pentru că trebuie să spunem adevărul: aceste măsuri fiscale, acea ordonanță cu măsurile fiscale este până pe 31 decembrie. Provocarea mea, în primul și în primul rând, este de a veni cu un buget în acest an, astfel încât dumneavoastră, fiindcă suntem deja în exercițiul financiar viitor, prezent, dumneavoastră să vă puteți construi din februarie noile proiecte. Nu va confisca nimeni niciun ban din conturile administrației locale.

Până la o reformă administrativă avem consiliile județene, avem președinți de consilii județene, cu aceeași stabilitate administrativă ca și dvs., pe patru ani de zile. Cine ne împiedică ca localitățile sub 500 de locuitori, sub 1.000 de locuitori să nu aibă un serviciu de achiziții în interiorul consiliului județean? E normal că în momentul acela poate asta este o soluție mai bună decât să desființezi. Și fiindcă există acel patriotism local al fiecăruia dintre noi, unde te-ai născut, ”Domnule, cum să-mi desființezi mie primăria?!”. Trebuie să găsim soluții. Nu neapărat desființăm, dar anumite servicii, licitațiile să fie gestionate la nivel de consiliu județean, pentru că de asta avem consilii județene și cred că nu ar deranja pe nimeni acest lucru. Trebuie să fim mai inventiv. Aceste soluții nu trebuie impuse de către un guvern, de un prim-ministru sau de o coaliție. Cu adevărat, noi, ca lideri politici, trebuie să arătăm determinarea de a împinge România înainte. Aceste soluții vin prin dialog de la dumneavoastră, printr-o ordine de zi, prin puncte bine definite. (…)Oameni buni, trebuie să avem și să ne asumăm un plan și niște proiecte regionale majore cu care să mergem la Uniunea Europeană și vă garantez că nu ne va refuza nimeni niciodată. Dar trebuie să fim coerenți. Cum adică “capul plecat, sabia nu-l taie”?! Păi, așa, niciodată nu o să înaintăm. Totdeauna o să ne pitim și o să încercăm să supraviețuim ba politic, ba administrativ. E prea mare dinamica, ca să nu ieșim din logica asta”a transmis premierul Marcel Ciolacu.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=3579214969020371

”România se sufocă administrativ sub ochii noştri. România nu mai poate funcţiona cu peste 3.000 de unităţi administrativ teritoriale, iar o bună parte dintre ele – aproape o treime – să nu aibă capacitatea să îşi asigure din veniturile proprii cele necesare existenţei de zi cu zi. Avem zone urbane nefuncţionale, avem zone metropolitane nefuncţionale. Ştim că avem o boală, dar nu facem nimic”, a declarat președintele AMR  Emil Boc, la Summitul Autorităţilor Publice Locale.

Dezvoltarea accelerată a țării nu se poate realiza în absența unui avans susținut al comunităților locale. Pentru a se ajunge aici, este nevoie de voință politică, de capacitate administrativă și de o viziune integrată pe termen mediu și lung asupra investițiilor.

”Metoda de finanțare trebuie să iasă din logica ciclurilor electorale și să urmărească proiecte mari, care se pot derula în mai multe mandate. Ca prim-ministru, am susținut modificări legislative care au consolidat zonele metropolitane și au permis înființarea de consorții administrative. Doar prin această colaborare între investitori și instituțiile publice, marile proiecte pot deveni realitate. Astfel, pot să apară peste tot proiecte ample care au impact regional și național. Acestea pot fi create și gestionate de autoritățile locale, fără a mai depinde de decizii de la centru.  Le-am spus primarilor să aibă întotdeauna în vedere că puterea economică a țării se construiește agregat, prin cumularea puterii economice a tuturor colectivităților locale” a  conchis și  președintele Senatului Nicolae Ciucă.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share